Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sláva Krymu

.dmitrij Bykov .časopis .klub

Prezident Putin mal štrnásteho augusta vedno s ministrami a poslancami svojej vlády výjazdové zasadanie na Kryme. Prvá osoba v štáte nám v poslednom čase dáva impulz na falošnú hrdosť, alebo rozpráva o nevraživosti k nám, prípadne o dôležitosti podmanenia si územia. Krym zaberá v dnešnej ruskej mytológii predovšetkým „Miesto Ruskej Slávy“, hojne skropené krvou, najlacnejšie a najdostupnejšie letovisko sveta s chutnou miestnou vyprážanou špecialitou – čeburekmi a naše kontrolné stanovište nad celým Čiernym morom, a to znamená aj nad všetkými štátmi NATO.

Pritom Krym je naozaj rajské miesto, ktoré  však najprv Ukrajina (a potom Rusko) bezbožne zanešvárili. Je to najvhodnejšie miesto na tvorbu, o čom, pravda, teraz nikto ani len nemukne, je to výhodné miesto na festivaly mládeže (ktoré sa však spolu s presláveným Kazantipom presťahovali do Gruzínska),  na vytváranie umeleckých komún (ako bol kedysi Koktebel), po ktorých už niet ani chýru, ani slychu. Samozrejme, obrana Sevastopoľa v roku 1942 bola vynikajúcim príkladom hrdinstva a sebaobetovania, ale „kvázihistorici“ nazývajú  túto epizódu vojny katastrofou.
Isteže, Krym, to je jedno z najlepších miest na svete, ale preháňať akurát jeho geostrategický význam znamená neprimerane sa zosmiešňovať. Vyzývajú nás, aby sme mali radi Krym nie za to, v čom skutočne vyniká. Na Krym treba chodiť oddychovať, tvoriť, kresliť, ľúbiť, a nie usporadúvať tam slávnostné zasadania najvyšších štátnych predstaviteľov. Artek musí ostať symbolom slobodnej  a tvorivej pedagogiky, a nie miestom stretnutí poslancov parlamentu s deťmi, pretože také stretnutia veľmi pripomínajú nehanebné dezorientovanie maloletých.
Pokiaľ ide o stelesnenie veľkosti našej epochy, Krym je hádam  na to ako stvorený, pretože je po prvé  maličký a po druhé v skutočnosti uchmatnutý susedovi. Nuž, ozaj symbol  absolútnej hodnoty so všetkým, čo k tomu patrí. A v boji opojnom, lavínou rútiacou vrezali sme sa na Krym – veru tak.
No netreba si myslieť, že po tejto návšteve celej Dumy, Rady Federácie a vládneho tandemu na Kryme nastane blaho. Nenastane.  Vklady musia byť cielené ‒ treba dávať do toho, čo je skutočne perspektívne. Krym má budúcnosť ako miesto šťastia, tvorivosti a rovnosti. No ako veľmocenský symbol, navyše premenený na zónu herní, nám môže namiesto slávy priniesť hanbu. Ale – a čo je koho do toho?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite