Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Voda na severe Sever Slovenska zasiahli minulý týždeň silné búrky. Voda zaliala niektoré ulice v Žiline a v Považskej Bystrici, ale najväčšie škody spôsobila v Terchovej. Rozvodnený potok tu podmyl prístupovú cestu do Vrátnej doliny a lavína bahna zničila viac ako štyridsať áut. Voda zaliala aj horskú chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň malej Fatry.

Z hrebeňa museli evakuovať viac ako sto ľudí, ktorí tam zostali odrezaní. Po búrke mala Terchová problém so zásobovaním pitnou vodou. Voda si, našťastie, nevyžiadala ľudské životy. V sedle pod Veľkým Kriváňom však objavili telo poľského turistu, ktoré podľa záchranárov zrejme zasiahol blesk. Škodu odhaduje starosta Terchovej Milan Laurenčík na približne päť miliónov eur. Obec aj Žilinská župa už avizovali, že sa so žiadosťou o pomoc obrátia aj na vládu. Medzitým už vznikla aj facebooková stránka Pomôžme Terchovej a Vrátnej, prostredníctvom ktorej sa mnohí Česi aj Slováci zaujímajú, ako by mohli pomôcť obľúbenému horskému stredisku.
.jm

O miesto šéfa Najvyššieho súdu sa uchádza Daniela Švecová. V poslednom období patrila už skôr k Harabinovým kritikom. Svoju kandidatúru nevylúčil ani Daniel Hudák, človek blízky Harabinovi. Známy je aj ako účastník večierka v bare Bonanno.
Ústavný súd prijal sťažnosť prokurátora Jozefa Čentéša, ktorý namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom SR. Sťažnosť Čentéš poslal ešte vlani v januári. Generálny prokurátor Jaromír Čižmár zareagoval vyhlásením, že on bol legálne zvolený.
Piatu oficiálnu cestu absolvoval prezident Andrej Kiska v Nemecku. Stretol sa s prezidentom Joachimom Gauckom a starostom Berlína Klausom Wowereitom. Hlavnou témou bola situácia na Ukrajine.
V sídle Slovenských elektrární hľadali policajti dôkazy. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar povedal, že vyšetrujú podozrenie z trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a skresľovania údajov v obchodnej evidencii.

Osobnosť: Ján Mazák/
Bývalý predseda Ústavného súdu a poradca prezidenta je kandidátom na sudcu Súdneho dvora Európskej únie. Navrhol ho člen Súdnej rady Ján Kľučka. Rada bude voliť kandidátov na európskych sudcov v auguste. Následne ich musí odobriť vláda, poradný výbor EÚ aj zástupcovia členských štátov.

Antiosobnosť: Radoslav Procházka/
Zakladateľ Siete chcel zaplatiť časť výdavkov na prezidentskú kampaň načierno. Vyplýva to z nahrávky, ktorú nahral Igor Matovič. Procházka priznal, že na nej je jeho hlas, tvrdí však, že je zostrihaná. Matovič vyzval Procházku, aby dal súhlas na zverejnenie celého záznamu.

Citát/
Igor Matovič: „ Ja som ale tú nahrávku nezverejnil. Možno to boli hackeri.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite