Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Medzi ľahšie letné témy naraz vletela správa ako protitankový granát. Pri samovražednom útoku prezlečeného Talibanca zahynuli minulý utorok štyria českí vojaci (piaty je ťažko ranený) a jedenásť afganských civilistov vrátane detí. Je to naša najväčšia strata v zahraničných misiách.

Česká armáda z bezpečnostných dôvodov nezverejňuje mená ľudí z bojových jednotiek, takže len vieme, že to boli rotmajster D. B. (28), čatár I. K. (24), desiatnici J. Š. (39) a L. L. (33), tým zraneným je rotmajster J. L. (39). Podľa všetkého neurobili žiadnu chybu. Sto päťdesiat českých prieskumníkov zo Žatca a Chrudimi má na starosti ostrahu obrovskej spojeneckej základne v Bagrame a sú cvičení, aby predvídali aj nepredvídateľné. Okolitý terén je neafgansky zelený, zarastený kríkmi, políčkami a sadmi. Práve minulý mesiac tu odrazili polnočný útok na vojenské vozidlo. Aj hliadka, ktorá sa 8. júla o 7:45 ráno rozprávala s dedinčanmi v obci Kalandár Číl, zbierala informácie o raketovom útoku z predchádzajúcich dní. Samovražedný atentátnik mal na sebe afganskú uniformu a odpálil sa bez ohľadu na deti, ktorým českí vojaci akurát v tej chvíli rozdávali pastelky. V afganskom kontexte – strašné to napísať – bežná správa: od januára do júna zomrelo 1 564 náhodných civilistov (o 17 % viac ako vlani), z toho 295 detí, pretože Talibanci čím ďalej, tým viac útočia nielen na vládne úrady, ale aj na reštaurácie, alebo mešity.
Ako hovorí jeden poľský diplomat: Česi sa zmenili – dnes po boku Poliakov strieľajú a zabíjajú. Pri pohľade na armádne velenie teraz človek cítil až hrdosť. To keď náčelník štábu Petr Pavel, sám nositeľ vyznamenania za statočnosť z juhoslovanskej misie, a jeho zástupca výsadkár Aleš Opata, ktorý velil v Bosne i Afganistane, hovorili o tom, že pozostalí budú mať doživotnú rentu a okolo seba podpornú sieť armádnych rodín. V tých ťažkých správach to bolo, ako keby bol za oknami júl.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite