Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálna šou

.martin Hanus .časopis

V čase našej uzávierky nebolo jasné, či sa zástupcovia štátov na konferencii o klíme na Bali dohodli na pláne znižovania emisií CO2. Nevieme teda, či sa presadili „ochrancovia klímy“, alebo „blokátori“, ako o priebehu konferencie falošným tónom informovali svetové médiá.

V čase našej uzávierky nebolo jasné, či sa zástupcovia štátov na konferencii o klíme na Bali dohodli na pláne znižovania emisií CO2. Nevieme teda, či sa presadili „ochrancovia klímy“, alebo „blokátori“, ako o priebehu konferencie falošným tónom informovali svetové médiá.


Nuž – konferencia na Bali nebola drámou, skôr cirkusom. Už fakt, s akou pompou sa konala (tmolilo sa tam 15-tisíc politikov, úradníkov, ľudí z mimovládok, pričom médiá o akcii informovali, akoby od nej závisela záchrana planéty), povedal dosť o obsahu.
Tento rok neprešiel vari týždeň bez toho, aby človek nebol zasypaný katastrofickými scenármi o dôsledkoch klimatickej zmeny. Panel IPCC, ktorého výstupy upravovali politickí nominanti, vydal štyri svoje správy, za ktoré spolu s bývalým Clintonovym viceprezidentom Al Gorom dostal Nobelovu cenu. Miláčik publika Gore sa do úlohy mierotvorcu naozaj vžil – teraz na Bali prirovnal pomalú reakciu sveta na klimatickú zmenu k appeasementu Západu v 30. rokoch voči Adolfovi Hitlerovi. Keď sa zbláznia všetci tak ako Al Gore, budúci rok už zrejme budú kritici bežne označovaní ako vojnoví štváči...

Autor týchto riadkov sa priznáva, že netuší, aká je úplná pravda o globálnom otepľovaní. V tejto chvíli je však isté len to, že táto téma už dávno opustila vedecký priestor. Bali bolo plné politikov a lobistov, ktorí si na tejto téme vystavali kariéru a pre ktorých sú aj poctiví pochybovači vo vedeckých radoch iba nehodní „klimaskeptici“. Lenže, hoci sa to vmédiách len tak mihá poplašnými správami, medzi vedcami nepanuje ani v základných otázkach zhoda (čo je pri skúmaní v mnohom neznámeho systému, akým je klíma, úplne prirodzené). Len nedávno napríklad predstavil Craig Loehle nový graf tisícročného vývoja teplôt, podľa ktorého malo byť počas stredoveku o 0,3 stupňa teplejšie než dnes. Tým by však padla téza, že dnešné teploty sú vinou človekom produkovaného CO2 najteplejšie za posledných tisíc rokov. Z Loehlovho grafu pritom vyplýva aj to, že vzostup priemerných teplôt o 0,7 stupňa Celzia za posledných sto rokov nie je abnormálnym, ale normálnym výkyvom... Ale v poriadku, nech sa vedci sporia a hádajú. Abnormálne však je, ako táto téma úplne opantala verejnú debatu, takže diskusia o čomkoľvek inom sa zdá menejcenná. Smutnou ukážkou je paradoxne aj český prezident Václav Klaus, ktorý si z boja proti všetkým Gorom urobil celoročnú šou, takže takmer ignoroval iné témy – a tak sa minulý týždeň aj Česko podpísalo pod Lisabonskú zmluvu, ktorá znamená ďalší nárast málo kontrolovanej moci Európskej únie a odbúravanie parlamentnej demokracie v členských štátoch. Toto sú témy, nie mediálne cirkusy na Bali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite