Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy, ktoré treba vidieť

.časopis .kultúra

Desiateho septembra sa v Piešťanoch začne 9. ročník filmového festivalu Cinematik. Ktoré filmy by ste si na ňom nemali nechať ujsť?

Na Cinematiku bude za 6 dní premietnutých viac než 100 filmov. To znamená, že ani návštevníkom s najvyšším nasadením sa nepodarí uvidieť z nich viac než tretinu. Ak sa teda na Cinematik chystáte – a o tom, že sa do Piešťan na festival oplatí ísť, niet pochýb – dôležité sú odporúčania od znalcov. My sme niekoľko z nich oslovili a požiadali sme ich o ich festivalové tipy.

.rešpekt
„Z ponuky festivalu Cinematik ma každoročne láka sekcia Rešpekt, ktorá ponúka diela výrazných, ale nie priveľmi známych autorských osobností európskeho filmu,” hovorí Jana Dudková, filmová teoretička z Ústavu filmovej a divadelnej vedy SAV. „Tento rok pôjde o filmy dvojice Gustava de Kerverna a Benoîta Delépina, ktorých debut Aaltra si dodnes pamätám ako jednu z navtipnejšich a najoriginálnejších variácií na žáner road-movie. Vzhľadom na moje profesionálne zaujatie súčasným slovenským filmom ma tešia národné premiéry dvoch slovenských filmov: Comeback Mira Rema je film z prostredia ilavskej väznice od talentovaného režiséra, oceňovaného už za svoje krátke filmy. Film sa navyše úspešne prebojoval k svetovej premiére v Karlových Varoch (okrem neho sa na festivale ocitne aj ďalší Remov film o festivale Vrbovské vetry). Deti, okrem toho, že ma zaujali témou, sú aj prvým hraným filmom dokumentaristu Jara Vojteka a mohli by potvrdiť životaschopnosť sociálnej vetvy slovenského filmu. Nenechám si ujsť profil Heleny Třeštíkovej očami Petra Kerekesa, a zo sekcie Eye on Films 2014 odporúčam len nedávno prezentovaných Barbarov Ivana Ikića, jeden z presvedčivejších prístupov k téme futbalových fanúšikov.

.free Range
„Rád by som upozornil na snímku Free Range – Balada o prijatí sveta,” hovorí šéfredaktor časopisu Film.sk Daniel Bernát. „Nakrútil ju estónsky režisér Veiko Õunpuu, ktorý ma vykoľajil filmom Pokušenie svätého Tonyho (2009). Išlo o jeho druhý celovečerný titul a jediný, ktorý som mal možnosť vidieť (bolo to práve na Cinematiku). Premýšľal som vtedy, či je vecou náhody, že toto filmové podobenstvo nedopadlo len ako snaživý pokus o inakosť, ale ako dráždivá autorská výpoveď, ktorá si zaslúži rešpekt po všetkých stránkach. Aj preto som zvedavý na film Free Range, o to viac, že Pokušenie svätého Tonyho s najväčšou pravdepodobnosťou nie je dielom náhody. Ako talentovaný a kreatívny tvorca sa už niekoľkokrát predviedol mladý režisér Xavier Dolan, ktorý má na Cinematiku snímku Tom na farme. A dali by sa menovať ďalší zaujímaví filmári, no spomeniem aspoň českú dokumentaristku Helenu Třeštíkovú, ktorej festival venuje profilovú sekciu.”

.helena Třeštíková
Obidvaja predchádzajúci respondenti spomenuli Helenu Třeštíkovú, ktorá sa na festivale zúčastní aj osobne. Jej profilovú sekciu pripravil dokumentarista Peter Kerekes:
„Robiť výber z filmov Heleny Třeštíkovej je rovnaké utrpenie, ako sedieť v strižni s kopou dobre natočeného materiálu. Najradšej by ste dali do filmu všetko, ale to by film trval 6 hodín. Najradšej by som uviedol všetky svoje obľúbené filmy Heleny Třeštíkovej, ale to by ich museli odpremietať 24. Takže výber. Manželské etudy a Manželské etudy po dvadsiatich rokoch sú pre mňa jedným z najzaujímavejších dokumentárnych projektov poslednej doby. Možete ich sledovať ako Bergmanove Scény z manželského života, ale zároveň v nich vidíte, ako sa menila spoločnosť a jej názory. Soukromé století je môj najobľúbenejší Třeštíkovej film, „obyčajný" súkromný život od sedemdesiatych rokov až po dnešok, ktorý obsahuje všetky zmeny spoločnosti. Naopak, súkromné sa stáva verejným, obyčajný život sa stáva spoločenskou témou v prípade rómskeho hudobníka Vojta Lavičku. A Japonská neděle je milé vybočenie z časozberných filmov. Je to ich priamy opak: jeden deň v Japonsku v roku 1981.”

.kalvária
Neobišli sme ani šéfredaktora portálu Kinema.sk a spoluorganizátora Cinematiku Petra Konečného. Tu sú jeho tipy:
„Hlavná súťaž hraných európskych filmov prinesie špičkové snímky. Určite upriamujem pozornosť divákov na írsko-britskú krimidrámu Kalvária (Calvary) o kňazovi z malého vidieckeho mestečka, ktorý sa pri spovedi dozvie, že ho chce niekto o sedem dní zabiť. Presne vie, kto to je, ale divák musí až do konca v neistote hádať. Mimoriadny je aj francúzsky film Neznámy od jazera (Stranger by the lake), označený francúzskymi kritikmi okolo časopisu Cahiers du cinéma za najlepší film roku 2013. Režiséra Alaina Guiraudieho prirovnávajú k famóznemu Michaelovi Hanekemu. Medzi najlepšie filmy súťažnej sekcie Cinematiku patrí rozhodne aj herecký a scenáristický klenot mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana s názvom Tom na farme (Tom à la ferme) o rodinnom tajomstve, ktoré sa prebíja na povrch.
Medzi najväčšie úlovky tohtoročného Cinematiku patrí určite nový film Jeana-Luc Godarda (Zbohom, jazyk / Adieu au langage), aktuálne posledný film jednej z najvýraznejších osobností generácie režisérov, ktorí nastúpili po francúzskej novej vlne Philippa Garrela (Žiarlivosť / La jalousie) či výlet do potemneno komického srdca členov hollywoodskej rodiny, ktorí naháňajú celebrity, samých seba i nemilosrdných duchov svojej minulosti – Maps to the Stars, v réžii Davida Cronenberga.”

.kone a deti
No a na záver dve odporúčania z kultúrnej sekcie .týždňa:
Ak na Cinematiku budete, pozrite si film islandského režiséra Benedikta Erlingssona O koňoch a ľuďoch (Hross í Oss). Je v ňom láska, humor, smrť, Island a kone. Tajomstvom tehotné prázdno islandského vnútrozemia pocítite priam fyzicky. Film produkoval najznámejší islandský filmár Fridrik Thór Fridriksson.
Hraný debut dokumentaristu Jara Vojteka tu už bol spomínaný. Film Deti pozostáva zo štyroch poviedok tematicky zodpovedajúcich názvu. Je v nich krása, smútok, dráma a veľa nezodpovedaných otázok. Pozeráte sa na plátno a o chvíľu to, čo na ňom vidíte, cítite vo svojom vnútri.

Filmový festival Cinematik bude od 10. do 15. septembra v Piešťanoch. Všetko potrebné nájdete na cinematik.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite