Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Ivana Dobrakovová: Toxo (Marenčin PT, 2014)
Sedem poviedok Ivany Dobrakovovej v knihe Toxo tematicky spája situácia mladej ženy v Taliansku (v jednom prípade dievčaťa na rodinnej dovolenke v Chorvátsku). Vždy ide o komplikované vzťahy, čo sa podobajú zemetraseniam v hlbočinách, ktoré na povrchu niekedy iba zacítite, no inokedy vedú k ničivým dôsledkom. V tých poviedkach je všetko, čo robí z (ne)obyčajných príbehov silné literárne dielo: sú autentické, ich čítaním nahliadate pod povrch vlastného života a sú napísané takým čistým, prirodzeným, zbytočnými ornamentmi nezaťaženým jazykom. Tie Blanky, Virginie či Violy sú neromantické, hoci po romantike túžiace, často drsné a nesentimentálne hrdinky, vďaka autorkinmu rozprávačskému talentu si ich už po pár riadkoch obľúbite, hoci až do posledného odseku vás neprestanú prekvapovať. Ivana Dobrakovová je tretíkrát vo finále Anasoft litery. Ak sa kniha Toxo páčila porotcom tak ako nám, je favorit najprestížnejšej literárnej ceny na Slovensku jasný.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Ján Johanides: Prózy
(Kalligram, ÚSL SAV)
Oplatí sa čítať texty a poprezerať fotografie v tejto knihe, ktorá má úctyhodných 770 strán. Editorom a autorom doslovu je Peter Zajac, pri komentároch a vysvetlivkách spolupracovala Eva Jenčíková. Kniha je výberom z Johanidesovej tvorby od časopiseckých prozaických juvenílií cez knižné vydania jeho próz až k esejam. Obsahuje tiež texty literárnych kritikov rôznych generácií a viacerých národných literatúr, čo podporuje tvrdenie o svetovosti tvorby Jána Johanidesa. „Ján Johanides písal svoje prózy zrakom, sluchom, čuchom, hmatom, chuťou,“ píše Peter Zajac v doslove. „Vedel, že šiestym zmyslom je bolesť. Svet Jána Johanidesa bol svetom úzkosti. Jeho písanie pochádzalo zo zdesenia nad ľudskou krutosťou. City, úzkosť, napätie sú tri kľúčové slová Jána Johanidesa.“ Knihu sa oplatí prečítať kvôli Johanidesovým prózam a Zajacovmu doslovu – a to v roku nedožitých osemdesiatin veľkého slovenského prozaika.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Martin Walker: Černý démant
(Dokořán, 2014)
Martin Walker študoval v Oxforde a na Harvarde, bol korešpondentom denníka The Guardian v Moskve, spolupracoval s BBC a CNN. Predovšetkým je však autorom série detektívok o provensálskom policajnom šéfovi Brunovi Courrégesovi. Bruno stráži tradície svojho mestečka, výborne varí, je veľkým znalcom hľuzoviek (čo sa ukáže ako dôležité). Na začiatku všetko vyzerá jednoducho: zrejme ide o podvody na miestnej burze s périgordskými „čiernymi diamantami“ čiže hľuzovkami. Pátranie sa komplikuje a rozvetvuje. Keď je brutálne zavraždený vojnový veterán a Brunov priateľ, stopy ho zavedú do čias, keď Francúzsko ovplyvňovalo históriu Vietnamu, čo súvisí s aktuálnym ohrozením vietnamskej komunity v Provensálsku... Číňania proti Vietnamcom, Vietnamci proti Korzičanom, tak to občas býva. Šikovne napísaný príbeh sa dobre číta. Ak ste však čítali predchádzajúce knihy s policajtom Brunom, budete mať pocit dejà vu: Martin Walker používa stále tie isté triky. Ešte fungujú, už však neprekvapia.
.natália Pišútová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Ben & Ellen Harper: Childhood Home
(Universal)
Americký pesničkár a inštrumentalista Ben Harper sa posledné roky vyhýba veľkej rockovej produkcii a radšej sa púšťa do komornejších projektov. Pred časom vydal Grammy ocenený album Get Up! (2013) s bluesovým harmonikárom Charliem Musselwhiteom a nedávno nahral čisto akustickú platňou so svojou mamou Ellen. Ben vyrástol v hudobnej rodine, jeho mama je sama folkovou speváčkou a dodnes vedie obchod s akustickými inštrumentami v kalifornskom Claremonte. Childhood Home sa dá počúvať ako veľmi príjemný rodinný album, ktorý je sympatickým hudobným dialógom medzi matkou a synom, ktorý ani trochu neschádza do nezdravého sentimentu. Ben sa stal hviezdou americkej popmusic, a teraz to svojej mame Ellen, ktorá ho odmalička brávala do obchodu, kde sa hrával medzi akustickými gitarami, až kým sám na ne nezačal hrať, s láskou na tomto albume vracia.
.peter Bálik

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Taylor McFerrin: Early Riser
(Brainfeeder/Ninja Tune / Wegart)
Hit Bobbyho McFerrina Don't Worry Be Happy pozná asi každý, Taylor je jeho najstarší potomok. Žije v Brooklyne, venuje sa produkcii, dídžejingu a hraniu naživo a Early Riser je jeho albumová prvotina. Syntezátory, sample, vokály a beatbox skladá dohromady v domácom štúdiu a je v tom úspešný – jeho kombináciu šesťdesiatkového soulu a inštrumentálneho hip-hopu, šmrncnutého džezom i elektronikou, si obľúbil napríklad, DJ Gilles Peterson z rádia BBC. Vo vydarenej skladbe The Antidote vokálmi vypomáha speváčka Nai Palm zo soulového kvarteta Hiatus Kaiyote a McFerrin pod jej spev hravou formou vrství elektroniku, aby v nasledujúcej skladbe Florasia zaujal vlastným hlasom, a tak trochu pripomenul moderných spevákov typu Jamesa Blaka, v ďalších skladbách Stepps a Already There dáva priestor experimentom s mašinkami, song Place in My Heart je invenčný neo-soul. Pozoruhodný albumový debut.
.matej Lauko

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite