Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

NETREBA SA BÁŤ: Moderný tlakový hrniec
Prvá svetová vojna, ktorá je témou tohto čísla, priniesla do našich kuchýň aj úsporné varenie v tlakovom hrnci – v kuchte čiže papiňáku, vynáleze pána Denisa Papina spred 335 rokov. Dodnes toto varenie patrí k najefektívnejším, vysoký tlak varenie skracuje, a tak šetrí čas aj energiu. Ak ste si okamžite vybavili hororovú rodinnú historku, keď hrniec vybuchol a obed bol razom rozstriekaný po celej kuchyni, nemusíte sa báť. Dnešné hrnce sú vybavené tromi i štyrmi bezpečnostnými poistkami, sú vyrobené nie z hliníka, ale ušľachtilej ocele a mnohé majú aj možnosť variť menej úsporne, zato viac bio. Medzi najvychytenejšie patrí Jamie Oliver Clipso od Tefalu či Quart od All American, v elektrických automatoch, ktoré stačí len zapojiť do elektriny, naprogramovať, naplniť, zavrieť, a potom už len podávať, kraľuje Instant Pot.

TREBA SA SCHLADIŤ: Ľadový šperk
Aj keď minulý týždeň sa nám mierne ochladilo, leto sa stále ešte len začína, a tak vám možno príde vhod originálny nápad na chladivú ozdobu, ktorú si môžete vyrobiť sami doma. Retiazku alebo šnúrku ponoríte do vody vo výrobníku ľadu a necháte zamraziť. Kreatívnejšie duše môžu do vody vložiť ešte nejaké ďalšie ozdôbky, kvietky a podobne. Ráno vyberiete a zavesíte na krk či na ruku. Šperk sa bude pomaly topiť a ochladzovať vás. Lepšie mokré fľaky na tričku od ľadovej vody, ako potu, nie? Nápad pochádza od talianskeho dizajnérskeho dua Eriky Zorzi and Mattea Sangalli tvoriaceho pod názvom Mathery. Je súčasťou ich projektu 100 inovácií za sto dní. Momentálne už majú ďalší program 02Mathery s podtitulom Ideas are Action založený na viere, že každý nápad, hocako šialený,  môže iniciovať ďalších sto.    

TREBA OCHUTNAŤ: Francúzsko, halušky aj stredovek
Už v pondelok na výročie dobytia Bastily budete môcť v Bratislave spoznať francúzsku kultúru a ochutnať tradičné francúzske jedlá. V piatok sa začína jubilejný 20. ročník Majstrovstiev sveta a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej, ale to nie je jediné slovenské gastronomicko-turisticko-kultúrne lákadlo tohto týždňa. V Hriňovej v sobotu môžete zistiť, aká je „Chuť tradičného Podpoľania“, na Záhorí zas láka na nočnú prehliadku skalická torta a zázvorníky v rámci podujatia „Chuť Skalice“. Stredovek budete môcť ochutnať cez víkend na Považí, v rámci Beckovských slávností, ktorých témou je tento rok Ženská vojna, keď posádka striehla pri Jablunkovskom priesmyku na husitov a zanechala hrad v rukách žien. Združenie živej histórie Bludní rytieri návštevníkom ukáže, ako sa žilo, bojovalo i jedlo.

TREBA OTVORIŤ: Pezinské viechy
Malokarpatskí vinári opäť vymysleli niečo nové. Lepšie povedané  staronové, pretože chcú nadviazať na tradíciu starých pezinských viech, ktorá je napríklad v susednom Rakúsku vo forme tzv. Heurigen zaužívaná a vyhľadávaná dodnes. Miestni vinári kedysi časť svojho vína odpredávali prostredníctvom viech, na čo vo dvore či v príbytku vinohradníka zriadili priestor na nalievanie vínka a posedenie pri menšom pohostení. Výhodou bolo, že víno pochádzalo priamo od výrobcu a jeho cena bola veľmi priaznivá. Desať pezinských vinárstiev sa rozhodlo sprístupniť takto svoje priestory a vína verejnosti. V praxi bude každý týždeň až do konca októbra 2014 otvorené od tretej do ôsmej večer minimálne jedno vinárstvo. Rozpis termínov nájdete na mvc.sk. Ak chcete novinku vyskúšať okamžite už tento týždeň, otvorené bude u Hacajov aj vo Farebnom vinárstve.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Havlov režisérsky debut aj testament
Odcházení (2011) je režisérsky debut sedemdesiatpäťročného Václava Havla a filmová adaptácia jeho divadelnej hry. Keďže vznikol v poslednom roku Havlovho života, môžeme ho pokladať za jeho umelecký testament. Nielen preto, že príbeh Odcházení je akoby čiastočnou paralelou k Havlovej skúsenosti s odchodom z politiky, ale predovšetkým preto, že aj  tu sa vlastne stretáme s absurdnou drámou, ktorá je vlastne o čomsi celkom inom, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak by Odcházení  bolo „iba“ filmom Václava Havla, jednej z najvýraznejších českých a československých osobností druhej polovice dvadsiateho storočia, mohlo by ísť o umelo zvýznamnený film.  Ale že oň nejde, dokazuje fakt, že sa naň dá nazerať ako na dielo, bez ohľadu na to, kto je jeho autorom. Ako film to, samozrejme, má rezervy, veď ide o debut, len škoda, že ďalšieho Havlom režírovaného filmu sa už nedočkáme.  Streda, 16. júla, Dvojka, 21.35. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite