Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zelená žaba bude luxusná

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Minulý týždeň došlo k dohode investora a pamiatkarov o obnove funkcionalistického Kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. Investor, ktorý hrozil pre požiadavky pamiatkarov odchodom, začne s rekonštrukciou. Hovoríme s Denisom Haberlandom z Pamiatkového úradu SR, ktorý pripravoval posledné záväzné stanovisko pamiatkarov.

.národná kultúrna pamiatka Kúpalisko Zelená žaba, ktoré vytvoril  v tridsiatych rokoch architekt Bohuslav Fuchs, chátralo trinásť rokov. Prečo?
Došlo k havárii na prívodnom potrubí, takže sa kúpalisko odstavilo. Jeho vlastníkom boli Kúpele Trenčianske Teplice. Mesto aj kúpele sa vtedy vyjadrovali v duchu, že nemajú už záujem o Zelenú žabu a radšej postavia nové kúpalisko. Pamiatkari vyvíjali úsilie, aby vlastník dal Zelenú žabu aspoň do takého stavu, aby ďalej nechátrala. Ale neprišla adekvátna reakcia. Súkromný majiteľ sa dokonca schovával, nepreberal poštu. Potom ju predal dnešnému majiteľovi Ivovi Valentovi.

.pri letných kúpaliskách je vždy rizikom, že nebudú prinášať zisk. Nebolo by lepšie, keby si Zelenú žabu nechalo mesto a ono získalo zdroje z eurofondov tak, ako sa to podarilo novému vlastníkovi?
Kúpaliská na Slovensku boli zvyčajne mestské alebo kúpeľné, takže boli verejné. Je to určitá služba verejnosti. Stačí jedno studené leto a kúpalisko je v strate.  Ideálne by bolo, keby kúpalisko vlastnil štát alebo obec. Vtedy by sa azda zodpovednejšie obnovilo a vstupné by mohlo byť prístupné aj pre bežného človeka.

.nový majiteľ, aby neprerábal, prerobí Žabu na celoročne využívaný objekt. To je kľúčový problém?
Áno, Zelená žaba bola na svoju dobu síce supermoderná funkcionalistická stavba, ale zároveň bola jednoduchá a účelová, a mala sezónny charakter. Najlepšie by bolo, keby sa aj naďalej využívala iba sezónne. My pamiatkari sme si však boli vedomí , že pri súkromnom vlastníkovi nie je iná cesta ako celoročná prevádzka. To znamenalo, že pri obnove bude nutné objekt zatepliť, vyplýva to aj zo zákona o energetickej efektívnosti. No Zelená žaba sa bude obnovovať dosť luxusným spôsobom, a tie luxusné materiály jej  nesedia. To nebola luxusná plaváreň, ale nadčasová avantgardná moderna, kúpeľné zariadenie zdravého životného štýlu.

.takže na Zelenej žabe sa bude štyri-päť mesiacov kúpať a zvyšok roka to bude reštaurácia a kaviareň?
V pôvodom objekte bola aj kolkáreň, a teraz by sa mala obnoviť. Z kúpaliska sa stane rekreačno-oddychový areál. Budú tam vložené aj wellness služby. Samotný bazén bude o čosi menší, lebo do pôvodného betónového bazéna bude vložená antikorová vaňa. Zmenší sa plocha na plávanie, budú len tri plavecké dráhy. Zvyšok bude sedacia časť s rôznymi vírivkami, protiprúdmi a podobnými záležitosťami.

.občania Trenčianskych Teplíc spísali proti pamiatkarom petíciu, v ktorej podporili investora, lebo chcú opäť kúpalisko pre širokú verejnosť. Lenže bude to ešte pre „širokú verejnosť“?
Nebude to už také kúpanie, na aké miestni nostalgicky spomínajú. Snaha občanov podpísaných pod petíciou je síce pekná, ale mali ju adresovať vlastníkovi.

.váš spor sa začal vyhrocovať od decembra, keď investor pohrozil, že sa kúpaliska vzdá pre neprimerané požiadavky pamiatkarov. O čo vlastne išlo?
Existoval inventarizačný súpis hodnotných detailov a prvkov, ktorý označil, čo by sa malo pri obnove realizovať v zmysle zachovania autenticity objektu. Investor však prišiel so zredukovaným návrhom a Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne súhlasil len s niektorými ústupkami. Investor zvolal tlačovku, písal sťažnosť na ministerstvo kultúry a Pamiatkový úrad SR požiadal o preskúmanie stanoviska krajských pamiatkarov.

.pociťovali ste tlak pri rozhodovaní?
Na tlaky sme zvyknutí, odbornosť pamiatkarov je často spochybňovaná. Prekvapilo ma však, ako aktívne vystupoval na strane investora pán primátor. Bolo to podľa mňa až na hrane zákona.

.výsledkom je dobrý kompromis alebo prehra?
Nemám ani pocit prehry, ani víťazstva. My pamiatkari takto neuvažujeme. Stále to berieme tak, že investor je náš partner a spoločne chceme zachrániť túto pamiatku. No som presvedčený, že investor si stále neuvedomuje hodnotu tohto objektu. Keby si to uvedomoval, mohli sme dosiahnuť viac. Stanovili sme, vzhľadom na narušený stav objektu, čo žiadame obnoviť repasáciou, čo sa môže nahradiť presnou replikou a čo voľnou replikou. S tým investor nateraz súhlasil. A my budeme teraz kontrolovať, či sa to naozaj bude obnovovať tak, ako je z našej strany požadované.

.v Trenčianskych Tepliciach chátra aj ďalšia národná kultúrna pamiatka Liečebný dom Machnáč od architekta Jaromíra Krejcara. Čo bude s ním?
Spolu so Zelenou žabou sú to asi dve najvýznamnejšie funkcionalistické stavby na Slovensku. Je to skvost architektúry, ale vzhľadom na jeho dispozíciu a veľkosť majú všetci investori pocit, že by bol nerentabilný pri zmenšení plochy, respektíve lôžok  na bývanie. Technicky náročné je tam aj zateplenie a výmena okien. No nie sú tam ani jasné vlastnícke vzťahy, preto je problém donútiť vlastníka, aby pamiatku zabezpečil tak, aby do nej netieklo a aby sa tam nedostali vandali.

.trenčianske Teplice by určite získali, keby mali pekne opravené dve funkcionalistické pamiatky.
Toto mestečko by si zaslúžilo pamiatkovú zónu vzhľadom na veľkú koncentráciu kvalitnej architektúry, okrem Žaby a Machnáča sú tam aj ďalšie funkcionalistické pamiatky – krytý bazén Sina, miestna pošta, kino pri Dvorane, viacero liečebných  domov, objekt bývalej nemocnice, evanjelický kostol za Machnáčom, samotný mestský park je pamiatkou, budova stanice električky,  technickým dielom je séria mostov nad zregulovanou riečkou Teplička a je tam veľká skupina novoromantických či eklektických stavieb – víl z prelomu 19. a 20. storočia, pitoresknou stavbou je  bývalá vodná elektráreň za Machnáčom. Ale vzhľadom na tú kampaň proti pamiatkarom  si neviem predstaviť, že by sme teraz prišli s návrhom vyhlásiť časť mesta za pamiatkovú zónu. Chýba tam ochranná ruka, ktorá by miestnym povedala, akým smerom toto pekné kúpeľné mesto rozvíjať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite