Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Uprostred letnej sezóny ohlásil najpriemernejší Čech – v súčasnosti podpredseda Senátu za ČSSD – Zdeněk Škromach, že by zvážil svoju kandidatúru na prezidenta. Pár dní na to známy katolícky intelektuál Tomáš Halík opáčil, že v takom prípade už by ju azda musel zvážiť tiež.

Ak sa vám zdá čudné, že niekto hlási také plány v lete 2014, áno, je to čudné. Súčasná hlava štátu bola zvolená vlani v januári. V septembri bude mať Miloš Zeman iba 70 rokov, určite by chcel v roku 2018 kandidovať znovu a ako úradujúci prezident by mal obrovskú štartovnú výhodu. Ale ak sa vám zdá čudné, že sa takéhoto „zvažovania pre prípad zváženia“ minulý týždeň nadšene chopili komentátori, potom áno: to je ešte čudnejšie.
O Zdeňkovi Škromachovi nemožno povedať nič zaujímavé, pretože ani on za dvadsať rokov v politike nepovedal nič zaujímavé. Odborár z južnej Moravy, ktorý si svoje funkcie vysedel a ktorý vlani začal dávať na YouTube „príhovory“ od svojho gumového záhradného bazénika – napríklad o tom, že nosí ponožky v sandáloch (vážne!). Proti nemu si nemožno predstaviť lepší kontrast: kňaz, religionista a profesor sociológie Tomáš Halík, tohtoročný nositeľ Templetonovej ceny, ktorého knihy o viere majú úspech aj na poľskom alebo americkom trhu, ale doma nie je prorokom. Slovami europoslanca za ODS Jana Zahradila, v Česku je „katolícky kňaz rovnako nevoliteľný ako rakúsky šľachtic“.
Tak prečo tú letnú debatu Česi vedú? Po prvé preto, že nám to so Zemanom ktovieako neubieha. Pre zábavu snívame o alternatíve „Tomáš Halík Masaryk“, pretože tušíme, že Zeman bude na Hrade do roku 2023. A po druhé preto, že sa na chvíľu obraciame do budúcnosti, aby sme nemuseli žiť v prítomnosti. Náš kmeň sa sťahuje k svojmu totemu – k záhradnému bazéniku, odkiaľ možno bezpečne klebetiť o neškodných zástupných témach a nepozerať sa, ako na Východe hrozivo stúpa dym.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite