Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tusk bude figúrkou Berlína

.grzegorz Górny .časopis .klub

Nominácia premiéra Donalda Tuska na prezidenta Európskej rady bola v Poľsku vo všeobecnosti prijatá ako triumf Angely Merkelovej.

V posledných siedmich rokoch zmenil premiér Tusk zahraničnú politiku svojej vlády na otvorene pronemeckú. Všetko teda nasvedčuje tomu, že líder Občianskej platformy, ktorého nemecký týždenník nazval „ľahko ovládateľným”, bude pre Berlín ideálnou figúrou.  
Prekvapenie tiež vyvolala ľahkosť, s akou jeho kandidatúru podporil premiér Veľkej Británie David Cameron. Podľa britských denníkov Guardian a Daily Telegraph stojí za náhlym porozumením týchto dvoch politikov ochota poľského premiéra zmeniť názor na reformu sociálnej podpory imigrantov zo  strednej a východnej Európy. Briti totiž pripravujú plán na jej redukciu a táto otázka bola v poslednom čase príčnou napätia medzi vládami Varšavy a Londýna. Predpokladá sa, že v Británii žije asi milión Poliakov, ktorí čerpajú značný objem tamojších sociálnych dávok a podpôr.  Táto situácia dlhodobo znervózňuje časť voličov Cameronovej konzervatívnej strany, a preto sa britský premiér chystá predložiť návrh na zmenu podpory imigrantov na pôde EÚ.  Až doteraz akúkoľvek zmenu blokovala Varšava. Britská tlač tvrdí, že Donald Tusk získal nové kreslo práve za to, že Poľsko svoj doterajší postoj zmení a milión Poliakov na britských ostrovoch preto stratí doterajšiu výšku sociálnej podpory.
Premiér odchádza za hranice v momente ideálnom pre neho. Za rok budú parlamentné voľby, ktoré by pravdepodobne prehral. V prieskumoch verejnej mienky podporuje politiku vlády okolo dvadsať percent Poliakov. Všetko smeruje k tomu, že najbližšie voľby vyhrá strana Právo a spravodlivosť. Môže to však znamenať dve veci, Kaczynského strana totiž môže vyhrať, ale nemusí byť schopná vytvoriť vládnu koalíciu. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to, že všetky ostatné politické strany sa spoja proti Jaroslawovi Kaczynskému a vznikne stredoľavá vláda, v ktorej budú Občianska platforma aj postkomunisti z SLD. Keby k tomu došlo, Tusk by sa pravdepodobne aj tak nestal premiérom takejto koalície.
Odchod Donalda Tuska z poľskej politiky je dôležitý najmä pre vládu a jeho stranu. V posledných rokoch totiž Tusk zlikvidoval v svojej strane nielen svojich vyzývateľov, ale aj istú kolegiálnosť a premenil Platformu na stranu vodcovského typu.  Akýkoľvek politik, ktorý pre neho predstavoval konkurenciu, bol cieľavedome odsunutý alebo marginalizovaný. Výsledkom je, že Platforma pripomína armádu, v ktorej je generál, ale chýbajú jej vysokí dôstojníci. A to znamená problém, najmä ak sa hľadá politický nástupca.
Vedenie Platformy rozhodlo, že novým premiérom a predsedom strany sa má stať Ewa Kopaczová. Je to politička bez charizmy, kompetentnosti a mediálneho talentu. Jej hlavnou prednosťou bola vernosť predsedovi strany, vďaka čomu sa stala aj predsedníčkou Sejmu.  Kým Tusk bol majstrom zákulisných hier a mediálnym géniom, schopným premeniť najväčšie slabosti na svoje víťazstvá, Kopaczová, naopak, nemala nikdy ani odrobinky jeho schopností. Môže byť s takýmito predpokladmi dobrou premiérkou v ťažkých časoch?
Rezervovaný postoj už stihol vyjadriť aj prezident Bronislaw Komorowski, ktorý sa cíti dotknutý, že ho v procese hľadania nového šéfa kabinetu vynechali. Je to totiž on, komu dáva ústava právomoc vybrať nového premiéra, a nie vládnucej strane, ktorá s ním navyše svoju nomináciu ani nekonzultovala. Prezident Komorowski je formálne nestranícky, ale ešte pred pár rokmi bol aj on politikom Platformy. Až doteraz platilo, že bol v tieni Donalda Tuska, ale dnes cíti príležitosť, aby okolo svojej osoby vytvoril silné mocenské centrum. Poznáme to z dejín: Kráľ je mŕtvy, začína sa vojna o trón.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite