Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť dôvodov pre piaty Grape

.filip Olšovský .časopis .kultúra

Bombay Bicycle Club, Editors, Palma Violets, Klaxons a La Roux. Päť súčasných hviezd, ktoré majú okrem krajiny pôvodu spoločné ešte jedno. V auguste zahrajú na piešťanskom festivale Grape.

existujú dva typy hudobných festivalov. Také, na ktoré sa chodí opakovane každý rok za nenapodobiteľnou atmosférou a tradíciou, pri ktorých sú hviezdy z plagátu až druhoradé. A potom existuje oveľa početnejšia skupina takých, čo si svojich návštevníkov musia získať menoslovom kapiel, ktoré dokážu do svojho areálu rok čo rok privábiť. Piešťanský Grape, stále len na počiatku náročnej cesty do pokojnejších vôd prvej kategórie festivalov, nemá na výber. Aj na piaty pokus sa musí spoľahnúť na to, že váhavú hranicu medzi „ísť či nejsť" v potenciálnom návštevníkovi správnym smerom prelomí minimálne jedna zo zahraničných hviezd. Pri pohľade na tohtoročný zoznam cenných hudobných úlovkov sa však táto dilema javí jednoduchšia než kedykoľvek predtým. Grape ešte nikdy nemal taký silný line-up, ako tento rok.

.gitary a texty
Príbeh Bombay Bicycle Club je ako vystrihnutý z britskej hudobnej rozprávky. Hanblivý frontman Jack Steadman sa okolo roku 2005 na strednej škole postupne zoznámil so zvyškom svojej formujúcej sa kapely, ktorú neskôr pomenoval po sieti indických reštaurácií. Už o rok neskôr spolu odohrali prvé koncerty na niekoľkých ostrovných festivaloch. V roku 2009, krátko po dokončení strednej školy, vydali debut I Had the Blues But I Shook Them Loose. V ročných intervaloch nasledoval akustický Flaws a tretia štúdiovka A Different Kind of Fix, po ktorej prišla kratšia pauza. Na tú až tento rok nadviazal ostatný a doposiaľ najlepší album skupiny So Long, See You Tomorrow so sériou koncertov zavŕšenou vypredanou legendárnou O2 Brixton Academy.

Na pódiu Bombay Bicycle Club dokonale kombinujú svoj stále nízky vek a mladícku energiu s nazbieranými skúsenosťami. Keď tak v piatok krátko pred ôsmou večer nesmelým krokom vypochodujú na hlavný O2 Stage piešťanského letiska, určite sa nenechajte oklamať prvým dojmom. Chlapci (a hosťujúca vokalistka Liz Lawrence) síce vypĺňajú každú pauzu vo frázovaní infantilným tancom a smiechom, no stačí niekoľko sekúnd úvodnej Overdone, aby ste pochopili, že tieto „deti" sú aj po muzikantskej stránke skutočne zázračné.

Hodinu po tom, ako doznie koncert prvej väčšej hviezdy z Británie, príde na rad tá (aj veľkosťou písma na plagátoch) najväčšia. Editors sa na Slovensko po vystúpení na Pohode a samostatnom koncerte v bratislavskom Divadle Aréna vracajú už tretíkrát. So stále čerstvou štvrtou štúdiovkou The Weight of Your Love na konte tentoraz prichádzajú v skutočne životnej forme. Ťažko by ste na súčasnej rockovej scéne našli skupinu s podobne vyrovnanou diskografiou, v živom podaní ešte umocnenú o dravý hlasový prejav frontmana Toma Smitha. Ale vyrovnanosť si v tomto prípade neradno zamieňať s jednotvárnosťou. Chytľavé single ako Munich, Formaldehyde alebo Papillon roztancujú aj najväčších unudencov.

Kto sa radšej ako do gitár započúva do originálnych textov, má v piatok šancu, aká sa mu v jeden festivalový deň nakumuluje zriedkakedy. Vyberať si môže medzi domácimi rapovými „istotami" v podobe Modrých Hôr či Veca, alebo môže uprednostniť českých Prago Union. A keby aj bola kadencia rapových výpovedí na niekoho prirýchla, riešenie sa v piatkovú noc ukrýva na treťom najväčšom Kozel Stagei, kde desať minút pred druhou ráno zahrajú nielen textovo zaujímavé Saténové ruky.

.na vlastnej koži
Keď tento rok ohlásili svoj comeback legendárni The Libertines, množstvo skalných fanúšikov si nostalgicky zaspomínalo na časy, keď sa na koncerte svojich hrdinov nemuseli tlačiť s ďalšími desaťtisíckami fanúšikov, ktorí do vlaku znovuzrodeného britského gitarového rocku nasadli až v plnej jazde. Ak chcete aj vy o pár rokov rozprávať o tom, ako ste „ich" videli ešte v plnej sile a z intímnej vzdialenosti niekoľkých metrov, risknite to v sobotu s Palma Violets. Skupinou, ktorá okrem samotnej hudby a dvojice frontmanov pripomína The Libertines aj raketovým vstupom na scénu a šialene energickými vystúpeniami.

Podobne ako Editors, aj Klaxons si na Grape zahrajú po predchádzajúcej skúsenosti s Pohodou. V roku 2010 na trenčianskom letisku odohrali jeden z najzaujímavejších koncertov hviezdami nabitého ročníka. Zatiaľ čo vtedy ich set tvorila vyrovnaná kombinácia dvoch dovtedy vydaných štúdioviek, tentoraz na Slovensko pricestujú s treťou (a bohužiaľ doteraz najslabšou) štúdiovkou Love Frequency. Ani jej gýčový zvuk by však nemal byť prekážkou skvelého koncertu, ktorý potiahnu overené hity z debutového albumu Myths of the Near Future (Magick či stále zábavná Golden Skans) alebo majstrovsky vystavané kúsky z druhej LP Surfing the Void, ako Flashover alebo Echoes.

Program hlavného pódia v skoré nedeľné ráno uzavrie La Roux, pôvodne synthpopová dvojica, z ktorej po nezhodách z posledných rokov zostala už len (hlasom a tvárou) reprezentatívnejšia časť, speváčka Elly Jackson. Na piešťanskom letisku tak budeme môcť na vlastnej koži okrem iného zhodnotiť aj to, ako sa tento rozchod podpíše na živých verziách piesní z oceňovaného debutového eponymného albumu (z ktorého pochádzajú hity ako Bulletproof alebo In for the Kill) alebo z novinky Trouble in Paradise vydanej len pred niekoľkými dňami. Nech už tento nútený experiment dopadne akokoľvek, jedno je isté: už dlho v lokálnych podmienkach nezahralo toľko súčasných britských hviezd v priebehu dvoch dní.

Piaty ročník Grape Festivalu sa bude konať 15. a 16. augusta 2014 na letisku v Piešťanoch. Okrem spomínaných umelcov na ňom vystúpia aj Wilkinson, The Feud či Flux Pavilion z Veľkej Británie, Rangleklods z Dánska, The Dumplings z Poľska, ako aj množstvo slovenských kapiel a producentov.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite