Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Stlpčekár denníka Financial Times Simon Kuper hovorí, že každá bohatá krajina má svoj ​​spôsob dovoleniek: „Švédskym ideálom je váľať sa na odľahlom ostrove, pokiaľ možno nahý a s fľašou vodky. Holanďania, naopak, majú radi hlučné kempingy s množstvom iných Holanďanov.“

Slovenským čitateľom sa ospravedlňujem, už som o tom kedysi písal v Česku, ale časť našej národnej psyché si žiada divočinu, smäd, útrapy a vyčerpanie. Väčšinou nám tento pocit láskavo poskytuje Slovensko. Rodený Parížan v lete ide na vidiek a teší sa z predstavy, že je z Burgundska, zatiaľ čo český právnik, ekonóm alebo lekár ide do hôr, a teší sa z predstavy, že je dobrodruh.
Žiadny prieskum na to nemám, len pozorovanie „outdoorového národa“. Nie náhodou má Česko silné skautské a trampské hnutie a českým endemitom – neprenosným do iných kultúr – je Jaroslav Foglar. Najobdivovanejšia tuzemská textilná firma je Moira (má patentované vlákno na oblečenie do prírody). Pri prechádzke centrom Prahy sa pri Jungmannovom námestí – sídle bánk a advokátskych kancelárií – ocitnete na území obchodov pre drsniakov. Českí politici a podnikatelia sa hrdia, ako lezú po horách, táboria s deťmi alebo putujú po Svätojakubskej ceste. Najbohatší Čech Petr Kellner sa v jednom z mála poskytnutých rozhovorov vyznal, že v trinástich vedel založiť oheň bez zápaliek. V obchode s cestovateľskými mapami Kiwi sú momentálne najpredávanejšie Dolomity, Madeira, Srí Lanka a hviezdna obloha. (Aký je slovenský národný spôsob dovoleniek, to by ma tiež zaujímalo. Moji najmilší Slováci sú väčšinou mentalitou Američania, ktorí sa omylom narodili na Slovensku a snažia sa to napraviť. Buď preto trávia leto on the road, alebo sa časom zmieria so svojou slovenskosťou a cez leto doma zalievajú vinič.)
Aj tento stĺpček vznikol v predstihu, lebo autor je teraz v horskom údolí bez internetu. Ak medzitým v Prahe padla vláda, ospravedlňujem sa. Vrátim sa k tomu nabudúce, teraz študujeme mapu hviezdnej oblohy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite