Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kováčik s Čižnárom v akcii

.marek Vagovič .časopis .politika

V posledných dňoch sa udiali dva útoky na rešpektovaných prokurátorov Jána Hrivnáka a Jozefa Čentéša. Hoci ide o odlišné príbehy, motív je rovnaký: vedenie prokuratúry, spriaznené so stranou Smer, chce umlčať a následne odstaviť svojich kritikov.

.v polovici júna prišiel viacerým prokurátorom mail, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik chce disciplinárne potrestať svojho podriadeného – riaditeľa odboru všeobecnej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Hrivnáka. Pre znalcov pomerov nič prekvapivé: Hrivnák je totiž úplný opak Kováčika. To znamená otvorený prokurátor, ktorý v roku 2010 – ako kandidát na generálneho prokurátora – kritizoval aj fungovanie tejto inštitúcie (monokracia, výberové konania, korupcia). Na rozdiel od Kováčika má navyše za sebou aj výsledky: Hrivnák je totiž schopný vyriešiť aj 30 korupčných prípadov za rok.

.pofidérne dôvody
Okrem toho, v minulosti dotiahol aj politicky citlivé kauzy, ktoré sa týkali nominantov SDKÚ, KDH či SMK. Pohár zrejme definitívne pretiekol, keď zverejnil .týždeň v polovici mája – krátko pred voľbou špeciálneho prokurátora – sériu kritických článkov o Kováčikovi a jeho prepojení na Smer. Rozzúrený Kováčik hľadal obetného baránka, cez ktorého vraj unikajú informácie o jeho kauzách do médií. A Hrivnák, ktorý už Kováčikovi dlhšie ležal v žalúdku, dokonale zapadal do týchto paranoidných predstáv. V tom čase sa totiž uvažovalo, že Kováčikovým protikandidátom na šéfa ÚŠP by mohol byť práve renomovaný Hrivnák.
V momente, ako bol Kováčik najmä hlasmi Smeru tretíkrát zvolený za špeciálneho prokurátora, teda začal konať. Výsledkom bol návrh na disciplinárne konanie a následné odvolanie Jána Hrivnáka z funkcie. Dôvod? Strata dôvery. Kováčikovi napríklad prekážalo, že Hrivnák v januári 2014 komentoval útok neonacistov na návštevníkov nitrianskeho baru Mariatchi, ktorý sa stal vlani v októbri. Podľa špeciálneho prokurátora je vraj takýto postup nekolegiálny, hoci Hrivnák nezverejnil žiadne detaily z vyšetrovacieho spisu. V skratke povedal len to, že príslušná prokuratúra mala nechať podozrivých skínov vo väzbe.
Druhým dôvodom, pre ktorý Kováčik odstavil Hrivnáka, je spôsob, akým riešil trestné oznámenie na príbuzného svojho kolegu. Otec prokurátora Bohdana Čeľovského bol totiž podozrivý z ekonomickej trestnej činnosti. Kováčik však prípad pridelil Hrivnákovmu odboru, hoci vedel, že tam pracuje aj prokurátor Čeľovský – na ÚŠP navyše funguje aj odbor ekonomiky, ktorý mohol kauzu uzavrieť bez zbytočných podozrení z konfliktu záujmov. Hrivnák aj jeho podriadení sa teda vylúčili z rozhodovania, čo je štandardný postup. Podľa Kováčika však manažérsky zlyhal, pretože mal zabezpečiť, aby tento prípad vyriešil jeho odbor.

.pohár alkoholu
Mimochodom, samotný Kováčik dozoruje aj kauzu zneužívania eurofondov za vyše tri milióny eur, do ktorej je namočená nezisková organizácia Beva Istota (.týždeň č. 21/2014). V jej pozadí stojí Martin Varga – syn prokurátora Mariána Vargu, ktorý je priamym podriadeným Dušana Kováčika. Prokurátor Varga patrí k najbližším ľuďom špeciálneho prokurátora, viackrát mu kryl chrbát aj v politicky citlivých kauzách (emisie, tunelovanie VSS). Kováčik sa napriek tomu z kauzy Beva Istota nevylúčil. Takto má vyzerať správny manažérsky prístup?
Špeciálny prokurátor na Hrivnáka účelovo vytiahol aj symbolický prípitok na oslave štyridsiatky jeho podriadeného – vedúceho oddelenia korupcie Vladimíra Kuruca. A to napriek tomu, že v čase, keď sa oslava konala, neurobil Kováčik nič: nikomu z jej účastníkov nedal fúkať, voči nikomu nepodal ani návrh na disciplinárne konanie. Hrivnákovi pripomenul aj prieťahy v konaní v menšej kauze jeho podriadeného, hoci sa na ne prišlo až po dvoch rokoch, keď už bola celá vec premlčaná.
Za pozornosť stojí aj fakt, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár odvolal Hrivnáka z funkcie – na návrh Dušana Kováčika – bez toho, aby sa k dôvodom vyjadrila disciplinárna komisia GP. To znamená bez dôkazov aj možnosti odvolania sa na súde (na rozdiel od kauzy Dobroslava Trnku). Kováčikov návrh schválila len Rada prokurátorov, ktorá je však predĺženou rukou šéfa GP. Apropo, Čižnár: odborne síce špeciálnym prokurátorom pohŕda, no keď ide o spoločnú vec – napríklad zbaviť sa kritikov zvnútra systému – ťahajú vždy za jeden povraz.

.diskreditácia Čentéša
V nepríjemnej situácii sa ocitol aj prokurátor Jozef Čentéš, ktorý čelí tlakom zvnútra (Čižnár, Šufliarsky) aj zvonka (Glváč, Pravda). Všetko sa začalo článkom v novinách blízkych Smeru: Čentéš vraj blokuje vyšetrenie kauzy odpočúvania novinárov aj zamestnancov ministerstva obrany v čase, keď bol šéfom rezortu Ľubomír Galko (SaS). Jeho nástupca Glváč totiž Čentéša obvinil, že prípad naťahuje preto, že bol nominantom SaS na funkciu šéfa GP. Podľa Pravdy navyše nevypočul dôležitých svedkov: štyroch sudcov, ktorí súhlasili s odpočúvaním.
Aj v tomto prípade je však všetko inak. Spomínanú kauzu vyše dva roky dozoroval prokurátor Jaroslav Kozolka. Čentéš sa prípadom odpočúvania zaoberá len rok, a doteraz ho neukončil aj preto, že predsedníčka Krajského súdu v Trenčíne nedala súhlas, aby boli spomínaní sudcovia zbavení mlčanlivosti. „Tejto žiadosti vyhovela len vo vzťahu k jednej osobe, ktorá bola následne vypočutá ako svedok,“ potvrdila .týždňu hovorkyňa GP Andrea Predajňová.
Čentéš naznačil, že pokusy o jeho diskreditáciu môžu súvisieť aj s odblokovaním Ústavného súdu, o ktoré sa postaral prezident Kiska: „Niektoré osoby sa mohli začať cítiť nepohodlne alebo ohrozené.“ O Čentéšovej sťažnosti proti nevymenovaniu za šéfa GP budú navyše rozhodovať sudcovia (Orosz, Gajdošíková, Mochnáčová), ktorí by jej mohli vyhovieť. Urazený Čižnár vzápätí formou platenej správy (!) neférovo zaútočil na Čentéša, že sa chce kauzy odpočúvanie zbaviť.

.politické tlaky
Čentéša nepodržal ani Čižnárov námestník Peter Šufliarsky, ktorý konštatoval, že vyšetrovanie trvá pridlho, takže ho má ukončiť do konca septembra, hoci neboli zistené prieťahy v konaní. Okrem toho: akokoľvek teraz Čentéš rozhodne, môže sa to obrátiť proti nemu. Ak totiž kauzu zastaví – napríklad pre nemožnosť vypočuť spomínaných sudcov – bude čeliť mediálnemu aj politickému tlaku. Ak naopak podá obžalobu, riskuje, že súd ju z rovnakého dôvodu zmietne zo stola. Čentéšovi zatiaľ nehrozí odvolanie z funkcie ako Hrivnákovi: je však evidentné, že vedenie GP nevynechá žiadnu príležitosť, aby ho mohlo spochybniť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite