Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Podozrivé tendre Kauzou 70 víťazstiev spoločnosti Star EU v 70 tendroch sa už zaoberá Európska komisia aj Národná kriminálna agentúra. Firma bola mimoriadne úspešná za prvej Ficovej vlády, keď získala zákazky za vyše 1,44 milióna eur. Jej víťazstvá vo všetkých súťažiach, na ktorých sa zúčastnila, prišli po tom, ako ju starostom na východnom Slovensku odporučil generálny manažér Smeru Ján Richter.

Star EU pomáhala obciam s administratívnymi úkonmi pri eurofondoch. Na prípad upozornili Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika a denník SME. Predseda OKS Ondrej Dostál podal na Generálnej prokuratúre aj trestné oznámenie pre podozrenie z machinácie pri verejnom obstarávaní, zo subvenčného podvodu a z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. OKS a NOVA sa obrátili aj na Najvyšší kontrolný úrad. Ján Richter, ktorý je dnes ministrom práce, tvrdí, že kauza Star EU je stará téma, ktorú vytiahol pred komunálnymi voľbami podpredseda OKS Ivan Kuhn. Práve on totiž vypracoval štúdiu o spomínanej firme. Teraz kandiduje za primátora Rožňavy.
.vag

Opozícia kritizovala predsedu vlády Roberta Fica, že na kľúčové zasadnutie Európskej rady do Bruselu odišiel bez toho, aby s parlamentom konzultoval svoju pozíciu. Ivan Štefanec z SDKÚ premierovi vytkol, že tým porušil zákon.
Kandidátkou Siete, Mostu a SDKÚ na post bratislavského primátora bude Tatiana Kratochvílová. Momentálne je Kratochvílová šéfkou odboru dopravy v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. V minulosti bola aj riaditeľkou vydavateľstva W Press, ktoré vydáva .týždeň.
Strana Most chce otvoriť diskusiu o dvojkomorovom parlamente. Druhá komora by podľa tejto strany mala byť konštituovaná tak, aby bola menej závislá od politických strán. Podľa podpredsedníčky Lucie Žitňanskej by takýto parlament nemal mať viac ako 150 poslancov, boli by však inak rozdelení.
Futbalový klub Slovan Bratislava si v skupine Európskej ligy zahrá s Neapolom, Spartou Praha a Young Boys Bernom.

Osobnosť: Andrej Kiska /
Prezident chce, aby ľudia boli viac verejne aktívni. Vyzval ich, aby sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách nebáli kandidovať a aj takto pomohli svojmu mestu alebo obci. Slovensko podľa neho potrebuje, aby sa do politiky dostali noví a čestní ľudia.

Antiosobnosť: Jozef Medveď/
Šéf predstavenstva Burzy cenných papierov príde o funkciu. Dôvodom je fakt, že burza mu prenajala služobné auto od firmy Vanys, kde je jediným akcionárom a riadi ju jeho manželka Veronika. Medveď bol za prvej Ficovej vlády ministrom životného prostredia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite