Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Sankcie, premiér a prezident Na oslavách SNP v Lehote pod Vtáčnikom označil Robert Fico sankcie, ktoré na seba uvalili Západ a Rusko, za nezmyselné. Podľa premiéra ohrozujú Slovensko. Týmito poznámkami vyvolal počudovanie medzi opozičnými politikmi. Slovenská diplomacia totiž sankcie Európskej únie podporila tiež.

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda kritizoval postoj Roberta Fica k sankciám v rozhovore pre denník SME. Podľa neho výroky súčasného predsedu vlády poškodzujú Slovensko. Fico Dzurindovi pripomenul povolenie preletov NATO v roku 1999 počas bombardovania Srbska a kritizoval aj ukrajinský sankčný zákon, lebo vraj môže ohroziť zásobovanie Slovenska plynom z Ruska. Naša krajina je však na prípadnú plynovú krízu pripravená. K sankciám sa vyjadril aj prezident republiky Andrej Kiska na svojej facebookovej stránke. Podľa neho, ak nestačia v medzinárodnej politike slová, ekonomické sankcie voči expanzívnym štátom sú legitímne. „Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie,“ dodala hlava štátu.
.lk, sita

Aktivity primátora Stropkova Petra Obrimčáka (Smer) preverí Generálna prokuratúra. Obrimčák podpísal s firmou PKB Invest dva dodatky, ktoré sa týkali stavebných prác v mestskom priemyselnom parku. Zmluvy nezverejnil na webe, neinformoval o nich ani zastupiteľstvo.
Štátny podnik Transpetrol zaplatil od roku 2010 za prenájom luxusných miest na štadióne Slovana 704-tisíc eur. Transpetrol využíva sky boxy na stretnutia s predstaviteľmi ropných spoločností, ktoré pôsobia v Rusku, povedal denníku SME minister hospodárstva Pavol Pavlis.
Prezident Andrej Kiska vymenuje trestnú právničku Luciu Kurilovskú za rektorku policajnej akadémie. Do funkcie ju navrhol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) ešte v čase, keď bol hlavou štátu Ivan Gašparovič. Ten ju však nevymenoval, pretože ho kritizovala za kauzu Čentéš.
Bývalého poradcu premiérky Ivety Radičovej Martina Novotného odsúdil súd v korupčnej kauze Osrblie na rok väzenia podmienečne a pokutu desaťtisíc eur. Podľa súdu si vypýtal províziu 30-tisíc eur za pomoc pri vybavovaní dotácie na dostavbu biatlonového centra v Osrblí.

Osobnosť: Erik Vlček a Juraj Tarr/
Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike získali na majstrovstvách sveta v Moskve dve zlaté medaily. Vlček je najúspešnejším Slovákom v histórii, doteraz získal deväť titulov. Tarr je po Moskve dvojnásobným majstrom sveta.  

Antiosobnosť: Štefan Harabin/
Bývalému predsedovi Najvyššieho súdu sa pred odchodom z funkcie podarilo znefunkčniť kanceláriu Súdnej rady, ktorej tiež šéfoval. Jedenásť z dvanástich zamestnancov presunul na Najvyšší súd. V kancelárii rady zostala pracovať len jej riaditeľka Anna Žaťková.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite