Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Včera som videl večerné správy. A po nich unikátny dokument o hitlerovskej vyšinutosti a posadnutosti v rámci svetovej vojny! Som toho plný. Cítim, že pach smrti nás obchádza horšie ako bezhlaví motorkári, predbiehajúci gazdu s vozom sena, z ktorého mu trčí kosa. Zdá sa, že ľudsky zorganizovaná smrť je pre kresťanskú morálku tabu.

Avšak nie bezvýhradne.
V troch bodoch učenie cirkvi usmrtenie človeka človekom pripúšťa.
Ten kto je nútený chrániť si pri sebaobrane svoj život, nie je vinný, hoci zasadí útočníkovi smrteľný úder.
Ďalší bod v katechizme hovorí, že ak sa plne zistila totožnosť a zodpovednosť vinníka, tak sa nevylučuje ani trest smrti, ak by bol jedinou možnou cestou na účinnú obranu ľudských životov pred nespravodlivým útočníkom.
Nuž a napokon morálka pozná aj termín spravodlivej vojny (na obranu vlasti a ľudských životov), avšak jej vypuknutie je podmienené viacerými požiadavkami. Napríklad, aby sa vyskytli spolu seriózne podmienky na úspech, alebo aby použitie zbraní nemalo za následok väčšie zlá a neporiadky, ako je zlo, ktoré sa má odstrániť.
V tých správach v telke dávali reportáž o verbovaní nových mužov do ukrajinskej armády. Dalo sa nadchnúť mladými chlapcami, ktorých nebolo treba nijako nútiť. Dobrovoľne prišli! A boli to hrdí patrioti, zapálení pre obranu vlasti!
V tom dokumente z druhej svetovej vojny boli ukázaní rovnako mladí, kedysi hrdí patrioti zapálení pre obranu vlasti. Ibaže nemeckej národnosti. Vymrznutí na kosť, hladní, smutní, zlomení, kúsok od Moskvy, kúsok od Stalingradu! A keďže im už dlho boli jasné veci, čo sa dejú, práve oni by vedeli povedať niečo o pachu smrti. Postojačky takému človeku stačí štvrť štvorcového metra. Poležiačky troška viac.
Katechizmus hovorí o princípe, ktorý sa vždy overuje v praxi konkrétnych udalostí.
Je rozdiel medzi bolesťou, plynúcou z hriechu, a medzi bolesťou, plynúcou z Lásky.
Preto chceš žiť, pre čo sa oplatí aj zomrieť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite