Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozumy Tomáša Uleja

.tomáš Ulej .časopis .lifestyle

Sú slová, ktoré významy vyjadrujú, komunikujú a potom tie, ktorých hlavných účelom je ich, naopak, zakryť. Similakrá, učili nás na teórii žurnalistiky. Z realitných slovníkov napríklad poznáme, že byt v tichej lokalite znamená, že je ďaleko od centra, útulný znamená, že je malý a „vhodné pre mladých aktívnych ľudí“ znamená najmä to, že je to vrchné poschodie, a nie je tam výťah.

Kolega Tomáš Bella si všimol, že ak niekoho novinár označí prívlastkom „známy“, väčšinou to znamená iba to, že sa obáva, že ho nikto nepozná. O známych ľuďoch nepotrebujeme hovoriť, že sú známi. Ja som zase v živote jedol niekoľko jedál, ktoré mali priamo v jedálnom lístku názov „niečo lahodnej chuti“ a môžem vám dosvedčiť, že boli všetko, len nie lahodné. Ak otvoríte noviny a v titulku je otázka, napríklad: „Má ten a ten herec milenku?“, väčšinou to znamená, že autor článku tiež nepozná odpoveď.
Samozrejme, sú aj jednoduchšie príklady: „zostaň sám sebou“ vám povie väčšinou ten, kto chce, aby ste sa práveže zmenili a „nič ma do toho nie je“ najmä ten, kto sa práve chystá do druhého zastarať. Máme „výzvy“ namiesto problémov, „feedback“ namiesto zdrbu, „nie práve najlepší“ keď hovoríme o mizerných veciach.
Začal som vo svojom okolí sledovať, ako ľudia pred vety, v ktorých chcú povedať niečo nepríjemné, začali pridávať – „popravde“. Autor akoby priamo priznával, že vety, ktoré nezačínajú s „popravde“ alebo „ak mám byť úprimný“, nie sú pravdivé?
A bol to Tomáš Janovic, kto si všimol, ako krásne znie v slovenčine výraz „vyhladiť“. Aké krásne je žiť v svete, kde môžete niekoho kompletne vyhladkať, nie?
Eufemizmy sú v niečom oveľa horšie ako hocijaké iné slová – hoci aj pejoratíva, alebo hrubé výrazy. Zvyknúť si počúvať prehnané, prisilné, alebo pritvrdé slová z vás môže nakoniec urobiť silnejšieho človeka.
Privyknúť na eufemizmy znamená podľahnúť sebaklamu. Teda, lepšie povedané – „nie tak celkom pravde“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite