Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Braňo Jobus: Ja nič, ja muzikant (Slovart, 2014)
Braňo Jobus, frontman kapiel Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a Abusus, Vrbovských vetrov a autor najmenej ôsmich kníh pre deti a jednej pre dospelých, mal už na začiatku ako rozprávač veľký talent, no v posledných rokoch sa stal majstrom. Svoje príbehy dokáže vymyslieť tak, aby boli exotické a zároveň vždy vyrastajú zo skutočného života. Píše zároveň pre deti aj pre dospelých: deti rozosmieva a nenásilne vzdeláva k dobru a láskavosti a dospelých vlastne tiež. Hrdinom knihy Ja nič, ja muzikant je červotoč, ktorý sa zhodou bizarných okolností dostane do violončela mladého virtuóza Josefa Jonatána Luptáka, zavŕta sa do fujary slovenského (ex-)prezidenta, vystúpi napríklad so skupinou Kiss, spolu s moľami si založí kapelu, ktorá okrem iného  zahrá pri vítaní slnka na Pohode. Je to vtipné, prekvapivé a poučné. Vďaka ilustráciám Kataríny Macurovej a dizajnu Pala Bálika je to aj krásna kniha.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Zygmunt Miloszewski: Zrnko pravdy
(Premedia, 2014)
Láska, zrada, nenávisť, poľská krvavá minulosť – všetko je pripravené. Čaká sa, kým do romantického poľského malomesta Sandomierz príde rozvedený, deprimovaný, z Varšavy preložený prokurátor Teodor Szacký. To, čo sa udeje na jar 2009 v Sandomierzi, má korene v minulosti. Túžba po spravodlivosti a láske si oblečie rukavice pomsty. Využije minulosť a oživí predsudky, traumy,  antisemitské vášne, strach z rituálnych vrážd. Orientovať sa  v spleti malomestských vzťahov je pre Szackého náročné až do chvíle, keď sa mu staré židovské príslovie „Polovica pravdy – celé klamstvo“ stane  vodidlom. To ho dovedie k odhaleniu takmer dokonalej vraždy. Zygmund Miloszewski novinár, súdny reportér a úspešný autor detektívok, ponúka čitateľovi klasickú detektívku, ktorá sa trochu pomaly rozbieha, no keď sa už rozbehne, nedá sa zastaviť. Tlejúca pahreba zdanlivo vyhasnutého a zabudnutého ohňa môže vzbĺknuť s nečakanou silou. A nejde len o Poľsko. Ani slovenský čitateľ nie je úplne v bezpečí.
.natália Pišútová

OPLATÍ SA NAVŠTÍVIŤ Dve krajiny
(SNG)
Tie dve krajiny, o ktoré ide v aktuálnej výstave v Slovenskej národnej galérii, sú Slovensko v 19. storočí a Slovensko na konci 20. a na začiatku 21. storočia. Výstava v koncepcii Kataríny Bajcurovej a Martina Čiča jednak porovnáva to, ako sa zmenilo a mení zobrazovanie krajiny vo výtvarnom umení, no zároveň zaznamenáva aj zmeny krajiny samotnej. Výstava je rozdelená do desiatich sekcií, pričom v každej z nich sú pri sebe diela staršie, novšie aj úplne súčasné. Artefakty navzájom komunikujú, navzájom sa interpretujú a v istom zmysle aj polemizujú. Návštevník môže vnímať jednotlivé diela veľkých majstrov a nechať sa nimi očariť, alebo objavovať súvislosti, napätia či protiklady medzi jednotlivými pohľadmi na slovenskú krajinu. V SNG je ďalšia výstava, ktorú jednoducho treba vidieť.
.jk

OPLATÍ SA VIDIEŤ Misia bratov Konštantína a Metoda
(RTVS)
Trojdielny dokument, ktorý minulý týždeň odvysielala RTVS, je možné nájsť aj v internetovom archíve televízie. Autorkou námetu a scenára je Bernadeta Tokárová. Tentoraz nejde o hraný dokument, ako bol vlaňajší koprodukčný film Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov, ale o klasický dokument, v ktorom sú  najzaujímavejšie výpovede historikov, teológov, jazykovedcov zo Slovenska, Grécka, Maďarska i Nemecka. Zahraničný pohľad je naozaj veľkou pridanou hodnotou, pretože pripomína európsky význam oboch bratov. Oceniť však treba i príspevky vatikanistky Emílie Hrabovec či arcibiskupa Cyrila Vasiľa. No našťastie nevidíme iba dlho a odborne hovoriace hlavy, naopak, treba oceniť najmä strih, ktorý dáva dokumentu svižné tempo. Dobrý je aj výber hudby, prezentácia autentických pamiatok či detailné zábery na obrazy a fresky. Nejde síce o žiadnu popkultúru, ale je to celé tak dobre poskladané a premyslené, že zrazu je tá dávna história opäť raz vzrušujúca, tajomná a veľkolepá.
.eč

OPLATÍ SA POČUŤ MR. SCRUFF: Friendly bacteria
(Ninja Tune/Wegart)
Andy Carthy alias Mr. Scruff je britský dídžej, ktorý má na konte už šesť albumov a množstvo spoluprác. Pochádza z mekky britskej muziky, z Manchestra, a vydáva na vyhlásenej značke Ninja Tune. Po piatich rokoch prichádza s platňou Friendly Bacteria, na ktorej ho nájdeme v menej typickej polohe. Na úkor samplov je tu viac spevu (pomáhali mu vokalisti Denis Jones či Vanessa Freeman), pesničky majú kratšie minutáže. V Render Me počujeme piano a vďaka spevu si predstavíme skôr zasnívaných pesničkárov ako davy burcujúceho dídžeja. Titulný song pobaví priaznivcov experimentu, je tu viac vrstiev bítov zapadajúcich pekne do seba, skladba What je vydarenou Scruffovou hračkou s elektronikou a kvíliacimi trúbkami, kým nasledujúca We Are Coming nezaprie hiphopové vplyvy, záverečná Feel Free je príjemne džezová. Platňa na počúvanie, ale i tancovanie.
.matej Lauko

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite