Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Boh môže a má byť najväčším zdrojom pokory pre človeka. Nie je ťažké uhádnuť, že opakom tejto cnosti je pýcha. Teologický slovník o nej vraví, že spočíva v nezriadenej túžbe vyzdvihnúť svoje vlastnosti nad vlastnosti iných. Pýcha vždy privedie človeka na scestie. Deje sa to nebadane. Človek sa systematicky vnára do pýchy, ani nevie o tom. Paradoxne môže byť človek ponorený v pýche vyzdvihovaný ako človek pokorný. Lenže skúsenosť nám vraví, že pýcha človeka býva vždy demaskovaná. O to býva ten pád do seba fatálnejší. Netreba veľa fantázie na zistenie, že nepokorný človek už nie je schopný lásky. Pýcha ho totiž priviedla k nenávisti k všetkému a všetkým, a tak sa zneschopnil uskutočniť Lásku.

Táto láska je alfa a omega nášho žitia a bytia. A keďže sme všetci  v ohrození pýchy, treba nám  nastúpiť liečbu z nej. Liek existuje: PRESTAŇ SI MYSLIEŤ, ŽE SI STRED SVETA! Prestaň  si myslieť, že vždy máš pravdu, prestaň  si myslieť že máš v rukách odpovede na bolesti celého sveta! Pokús sa mať ku všetkým úctu a v každom nájsť kus dobrého srdca. A hlavne si nemysli, že si jediný, ktorý voľajako trpí!
Ak si veriaci, urob ten bolestný prechod z vlastnoručnej pýchy k bezvýhradnej pokore pre lásku k Ukrižovanému. Tam nájde zmysel aj cieľ každá tvoja nezodpovedaná otázka aj každá kvapka tvojej krvi.  Pochopíš, prečo nemusíš byť všade prvý,  niekým byť a niečo mať.
Tá opravdivá pokora nehovorí, čo by sa malo a čo sa nábožensky počuť chce – podobne ako sv. Peter pred zapretím Krista: „Aj keby všetci odpadli od teba, ja nikdy neodpadnem, aj keby som mal umrieť s tebou, nezapriem Ťa.“
Pokora húževnato koná.
Preto  zvykne kňaz Marián Kuffa s obľubou hovorievať: „Na konci budeš skúšaný iba z jedného-jediného predmetu – Láska. A v hodnotení budú iba dve možnosti ‒ zmaturoval alebo nezmaturoval.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite