Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Farboslepá Iowa?Tak zase omyl, povedal si nejeden analytik po zverejnení výsledkov amerických primárok v štáte Iowa. Kým krátko pred primárkami boli favoritmi prieskumov Hillary Clinton za demokratov a Mike Huckabee za republikánov, spočítané hlasy potešili z týchto dvoch iba Huckabeeho.

Farboslepá Iowa?
Tak zase omyl, povedal si nejeden analytik po zverejnení výsledkov amerických primárok v štáte Iowa. Kým krátko pred primárkami boli favoritmi prieskumov Hillary Clinton za demokratov a Mike Huckabee za republikánov, spočítané hlasy potešili z týchto dvoch iba Huckabeeho. Huckabee, ktorého spomedzi republikánov obľubujú sociálni konzervatívci, ale aj fanúšikovia rocku (v rámci kampane hráva na basgitaru s miestnymi kapelami), sa teší z prvenstva. Hillary Clinton má druhé miesto. Víťazstvo v tom, čo mnohí pokladajú za dôležitý štart v pretekoch o Biely dom, jej predchytil Barack Obama. Washington Post napísal, že „svojím víťazstvom otriasol konvenčným politickým uvažovaním až po samé základy“. V istom zmysle sa Iowa naozaj stala štátom Baracka Obamu neočakávane. Predovšetkým si môžu spytovať svedomie všetci, ktorí tvrdili, že primárky v Iowe nedávajú šance čiernemu kandidátovi, lebo z trojmiliónovej iowskej populácie tvoria černosi iba 2 a pol percenta. Dosť sa pohovorilo i popísalo o tom, že farba pokožky bude pre Iowčanov, ktorí sa na primárkach Demokratickej strany zúčastnia, silným faktorom. Lenže podľa Obamovho triumfu sa zdá, že z Iowy sa buď stala ríša blaženej farbosleposti, alebo tento kandidát tak silne pôsobí na bielych, až prestáva byť čierny. Akoby sa potvrdzovali pochybnosti, ktoré o Obamovej kandidatúre vyjadrovali niektorí hovorcovia americkej černošskej komunity: že Obama je svojím rodinným zázemím, sociálnym postavením, vzdelaním a vystupovaním pre černochov príliš biely. Tí istí ľudia pritom jedným dychom priznávali, že Obama je pre belochov po rokoch prvý prijateľný, mainstreamový černošský kandidát.
Huckabeeho víťazstvo nie je také prekvapujúce, tiež však signalizuje, že na scénu prichádza čosi nové. Bývalý guvernér Arkansasu totiž naozaj nie je politická celebrita. A aj jeho hranie na basgitaru pôsobí skôr milo „garážovo“ (v porovnaní s ním bol Clintonov saxofón svetácky). Huckabee vyhral aj vďaka tomu, že Giuliani sa primárkam v Iowe vyhol – a so svojou silnou pozíciou si to môže dovoliť. Huckabee však pôsobí ako antiestablišmentový kandidát, a tak isto sa profiluje Barack Obama. V Iowe šlo o to, koho si bežní Američania spájajú s politickou mašinériou, z ktorej im je momentálne prevažne nanič. Barack Obama aj Mike Huckabee vyzerajú, že s ňou majú z hlavných kandidátov spoločné najmenej.
.mg

Je to pirát?
Viete, že ste pirát, aj keď si legálne kúpite cédečko, a potom si ho pre vlastné používanie stiahnete do počítača? V USA žaluje Americká asociácia nahrávacieho priemyslu istého Jeffreyho Howella z Arizony za to, že svoju legálne kúpenú zbierku cédečok si nahral aj do pécečka. Ak asociácia vyhrá, dvere k čudesným interpretáciám autorských práv sú otvorené, a nie iba v USA.
.mg

Kokaín a koniec
Dva roky zákaz hry – to je pre Martinu Hingisovú dopad kokaínového debaklu. Táto 27-ročná Švajčiarka slovenského pôvodu sa minulý rok počas Wimbledonu podrobila testu, ktorý dokázal prítomnosť kokaínu v jej tele. Vyhlásila síce, že sa cíti nevinná, no verdikt, ktorý Medzinárodná tenisová federácia vyhlásila 4. januára, neovplyvnila. Hingisová s kariérou skončila sama, keď boli minulý rok zverejnené výsledky testu.
.mg

Vojna v Keni?
Vodca opozície Raila Odinga žiada opakovanie prezidentských volieb v Keni a trvá na tom, aby sa konali pod medzinárodným dohľadom. Odinga, ktorý na sklonku roka tesne prehral voľby so súčasným prezidentom Mwaiom Kibakim, tvrdí, že výsledok volieb bol sfalšovaný. Kibaki to odmieta a vyhlasuje sa za víťaza volieb. Zrážky oboch znepriatelených táborov si podľa údajov Červeného kríža vyžiadali stovky mŕtvych.
.mh

Prichytený pri čine
Sexuálny škandál ukončil kariéru malajského ministra zdravotníctva Čua Soi Leka. Na verejnosť sa dostalo video ženatého politika, na ktorom sa miluje s priateľkou v hotelovej izbe. Minister zdôraznil, že za videom stoja politickí súperi. Čua Soi Lek propagoval voľnú distribúciu kondómov s cieľom zabrániť šíreniu vírusu HIV. Ako sám zistil, promiskuita môže ohroziť nielen zdravie, ale aj politickú kariéru.
.tb

Návrat Segoléne
Segoléne Royal sa nedala odradiť neúspechom v minuloročných francúzskych prezidentských voľbách. Ako vyhlásila v televíznom rozhovore, na tohtoročnom zjazde Socialistickej strany by sa chcela uchádzať o post jej predsedníčky. Na čele strany by rada vystriedala svojho bývalého partnera Francoisa Hollanda, s ktorým sa rozišla pár mesiacov po neúspešných voľbách a ktorého neskôr vo svojej autobiografii obvinila z nedostatočnej podpory.
.tb

Parvíz Mušarráf
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf, ktorý momentálne vládne asi najnebezpečnejšej časti sveta, sa usiluje po vražednom atentáte na opozičnú političku Benazir Bhuttovú upokojiť situáciu. Pomôcť s vyšetrovaním jej smrti a vypátraním vinníkov by mal britský Scotland Yard. 

Vojislav Koštunica
Srbský premiér Vojislav Koštunica dal Európskej únii na výber: buď bude podporovať Srbsko ako medzinárodne uznávanú a celistvú krajinu, ktorá raz v budúcnosti vstúpi do EÚ, alebo podporí nezávislosť Kosova. Teda dovolí na území Srbska „vytvoriť bábkový štát“. 

Václav Klaus
Na to, že tento rok sa končí osmičkou, poukázal Václav Klaus v novoročnom prezidentskom prejave, a dodal, že pre českú spoločnosť boli roky 1918, 1938, 1948 a 1968 prelomové. Klaus sa možno znovu stane českým prezidentom. Preňho to teda prelomový rok bude.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite