Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA POVZBUDIŤ: Roboty na štadióne
Podľa výskumu amerických vedcov vedených Paulom Bernhardtom existuje medzi hráčmi a fanúšikmi hormonálne puto a je jedno, či sú priamo na ihrisku alebo pri telke. Ak ich tím víťazí, hladina testosterónu stúpa. Priaznivcom porazeného mužstva klesá. Lenže hráči potrebujú spätnú väzbu, ak ich excitovaný fanúšik podporuje doma z fotelky, na ich hre sa to nijako neprejaví. Na pomoc prichádzajú technológie. V Británii vznikla mobilná aplikácia Fanmode, cez ktorú môžu fanúšikovia vyjadrovať spokojnosť aj nespokojnosť, udierať na mobil a tak prenášať do reproduktorov na štadióne potlesk, alebo triasť mobilom a na štadióne sa na monitoroch zobrazujú vlajočky. V Južnej Kórei v baseballovom tíme Hanwha Eagles zašli ešte ďalej, keď na štadión namontovali fanúšikovské roboty – fanboty, s veľkými displejmi v rukách, ktoré dvíhajú podľa reakcií fanúšikov cez mobil.  

TREBA ČISTIŤ: Magnetická kefka na nedostupné miesta
Máte doma nádherné sklenené vázy, dózy, dekantéry na víno, baňaté fľaše, ktoré sa nedajú vyčistiť žiadnou kefou, pretože sú v nich cez úzke hrdlo nedostupné zákutia? Riešením by mohla byť šikovná magnetická kefka od firmy Cuisipro, ktorá vyrába praktické a súčasne aj dizajnovo krásne kúsky do kuchyne a domácnosti vôbec. Vecička má dve časti – gumenú kefku s magnetom, ktorá sa umiestni dovnútra nádoby spolu s vodou a čistiacim prostriedkom, a druhý magnet, ktorým sa pohybujete po nádobe zvonku. Aj vonkajší magnet má gumenú kefku, takže zároveň čistíte vnútrajšok aj vonkajšok nádoby. Guma je mäkká, netreba sa báť poškodenia povrchu nádoby. Magnetická kefka nie je vhodná do umývačky riadu, samozrejme. Predáva sa cez internet v piatich sviežich farbách, stojí desať dolárov.  

TREBA PLÁVAŤ: Ako malá morská panna
Kazzie Mahina je profesionálna morská panna na voľnej nohe. Má špeciálny silikónový chvost a vie s ním plávať a potápať sa ako morská panna, teda polo žena-polo ryba, aj v sprievode delfínov. Doteraz si svoje kostýmy šila len pre seba, po šiestich rokoch vylepšovania a vývoja sa teraz spojila s módnou značkou Urban Outfitters a navrhla pre nich spojenú plávaciu plutvu MerFin z recyklovanej gumy, ktorú si za okrúhlych sto dolárov môže objednať cez internet ktorákoľvek slečna túžiaca premeniť sa na morskú pannu. Za ďalších 99 dolárov navyše si môže dokúpiť v jednom akciovom balíku aj šupinaté legíny a plavky, ladiace s dvojplutvou, buď v korálovo ružovej alebo blankytne modrej vo veľkostiach od XS po L. O väčšie veľkosti asi nie je záujem.  

TREBA OSLÁVIŤ: 65 rokov SĽUK-u na Zvolenskom zámku
Slovenský ľudový umelecký kolektív si v tomto roku pripomína 65. výročie svojho vzniku a tak v sobotu o 20.00 hod. na nádvorí Zvolenského zámku uvedie hudobno-tanečný program 65 rokov. Program v sebe spája dve podoby jeho umeleckej tvorby: tradíciu a súčasnosť. Tradíciu reprezentujú diela Juraja Kubánku, Jána Cikkera, Tibora Andrašovana, Juraja Farkaša, Rinalda Oláha, či Svetozára Stračinu, autorov, ktorí SĽUK vybudovali. Súčasnosť v programe zastupujú ukážky z nových programov, v ktorých mladá generácia tvorcov svoj osobný vzťah k tradícii vyjadruje v hudbe, tanci a výtvarnom prejave prostredníctvom súčasných umeleckých tendencií, a s úctou k svojim predchodcom. Tradícia a súčasnosť nemusia byť vždy v rozpore. Ak sa do Zvolena nedostanete, reprízy SĽUK uvedie ešte 21.9. v Kozárovciach, 11.10. v Bojniciach, 7. a 8. 11. v Bratislave.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Adaptácia románu Alty Vášovej
Vlčie diery, Kapitán Dabač, Ako sa Vinco zaťal, Pieseň o sivom holubovi, Deň, ktorý neumrie, Rozhovor s nepriateľom, to všetko sa bude dať v telke vidieť, keď už máme to päťdesiate výročie SNP. Ešte aj tú nešťastnú Povstaleckú históriu z archívov vytiahli. A dobre, navzdory často ideologickej kontaminácii ide o výborné veci. Lenže Gemini (1991) sú celkom iný level. Československý slovenský televízny film z roku 1991 síce nijako s povstaním nesúvisí, ale vidieť ho treba, ak už kvôli ničomu inému, tak preto, že ide o adaptáciu vynikajúceho slovenského mládežníckeho sci-fi románu Alty Vášovej Blíženci z Gemini. Príbeh dvojičiek z inej planéty odohrávajúci sa v exteriéroch Banskej Štiavnice je síce vskutku mizernou adaptáciou, avšak práve to mu dodáva nezabudnuteľný pôvab. Sobota, 30. augusta, Dvojka, 16.50. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite