Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zmena v Súdnej rade Poslanci za Smer sa krátko pred voľbou predsedov Najvyššieho súdu a Sudnej rady rozhodli ovplyvniť pomery v Súdnej rade. Na ich návrh parlament z tejto inštitúcie odvolal sudcu Dušana Čima. Čimo je signatárom iniciatívy Za otvorenú justíciu, ktorá kritizuje Štefana Harabina a žiada razantné zmeny v justícii. Poslanci Smeru jeho odvolanie nezdôvodnili, iba poukázali na fakt, že svojich nominantov v Súdnej rade vymenil aj prezident Andrej Kiska.

Poslankyňa Lucia Žitňanská si myslí, že dôvodom jeho odvolania je nadchádzajúca voľba predsedu Súdnej rady, pri ktorej Smer nemá istotu, ako bude Čimo hlasovať. Novela ústavy docielila oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a šéfa Sudnej rady a po novom budú na čele týchto inštitúcií dvaja rôzni ľudia. Kandidátkou na post predsedu Súdnej rady by mala byť aj Jana Bajánková, ku ktorej má Čimo výhrady.  Namiesto Dušana Čima do Súdnej rady parlament zvolil predsedu Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Jána Slovinského.  
.jm

Koncom minulého týždňa zaevidoval SPP znížené dodávky plynu z Ruska – išlo približne o desaťpercentný pokles. Plynári ubezpečili, že slovenskí odberatelia nemusia mať strach z nedostatku plynu. Slovensko môže byť zásobované plynom aj zo Západu. Politológovia naznačujú, že môže ísť o trest Ruska za prijaté sankcie. Väčší pokles dodávok zaznamenali Poliaci.
Ústavný súd prijal návrh 35 poslancov a bude skúmať, či zákon môže stanoviť, aké vzdelanie má mať starosta. Časť poslancov tvrdí, že vzdelanostný cenzus je v rozpore s Ústavou SR. Ústavný súd  pozastavil účinnosť napadnutých článkov, a tak starostovia kandidujúci v jesenných voľbách nemusia mať stredoškolské vzdelanie.
Maďarský odvolací súd zvýšil o tri roky trest pre Evu Varholíkovú za spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody, a to na deväť rokov. Pri nehode zahynuli štyria ľudia.
Silný dážď spôsobil záplavy na Záhorí. Problémy mali aj obce v Nitrianskom, Trnavskom či Banskobystrickom kraji. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol na rieke Ipeľ, Slaná a na dolnom toku Hrona.

Osobnosť:  Róbert Mak/
Slovenský futbalista strelil dôležitý gól v zápase o postup na majstrovstvá Európy v roku 2016 vo Francúzsku. Vďaka jeho presnej strele zvíťazila v Kyjeve naša reprezentácia v prvom kvalifikačnom stretnutí nad domácou Ukrajinou 1:0.  

Antiosobnosť: Marek Trubač/
Bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča robí podľa denníka Plus jeden deň manažéra pre styk s verejnosťou pre firmy, ktoré ovláda podnikateľ a údajný sponzor Smeru Juraj Široký. Bývalá hlava štátu s ním často sedávala vo VIP lóži na zápasoch hokejového Slovana.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite