Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Na Ústavný súd Prezident Kiska sa rozhodol zatiaľ nevypísať referendum na ochranu rodiny a chce, aby referendové otázky posúdil Ústavný súd. Petičné hárky s viac ako 400-tisíc podpismi odovzdala prezidentovi Aliancia za rodinu. Kiska svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že nemá istotu, či sa otázky netýkajú základných práv a slobôd. Preskúmanie Ústavným súdom má podľa neho zaručiť nespochybniteľnosť jeho rozhodnutia.

V praxi to znamená, že referendum sa nebude môcť uskutočniť súbežne s komunálnymi voľbami, ako to žiadala Aliancia za rodinu. Jej predstavitelia v reakcii prezidentovi pripomenuli predvolebný sľub, že referendum spojí s voľbami, a vytkli mu, že o sebe síce hovorí ako o občianskom prezidentovi, ale zároveň ignoruje hlas občanov. „Prezident Andrej Kiska svojím rozhodnutím namiesto podpory občanov a podpory priamej demokracie začal hrať podľa pravidiel elít proti ľuďom zdola,“ vyhlásil hovorca Aliancie Anton Chromík. Ústavný súd má na rozhodnutie lehotu šesťdesiat dní.
.jm

Penta vstúpila na mediálny trh, kúpila vydavateľstvo 7 Plus a vydavateľstvo Trend. „Naším cieľom je podieľať sa na vybudovaní ekonomicky úspešného modelu fungovania médií v stredoeurópskom regióne," uviedol hovorca Penty Martin Danko.
Bývalému redaktorovi Trendu Dušanovi Karolyimu hrozí päť rokov za mrežami. Bol obvinený z ohovárania pre článok, kde kritizoval nečinnosť prešovského súdu, ktorého vinou bol premlčaný prípad zneužívania právomoci verejného činiteľa. Toho sa mal dopustiť bývalý príslušník Úradu boja proti organizovanej kriminalite.
Bývalých kolegov exministra vnútra Lipšica Milana Krajniaka a Marcela Klimeka obvinili za nákup odpočúvacieho systému. Lipšic to považuje za ďalší útok finančných skupín na neho a jemu blízke osoby. Podľa jeho slov odvtedy, ako sa pod jeho vedením začala vyšetrovať kauza Gorila, naňho skúšali všeličo. Polícia alebo prokuratúra koná v tejto veci podľa Lipšica na podnet jedného zo šéfov Penty. Hovorca Penty vyhlásil, že „poslanec Lipšic nezaujíma našu investičnú skupinu“.

Osobnosť: Silvester Krčméry/
Po Silvestrovi Krčmérym a Vladimírovi Juklovi, disidentoch a „generáloch“ podzemnej cirkvi, pomenujú tento týždeň prvé námestie. Rozhodnutie pripomenúť si takýmto spôsobom oboch dlhoročných politických väzňov schválilo obecné zastupiteľstvo v Šintave, v okrese Galanta.

Antiosobnosť: Robert Fico/
Podľa slovenského premiéra nie je konflikt na Ukrajine vojnou separatistov, podporovaných a vyzbrojovaných Ruskom, proti ukrajinskej armáde, ale geopolitickým súbojom, ktorý vedú USA a Rusko. Sankcie EÚ proti Rusku opakovane označil za nezmyselné.

Citát/
Robert Fico: „Už som dosť dlho v politike, aby mi úplne zmäkol mozog a rozprával som, čo šíri propaganda.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite