Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neprekonateľní

.michaela Grendelová .časopis .šport

Celý večer kašlala. Od rána v Miláne fotila pre módny časopis Vanity Fair, večer priletela do Bratislavy a utekala si prebrať cenu pre najlepšiu slovenskú hráčku.

Celý večer kašlala. Od rána v Miláne fotila pre módny časopis Vanity Fair, večer priletela do Bratislavy a utekala si prebrať cenu pre najlepšiu slovenskú hráčku.


V nádherných modrých trblietavých šatách by ste si ju ľahko poplietli s topmodelkou. Aj úsmev má taký. Profesionálny. A pritom ide o deviatu tenistku sveta – Slovenku Danielu Hantuchovú. Túto sezónu mala náročnú, ale vôbec nie ukašlanú. Naopak, cítila sa fantasticky. „Najlepší rok vmojej kariére,“ hovorí s úsmevom víťazka dvoch turnajov v Indian Wells a Linzi. Čerešničkou na torte bola účasť na Turnaji majsteriek vMadride, kam sa kvalifikovala ako najlepšia osmička planéty. V skupine skončila tretia a nepostúpila do semifinále, napriek tomu bola spokojná. Pred štyrmi rokmi bola mladá Bratislavčanka svetovou päťkou a na posun medzi elitu pomýšľa aj teraz. „Ženský tenis je vyrovnaný, dostať sa v prvej desiatke čo i len o jedno miesto vyššie je veľmi zložité,“ uvedomuje si. Obhajobou bodov sa stresovať nechce. Takúto chybu už raz urobila. Prognóza na budúci rok je podľa Daniely jasná. „Ak bude Justine Heninová zdravá, bude opäť najlepšia.“ Kým naša tenistka je podľa svojho trénera Angela Giméneza vzorom v pracovitosti, Justine je podľa Daniely najväčšou profesionálkou na okruhu.
Práve skončená sezóna bola najúspešnejšia nielen pre 24-ročnú Slovenku, ale aj pre jej o rok staršiu valónsku konkurentku. Na jej začiatku to pritom vôbec nevyzeralo tak ružovo. Pre rozvod s manželom Pierre-Yvesom Hardennom dokonca vynechala úvodný grandslamový turnaj Australian Open a na čas prišla o post svetovej jednotky. Ukončila päťročné manželstvo, pomerila sa s otcom a bratmi a vrátila sa vo veľkom štýle. Vyhrala desať zo štrnástich turnajov, na ktorých štartovala, vrátane grandslamov Roland Garros, US Open a Turnaja majsteriek. V druhej polovici sezóny nenašla premožiteľku. Celkovo skončila rok s fantastickou bilanciou 63 víťazstiev a iba 4 prehry a zárobkom vyše päť miliónov dolárov. To je približne päťkrát viac, ako si na konto pripísala Hantuchová. To, čo medzi ženami dokázala Heninová, medzi mužmi ešte vyšperkoval švajčiarsky fenomén Roger Federer. Ako napísali novinári, chlapec, ktorého by každá matka rada mala za zaťa. Tento sen sa však zrejme splní len mame Miroslavy Vavrinecovej, dlhoročnej Federerovej priateľky, ktorá pochádza zo Slovenska. Rodák z Bazileja vyhral celkovo 12 grandslamových titulov a už 200 týždňov kraľuje svetovému rebríčku. Na trati je pred ním už len jediný súper – americká legenda Pete Sampras. Jeho náskok sa momentálne rovná dva grandslamy a 86 týždňov na čele rebríčka. Na rozdiel od Samprasa je však Federer svetovou jednotkou nepretržite (od roku 2004). Môže sa to zdať trochu nudné. Vyzerá to, že 26- ročný Švajčiar už nemá súperov na kurte, ale v historických tabuľkách. Nuda to však s Federerom v žiadnom prípade nie je. Najmä nie na antuke. Ani tento rok sa mu totiž nepodarilo vyhrať Roland Garros, ktorý ostáva jeho zakliatou trinástou komnatou. Jeho premožiteľ Španiel Nadal patrí spolu s Nalbandianom a Caňasom do elitnej trojčlennej skupiny mušketierov, ktorí s ním za posledné štyri roky dokázali vyhrať viac než len jednu bitku. V tejto sezóne zo 68 zápasov prehral 9, aj to musel vysvetľovať, že nie je stroj. Za posledné štyri roky je to totiž najviac prehier v sezóne. Napriek tohtoročným deviatim prehrám je Federerova bilancia ohromná – vmáji konečne porazil v Hamburgu Nadala na antuke, vyhral Australian Open, Wimbledon, US Open aj Turnaj majstrov. V budúcom roku si želá jediné – priviezť si grandslamovú trofej aj z Paríža.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite