Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Explózia srdca

.štefan Chrappa .časopis .kultúra

Heavy metal je časťou veľ kej rodiny, ktorá sa označuje pojmom extrémna gitarová hudba. Pre laikov je každá tvrdá gitarová muzika heavy metal.

Ak ma niekde v článku, alebo v recenzii označia za heavymetalového hudobníka, kolegovia zo scény sa mi smejú. Pretože štýl, ktorý hrám, je zmes trash metalu, punku, crustu a žlčovitej nasratosti.
Heavy metal je v podstate ten neškodný predpotopný dinosaurus v obtiahnutých kožených gatiach s piskľavým hlasom. Preto radšej napíšem, čo pre mňa znamená extrémna muzika. Je to predovšetkým sloboda a odhodlanie. Sloboda vyjadrenia myšlienok tým najexpresívnejším spôsobom! Myšlienky sú podávané revom, krikom najstrašnejším do živelného explozívneho hluku. Keď nahrávam v štúdiu spev, musím byť vyzlečený a bosý. Musím byť prepojený so zemou, s hlbinami. Mentálne sa prepínam do šialenca, ktorý nemá čo stratiť. Som ako bojovník, posledný z roty, ktorý sa s holými rukami vrhá na nepriateľov. Naposledy mi v štúdiu odišiel hlas. Nemohol som rozprávať.
Ale spev som nahral a je najlepší, aký sa kedy podaril. Vychádzal z môjho vnútra, nezávisle od hlasiviek, hrdla či dychu. Zvuk gitár vytvára stenu, ktorá vás pohltí ako morská priepasť, ako vlny, v ktorých zanikáte. Často sa postavím pred „aparát“ – zosilňovač s veľkými reprákmi. Je to mašina vyššia odo mňa. Svietia v nej lampy, má tridsať rokov, zavriem oči, udriem do strún a zanikám. Nie som. Bicie sú ako guľomet. Mám šťastie, že hrám s najlepším extrémnym bubeníkom na Slovensku – Valérom Tornádom. Reže do toho a udiera, že ak ste padavka, vypadajú vám z toho plomby. Basa je vzdialené hromobitie, hrmot, rambajs, a ťažké kovové platne padajúce z vrcholku hory. To obstaráva Basia, moja sestra. Je to šleha! Na koncertoch to ožíva, lebo sa do textu vysokovýbušnej zmesi pridávajú ľudia pod pódiom. Nehovorím fanúšikovia, hovorím priatelia. Lebo o tomto je extrémna muzika, o tomto je heavy metal. O priateľstve a explózii srdca.
.pišta Chrappa, muzikant a redaktor náboženského vysielania RTVS

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite