Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovan do inej ligy

.marcel Merčiak .časopis .šport

Slovan sa neoblečie do dresov, ktoré by zdobil znak Ligy majstrov. Baráž postavila pre belasých príliš náročnú prekážku.

Náš majster prehral 0:3, čo znamená rozdiel triedy a mnohí to berú ako samozrejmosť. Práve v akceptovaní neúspechu odhaľujeme jednu zo slabín nášho futbalu. Je ňou nízka úroveň priebojnosti, slabá schopnosť hráčov prejaviť sa v inom výkonnostnom svetle, ukázať nielen stopercentné nasadenie, ale aj maximum z vlastného herného prejavu. Pretože nasadenie je nanič, ak neviete s loptou nič vymyslieť.
 
.nezdolateľná prekážka?
BATE Borisov je síce trojnásobným účastníkom hlavnej súťaže Ligy majstrov, ale nie je to žiadny zázračný európsky supertím. Pred dvoma rokmi vyhral v Lille aj nad Bayernom Mníchov, ale vlani neprešiel v druhom predkole cez Šachťor Karaganda, majstra Kazachstanu. Teraz sa dostal do baráže s dávkou šťastia: vďaka gólu vonku (0:0, 1:1) vyradil albánsky Skenderbeu Korce, cez VSC Debrecín postúpil po góle zo štvrtej minúty nadstaveného času. To všetko bez záťaže z letnej prípravy, naopak, v rozohratej sezóne, pretože bieloruská liga sa hrá systémom jar – jeseň.
Je potrebné rešpektovať súpera, jeho silu, kvalitu, postavenie. Ak však hráte kľúčový súboj sezóny, ktorý môže priniesť historický klubový zápis, nie je možné akceptovať, že protivník je dynamickejší, rýchlejší, dôraznejší, že lepšie napáda, že produkuje podstatne menej individuálnych chýb, že je lepší vo všetkých činnostiach a takmer na každom poste.
Po remíze v Bratislave bolo zrejmé, že Slovan sa môže presadiť z priamych alebo rohových kopov, z ktorých sa zrodili v prvom barážovom súboji jeho najväčšie šance. V Borisove sa dopracoval k jedinému rohovému kopu – a práve po ňom mal ku gólu najbližšie, pri Fořtovom voleji a Gorositovej dorážke. Nedonútil súpera na fauly v nebezpečných priestoroch, pretože sa do nich prakticky nedostával. Aj preto prevládol pocit, že BATE bez problémov kontroluje dianie, že hrá s istotou a sotvačo ho môže ohroziť.
Slovan mal v odvete len jednu lepšiu pasáž hry: počas 15 až 20 minút druhého polčasu, a to je veľmi málo. Z hráčov nesálalo sebavedomie a presvedčenie, že môžu niečo dosiahnuť. Zlyhali najmä ofenzívni hráči. Preskupenie Fořta so Soumahom domácu obranu ničím neprekvapilo, útočenie Slovana bolo ťažkopádne, pomalé. Objavujú sa situácie, ktoré naši hráči nedokážu kreatívne vyriešiť, lopta často putuje z ofenzívy až k vlastnému brankárovi, absencia kombinačných návykov umožňuje súperovej obrane ľahšie dýchanie.
 
.víťazstvo stability
V tomto smere bolo BATE na inej úrovni. Jeho káder je zohratý, nezasahujú doňho výraznejšie zmeny, kontinuita hráčov i herného prejavu je daná stabilitou a rozvojom prostredia, v ktorom sa klub nachádza. A, samozrejme, európskymi métami, ku ktorým sa rokmi prepracoval. BATE stavia na vlastných odchovancoch a hlavne na domácich, bieloruských hráčoch. V súčasnom kádri je sedem reprezentantov, popri nich hráči s dlhoročnými medzinárodnými skúsenosťami ako Rodionov, Lichtarovič, Voloďko. Určite to však nie je európska superkvalita, pri ktorej by sa nedalo rozmýšľať o možnosti lepšieho výsledku.
Po baráži možno konštatovať, že Slovanu nezabrali legionári, teda tí, ktorí musia, alebo by minimálne mali potvrdzovať vyššiu výkonnosť oproti domácim hráčom neustále. V prvom zápase spálil tutovku Fořt a Jablonský si dal vlastný gól. V odvete neskórovali v jedinej ozajstnej príležitosti Fořt s Gorositom a Soumah sa nechal hlúpo vylúčiť, privodzujúc fatálne dôsledky nevydareného záveru.
Základom súčasnej moderny je pressing. Schopnosť okamžite atakovať po strate lopty v snahe získať ju späť, dostúpiť do ťažiska hry, čo najviac zmenšiť a zúžiť priestor. Základom efektívneho pressingu s odoberaním lopty je schopnosť nefaulovať a pri napádaní súpera prečísliť, získať loptu, rýchlo a presne rozohrať. To je podmienené štandardnou medzinárodnou kondíciou. Bohužiaľ, takéto prvky moderného pressingu v hre Slovana badať nebolo, kým BATE ho miestami forsírovalo a najmä v záverečných 20 minútach, obzvlášť po Soumahovom vylúčení, nedovolilo koncentrovanejšiu rozohrávku Slovana.
 
.iný európsky smer
Tréner František Straka hráčov nekritizoval. „V zápase sme urobili maximum pre náš spoločný sen,“ konštatoval v prvých vetách po stretnutí. Slovan vypadol, v Európe zostáva minimálne do 11. decembra, keď sa skončí program skupín Európskej ligy. Hral v nej pred tromi rokmi, dostal sa do silnej spoločnosti Athletica Bilbao, neskoršieho finalistu, parížskeho St. Germain, ktorý už roztáčal kolesá veľkých a drahých nákupov, a Red Bull Salzburg, najlepšieho rakúskeho klubu posledného desaťročia.
Je pravda, že Európska liga je na a čiastočne možno nad úrovňou predkôl Ligy majstrov, ale pravda je aj to, že veľké kluby nemajú príliš veľký záujem v nej hrať. Neprináša im také lukratívne peniaze za televízne kontrakty ani vysoké zisky za výsledky ako Ligy šampiónov. Mnohé kluby v nej stavajú hráčov zo širšieho kádra, ktorí nedostávajú výraznejšie šance v ostrých ligových bojoch.
Majster má v rukách argument, že splnil základný cieľ. Aby leto s predkolami pretieklo do európskej jesene. Ako povedal tréner: „Že sme nerealizovali sen o Lige majstrov, to automaticky neznamená, že by všetko malo byť zle.“ Určite nie je, len od nevydareného utorkového večera zostáva pocit, že v našich hráčoch je viac, len to nevedia predať. Že majú na viac vo všetkom: počnúc tvrdšou a náročnejšou prácou v tréningovom procese až po prejavenie vyšších ambícií, ktoré sa nemusia končiť v mix-zóne, ale prenesú a ukážu sa aj na ihrisku. Aj Európska liga bude zrkadlom a Slovan musí rátať s tým, že neúprosným.
.autor je komentátor RTVS.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite