Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bohatý jesenný zber

.peter Bálik .časopis .kultúra

Korben Dallas, Jana Kirschner, Richard Müller alebo Zlokot, to je iba časť albumov od slovenských hudobníkov, ktorá na nás čaká v najbližších mesiacoch. Tento rok to opäť vyzerá na bohatú jesennú úrodu.

A opäť to vyzerá na to, že bratislavské vydavateľstvo Slnko Records ponúkne túto jeseň najviac titulov. Celkovo osem nových albumov. K nim treba prirátať novinky od labelov Dr Horák, Azyl Records alebo ???. Najmenej noviniek pochádza z veľkých nahrávacích spoločností, ktoré majú svoje pobočky aj na Slovensku. Kríza hudobného priemyslu ich ochromila natoľko, že na ich značke vychádza minimum domácej hudby. Tu je prehľad tých najzaujímavejších titulov na jeseň 2014.

.korben Dallas: Banská Bystrica
V prvej polovici októbra sa s novým albumom vráti skupina Korben Dallas, ktorá len pred rokom vydala predchádzajúcu radovku Karnevalová vrana. Vďaka nemu a singlu Otec sa z Korbenov stala jedna z najpopulárnejších slovenských kapiel súčasnosti. Nový album sa bude volať Banská Bystrica, aj keď ani sama kapela nevie presne, prečo sa rozhodla dať albumu tento názov. „Tento názov vznikol pomerne nevinne, až teraz sa na naň nabaľujú rôzne významy," hovorí spevák a gitarista Juraj Benetin. Na albume je okolo jedenásť piesní, jednou z nich bude aj duet Spolu s Janou Kirchnerovou, ktorý vyšiel ako singel začiatkom tohto leta. Jedným textom prispela aj spisovateľka Monika Kompaníková, o fotografie a celkový obal sa postarala fotografka Illah van Oijen. „Medzi Karnevalovou vranou a Banskou Bystricou nie je až taký veľký rozdiel. Oba albumy vznikli približne v tej istej kreatívnej nálade, s ukulele na dovolenke alebo na chatovom sústredení. Je to ako Revolver a Rubber Soul od The Beatles!", vysvetľuje so smiechom Juraj Benetin." Ale myslím si, že nový album bude rozmanitejší a možno aj trochu optimistickejší." Základy albumu vznikli na začiatku leta, v súčasnosti kapela pracuje na posledných mixoch. Singel, ktorý album predznamená, ešte nie je vybraný, no Benetin prezradil názvy dvoch piesní z Banskej Bystrice ‒ Rob, čo ti hovorím a Vždy.  

.jana Kirschner: Moruša čierna
O existencii Moruše čiernej, nového albumu slovenskej speváčky Jany Kirschner, sa vedelo už pred rokom, keď v rozhovore pre .týždeň Jana a jej partner a hudobný producent Eddie Stevens povedali, že okrem Moruše bielej majú v šuplíku ďalší album, ktorý sa bude volať Moruša čierna. Nahrávka mala vyjsť na jar tohto roka, no množstvo koncertov a Janine materské povinnosti zapríčinili, že dátum vydania bol presunutý na koniec októbra. Základ nahrávky tvoria pesničky z minuloročných sessions, ku ktorým Jana a Eddie dopísali v lete ďalšie tri songy. „Moruša biela bola taká rozjuchaná, ja som ju brala ako poctu tradičnej hudbe z tohto regiónu," hovorí Šina zo Slnko Records, kde oba albumy vychádzajú a dodáva: „Čierna je oveľa modernejšia. Jana si v textoch zachováva istú ľudovosť, ktorú v sebe objavila už pri pesničke Na čiernom koni, no po hudobnej stránke má jej nový album moderný zvuk, je tam viac elektroniky a znie temnejšie." Ešte koncom minulého roka .týždňu charakter druhej Moruše osvetlila samotná speváčka Jana Kirschner: „Biela, nerada to slovo používam, je akási nostalgická, je v nej niečo nevinné, čo sme stratili,” hovorí a dodáva: „Čierna je spojená s mestom. Sú tam úplne iné príbehy."

.zlokot: Slovakische genius
Na jeseň sa s novým albumom vracia po roku slovenská elektro-rockovo-hip-hopová skupina Zlokot. Kým ich debut sa volal Slovakische idiot (2013), ich novinka má oveľa honosnejší názov Slovakische genius a vychádza v novembri. „Tentoraz sa na albume nepredstavia žiadni hostia, len v jednej pesničke si s nami zaspievalo našich desať fanúšikov," hovorí kapelník a basgitarista Erik „Losos" Horák, podľa ktorého bude druhý album Zlokotu opäť pestrou nahrávkou na rozhraní viacerých hudobných štýlov. „No určite to nebude Slovakische idiot číslo dva," dodáva Losos. Kapela sa môže pýšiť skvelými textami od Lyrika, ktorý opäť otextoval celý album. S titulnou skladbou kapele pomohol Lyrikov kolega Bene z Modrých hôr.

.bude nový album Chiki Liki Tu-a?
Asi to stihnú ešte tento rok a keď nie, tak až na ten budúci. „Urobíme všetko pre to, aby sme to stihli," hovorí o dlhoočakávanom albume Chiki Liki Tu-a jej spevák a basgitarista Martin Višňovský, podľa ktorého najbližšie dva týždne bude kapela zavretá v štúdiu, kde sa bude snažiť dokončiť rozpracované pesničky. Ak sa im to podarí, fanúšikovia sa budú môcť tešiť na nové veci – veď  posledný album Dvojkilometrový jeleň od tejto prešovskej trojice vyšiel ešte v roku 2005, čiže pred deviatimi rokmi! Novinka by mala obsahovať dvanásť alebo trinásť piesní, vrátane ich dvoch posledných singlov Letáky a Prezident, ktoré kapela zverejnila na svojej stránke. „Ako znie nový album? Nebude to žiadny extrémny sex, skôr zaznamenáva prirozdený vývoj kapely. Novinka znie, akoby sme ju nahrali v roku 2006," vysvetľuje s humorom Martin Višňovský. Album vzniká v ich domácom nahrávacom štúdiu. Po jeho vydaní má kapela pred sebou bohatý program. Chiki Liki Tu-a chcú spraviť aj reedície svojich starých albumov, rozmýšľajú nad výberovkou a nahlas hovoria o tom, že konečne zaznamenajú svoje legendárne „Projekty", ktoré sú každoročnou ozdobou festivalu Vrbovské vetry. „Na budúci rok by sme chceli s Projektmi spraviť malú šnúru po kluboch a pokúsime sa ich aj nahrať. Pesničiek máme toľko, že už ich ani neviem spočítať," hovorí Martin o akejsi podskupine v rámci Chiki Liki Tu-a, v rámci ktorej traja hudobníci s kamarátmi dokážu sparodovať akýkoľvek žáner od metalu cez český rock, country až po reggae.  

.richard Müller: Hlasy 2 a Sociálna síť
Až dvakrát sa v najbližších mesiacoch pripomenie Richard Müller. Najprv v polovici septembra vyjde pokračovanie albumu Hlasy, ktorý spevák nahral s vokálnou skupinou Fragile. Bude to výpravný box, ktorý zahŕňa live album z turné Hlasy 1, živé DVD a nové štúdiové CD s ďalším prerábkami Müllerových známych hitov. Tentoraz pôjde aj o piesne Rieka, Baroko, Nahý II. a Hluk. Po albume bude nasledovať slovenské turné Hlasy 2, ktoré sa začne 29. septembra v Trenčíne a skončí sa 24. novembra v Hlohovci. Z prostredia vydavateľstva Universal sa .týždňu podarilo zistiť, že v novembri vychádza nový album Richarda Müllera, na ktorom spevák obnovil spoluprácu s českým textárom Michalom Horáčkom. Podľa Müllerovej facebookovej stránky sa kolekcia nových piesní bude volať Sociálna síť a hudbu k všetkým pesničkám dodal český gitarista a skladateľ Michal Pavlíček, známy predovšetkým zo skupín Pražský výběr a Stromboli. O vydaní albumu sa hovorilo už minulý rok, so samotným nahrávaním sa začalo až začiatkom jari tohto roka. Jednou z piesní albumu Sociálna síť by mala byť aj skladba Někdo jiný, ktorú Horáček zverejnil minulý rok na svojej facebookovej stránke. Horáčkove texty pre Müllera sú vraj súčasťou jeho villonských balád, ktorým sa venuje posledné roky a z ktorých minulý rok skompiloval album Český kalendář.

.katarína Koščová: Oknom a ďalší
Na pultoch obchodov už nájdete nový album niekdajšej víťazky Superstar Kataríny Koščovej, ktorá odišla zo šoubiznisu a vybrala sa vlastnou cestou. Jej štvrtý album dostal názov Oknom (Slnko Records). „Po piatich rokoch ma prestalo baviť spievať stále tie isté pesničky, potrebovala som zmenu, aj keď to trochu trvalo. Som nadšená zo spolupráce so skvelými muzikantmi, ktorí z tých mojich nápadov dokázali vytvoriť piesne, ktoré ma tešia a ktoré ma nesmierne baví interpretovať,“ povedala na stránke Slnko Records speváčka, ktorá sľubuje, že album, pohybujúci na hranici šansónu, folku a džezu bude mať živý koncertný sound. Prúd novej hudby z vydavateľsta Slnko Records pokračuje debutovým albumom Tu v Bratislave od alternatívnej rockovej skupiny Hviezda. Ich singel Havrani už tretíkrát vyhral hitparádu na Rádiu_FM. Hviezdu tvoria bývalí alebo terajší členovia bratislavských skupín Med a Kosa z Nosa. Na Slnku vychádzajú na jeseň aj nové albumy od skupín Bad Karma Boy, Talent Transport, či v Tu v Dome, ktorá svoju novinku Protichodné chute mala vydať už začiatkom tohto roka, no problémy s mixom a masteringom spôsobili, že svoj nový album ponúknu až teraz. Vydavateľstvo Dr. Horák avizuje, že na jeho značke sa na jeseň objavia novinky od speváčky a herečky Szidi Tobias a skupiny Prešporok. Skupiny Le Payaco a Hex zas svojich fanúšikov potešia novými singlami.

.go2Stage, Gergaz a Exitab
Keď sme robili v lete článok o mladých slovenských pesničkárkach, Martina Javor nám povedala, že na jeseň vyjde jej debutový album, na ktorom spolupracovala s hudobníkom a producentom Marošom Hečkom. Tante Elze avizovala debutové EP s jej „anglickými” pesničkami a následne aj veľký album so slovenskou tvorbou. Podľa najnovších informácií EP vyjde v októbri a LP zrejme až v novom roku. Nahrávky Martiny Javor a Tante Elze vychádzajú na novom labeli Go2Stage, ktorý prináša najzaujímavejšie veci z Demovnice Rádia_FM. Okrem spomínaných hudobníčok tu vychádzajú aj debutové nahrávky rockovej kapely Millhouse a talentovaného pesničkára Sashu Mamaeva, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Gonsofus.
Vydavateľstvo Gergaz, ktoré tento rok prinieslo okrem iného kvalitné albumy Jimmyho Pé, The Global Optimistic a hlavne objavného, zaujímavého a úspešného hudobného projektu Fallgrapp okolo Jureša Líšku nepripravuje do konca roka vydanie albumov slovenských hudobníkov. Keďže však toto vydavateľstvo z Moravského sv. Jána hranice medzi štátmi aj žánrami veselo ignoruje, je možné že sa od neho dočkáme releasov elektronických producentov ako sú Dáni Shatter Hands & Bwoy de Bhajan, Angličana Mute Speaker, prípadne Oddlogica z New Yorku alebo Lost Twin zo Španielska.
Náš prehľad očakávanej jesennej úrody skončíme vo vydavateľstve Exitab. Na to, čo do konca roka pripravujú, sme sa opýtali Juraja Hoppana. „Domáci projekt Casi Cada Minuto nadviaže na svoj minimalistický ambientný debut In White Rooms spoločným Split vinylom so slovensko-maďarským kolegom Imrem Kissom, ktorému nedávno vyšiel oceňovaný debut na značke Farbwechsel a aktuálne EP na anglickom labeli Lobster Theremin. Mikropríbehy o snových ambientných krajinách a dekonštrukciach špinavej strany budapeštianskej elektronickej scény zvečnené na dvanásťpalec. Po niekoľkých rokoch provizórnych soundcloud releasov vydáva EGA čiže Peter Kudlička debutové EP Northward. Od beatových polôh sa posúva k zvláštnemu svetu modulárnych synťákov okresávaných pedantnou štúdiovou prácou. Debutujúcim menom v našom katalógu bude brniansky producent Tatratank, ktorého šuplíky už dlhší čas pred svetom ukrývajú potemnené ambientné techno snované spleťou field recordingov (terénnych nahrávok) z tých najrozpadnutejších industriálnych pamiatok z okolia Brna.”
Hoci ešte nie je jasné, ako dopadne žatva na slovenských poliach, hudobná úroda bude, zdá sa, pestrá a bohatá.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite