Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Predpokladám, že neviete, kto je Petr Drulák. Ak to viete, potom ste pravdepodobne Miroslav Lajčák alebo Lívia Klausová; ale prišiel čas, aby sa s ním oboznámili aj ostatní čitatelia .týždňa. Chlapík, ktorý ukončuje havlovskú éru, sa nevidí každý deň.

Keď prvý námestník českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka predstavil v máji svoje osobné názory, mnohým padla sánka. Vtedy to vyzeralo, že pán Drulák bude mať vo funkcii kratšiu životnosť ako trvanlivé mlieko. Je však august, pán Drulák sa drží a čistí diplomaciu od „neokonov“ a „atlantistov“, ako im hovorí. „Ja si vôbec nemyslím, že by s havlovským poňatím ľudských práv bolo spojené nejaké významné renomé Českej republiky,“ povedal v máji v Ľudových novinách. „Ja považujem doterajšiu politiku za chybnú.“
Celý český „ľudskoprávny atlantizmus“ sa podľa neho prežil. Nová éra sa zameria na sociálne práva a nekonfrontačný jazyk. Namiesto Visegradu chce rozvíjať „balkánsku os“ Praha–Viedeň–Ľubľana–Záhreb. A ešte keď bol neuznaným akademikom a riadil Ústav medzinárodných vzťahov, v knihe Politika nezáujmu (2012) predstavil svoj ​​sen o spoločnosti, ktorá stojí na koncepte bratstva a odvoláva vlády takzvaným revolučným referendom. Predstavte si ľavicového Romana Jocha: rovnako konzistentný intelektuál, ale s presne opačnými znamienkami.
Premiér Sobotka minulý týždeň pracne umiestnil „atlantický“ článok do časopisu Foreign Policy – ako prípravu na novembrovú cestu do Spojených štátov, kde majú v Kongrese odhaliť Václavovi Havlovi bustu ako tretiemu ne-Američanovi (vedľa Winstona Churchilla a Raoula Wallenberga). Drulákovi dal preto najavo, aby ubral. Ale ten ho nepočúva. Je doba, keď sa v českej politike lámu staré základy a vytvárajú sa nové, zjavujú sa „jurodiví“ učenci, ktorí hrajú len za seba, a premiérovi chýba „leadership“.
Kam to povedie, neviem. Ale na spoločnosť bratstva to nevyzerá.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite