Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šport

.časopis .týždeň vo svete

V športových prognózach na rok 2008 sú majstrovstvá sveta v hokeji, majstrovstvá Európy vo futbale a letné olympijské hry akousi povinnou jazdou. Zo slovenského hľadiska sú tieto tri udalosti možno porovnateľne dôležité, z celosvetového hľadiska sú však medzi nimi priepastné rozdiely.

V športových prognózach na rok 2008 sú majstrovstvá sveta v hokeji, majstrovstvá Európy vo futbale a letné olympijské hry akousi povinnou jazdou. Zo slovenského hľadiska sú tieto tri udalosti možno porovnateľne dôležité, z celosvetového hľadiska sú však medzi nimi priepastné rozdiely.

Ľadový hokej nepatrí v svetovom meradle medzi najdôležitejšie športy. Pre nás je však nesmierne dôležitý, pretože je to jediný významný kolektívny šport, v ktorom sme schopní bojovať o medaily. Hodnotu týchto medailí v našich očiach neznižuje ani fakt, že majstrovstvá sveta nebývajú práve najkvalitnejším turnajom (v rovnakom čase totiž ešte prebiehajú zápasy play-off kanadsko-americkej NHL). Tento rok sa však majstrovstvá sveta hrajú v po prvý raz v histórii v Kanade, a to im určite dodá zvláštne čaro.

S futbalom je to inak. Zo svetového hľadiska je to asi najpopulárnejší šport, ale nám sa v ňom príliš nedarí. O medailách nemôžeme ani snívať, nedokážeme sa prebojovať ani len na záverečný turnaj majstrovstiev sveta či Európy. Napriek tomu bude u nás o európsky šampionát opäť obrovský záujem. A aj v tomto prípade, podobne ako v hokeji, je zaujímavé dejisko majstrovstiev, ktoré sa hrajú v Rakúsku a vo Švajčiarsku. Mnohí z nás si zrejme skočia k susedom aspoň na jeden zápas.
Úplne najdôležitejšou športovou udalosťou roku 2008 však bude olympiáda a úplne najdôležitejším dejiskom Čína. Olympiáda je rozhodne viac, než len šport – spomeňme napríklad palestínske vražedné komando v Mníchove (protiizraelský terorizmus), bojkot moskovskej olympiády (reakcia na ruský vpád do Afganistanu) a bojkot olympiády v Los Angeles (odplata za bojkot Moskvy). V Číne azda k ničomu takému dramatickému nedôjde, napriek tomu je isté, že šport nebude jediným zaujímavým momentom.
Krajina s niekoľkotisícročnou kultúrou, hrôzostrašne zmrzačenou desaťročiami komunizmu, bude chcieť dokázať svetu, že jej verzia komunisticko-kapitalistického režimu je nielen životaschopná, ale že je ohurujúca – že vie usporiadať skutočne veľkolepé olympijské hry. Bude zaujímavé sledovať, nakoľko sa im to podarí. Krajina s viac ako miliardou obyvateľov, ktorých talent dostáva čoraz viac priestoru na svoje uplatnenie a stovky týchto talentov, ktoré budú chcieť dokázať svetu, že vedia hry nielen pripraviť, ale aj vyhrávať. Bude zaujímavé sledovať, nakoľko sa im to podarí. Bude to zaujímavá olympiáda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite