Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Carlos Fuentes: Vlad (Argo, 2014)
So starobou a nevyhnutne sa blížiacou smrťou sa rôzni ľudia vyrovnávajú rôzne. Mexický spisovateľ Carlos Fuentes (1928 – 2012), jedna z kľúčových osobností juhoamerického magického realizmu, autor vynikajúcich a dôležitých románov, akými sú Starý gringo alebo Smrť Artemia Cruza, to poňal originálne. Keď mal 84 rokov, napísal novelu Vlad, pojednávajúcu o rumunskom grófovi Vladimirovi Tepešovi („Pre priateľov som Vlad...”), ktorý sa rozhodol presťahovať do Mexico City. Áno, Vlad je starý známy Dracula, ktorý saje z ľudí krv a tým získava nesmrteľnosť. Ale aký to má zmysel, nikdy nezomrieť? Je smrť nevyhnutným zlom, alebo má v sebe aj niečo pozitívne? To všetko v tomto hororovom príbehu, plnom napätia, riešia obchodník s nehnuteľnosťami Navarro a jeho krásna žena Asunción. Každý však iným spôsobom. Výbornú knihu kongeniálne preložila Anežka Charvátová a Pavel Růt do nej nakreslil skvelé ilustrácie.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Terrence McNally: Corpus Christi
(Větrné mlýny, 2014)
Odkedy Terrence McNally napísal túto divadelnú hru, jej inscenácie sprevádzajú protesty a protesty proti protestom. Ide totiž o evanjeliový príbeh o Ježišovi Kristovi, zasadený do gej komunity v texaskom meste Corpus Christi. Nejde však o ďalšieho Jesus Christ Superstar či Ježiša z Montrealu. McNally to totiž myslí vážne. Zasadením evanjeliového príbehu do tvrdého, verbálne pomerne vulgárneho prostredia a viacnásobným aplikovaním princípu divadla v divadle (civilné postavy hrajú divadlo, vystupujú z rolí a vracajú sa do nich, až nakoniec sú nimi zásadne zmenené) obostrel známy príbeh o Ježišovi zvláštnym kontextom, uprostred ktorého vyniká krásou a čistotou. „Možná by vám jiní herci pověděli Jeho příběh lépe. Jiní herci. Tohle byl náš způsob,” hovorí v jednej z posledných replík „herec hrající Tadeáše”. „On miloval každého z nás,” dodáva „herec hrající Tadeáša”. Knihu preložil a doslovom doplnil Martin C. Putna.
.jk

OPLATÍ SA NAVŠTÍVIŤ 4 živly
(Banská Štiavnica)
Témou šestnásteho Letného filmového seminára 4 živly je moc. V kine Akademika v Art Café, v Banskej Stanici, na amfiteátri či v Botanickej záhrade bude možné od stredy do nedele zhliadnuť množstvo mocných, o rôznych aspektoch moci pojednávajúcich filmov, zájsť na masterclass Roba Kirchhoffa či Marcela Lozinského alebo na workshop spoločnosti Mphilms, rozprávať sa s množstvom sympatických kinofilov a deň uzatvárať pri dídžejských setoch Stroona či Dead Janitora alebo na koncerte skupiny Genius Loci. A to ani nespomíname napríklad Detské 4 živly, ktoré z toho všetkého robia rodinnú záležitosť. Nuž, vyzerá to tak, že v lete je najlepšie z Banskej Štiavnice ani neodchádzať – takmer každý víkend sa tu deje niečo zaujímavé. Všetko potrebné o 4 živloch nájdete na www.4zivly.sk.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ BraAgas: Yallah!
(Indies Scope, 2014)
Pesničky vznikajú a zanikajú. Načo písať nové, keď ich je na svete toľko! Stačí si len správne vybrať, zaujímavo zaranžovať, dobre zahrať a so šarmom zaspievať. Nie každý, kto sa už o to pokúsil, to zvláda tak konzistentne a efektne ako BraAgas, oceňovaná hviezda českej world music. Skupina hráva často v zahraničí, ale keď sa k hudbe pridá aj trochu divadla a kostýmov, nie je núdza ani o domáce príležitosti typu stredoveké trhovisko, stredoveká hostina alebo firemná párty. Prevažne dámske kvinteto sa pri výbere repertoára sústreďuje na piesne sefardských Židov, ktorí sa po vysťahovaní zo Španielska v 15. storočí usadili v krajinách celého Stredomoria. Na pomyselnej mape piateho albumu BraAgas by pestrofarebné špendlíkové hlavičky jednotlivých trackov trčali zabodnuté najmä v Srbsku, Španielsku, ale aj Turecku a Grécku. Kultivovaná exotika.
.martin Chrobák

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Casualties Of Cool: Casualties Of Cool
(HevyDevy Records)
Boli časy, keď bol artrock „in“. Teraz ho v popredí nevidno. Ale existuje. Napríklad kanadské duo Casualties Of Cool , čiže spevák, gitarista, skladateľ, producent Devin Townsend a speváčka Ché Aimee Dorval. Nehrajú síce takým štýlom, ako starí artrockoví bohovia (Yes, Genesis), veď to by dnes nebolo aktuálne, no vytvorili si svoj osobitý hudobný jazyk –  fúziu ambientu, country music, blues, dark wave, rocku a elektronickej hudby. Vlastne nie oni, ale ON – Devin, metalista a znamenitý producent. Určitý čas bol hospitalizovaný s diagnózou „bipolárna porucha“. Možno práve preto sa ľahko preniesol od metalu k ambientu. Niektoré skladby, ako napríklad Mountaintop (You Tube), alebo Where You´ve been možno bez váhania zaradiť k perlám velikánov artrocku.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite