Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikulášsky balíček v lete

.lukáš Krivošík .časopis .politika

Balíček sociálnych a ekonomických opatrení, ktorý predstavil Smer na svojom sneme, naznačuje, že sa práve začala kampaň pred voľbami v roku 2016. Na druhej strane, nie všetko na zozname za štvrť miliardy eur ročne sa dá odbaviť ako populizmus.

Časť z pätnástky predstavených opatrení je evidentne kupovaním si niekoľkých voličských skupín za peniaze všetkých občanov. Pri časti je silné hodnotenie predčasné, lebo záležať bude až od konkrétneho realizovania. No Smer pripravil aj niekoľko opatrení, ktoré vyzerajú sľubne a dalo by sa dokonca hovoriť o prvých skutočných štrukturálnych reformách tejto vlády.

.ako v Indii?
Zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov sa dá hodnotiť ako politická obsluha veľkej voličskej skupiny vládnou stranou.Tento rok si vyše milióna Slovákov s penziou približne do päťsto eur malo prilepšiť na konci roka o 45 až 75 eur. Po vyhlásení na sneme Smeru to bude zrejme o niečo viac. Zatiaľ nie je jasné, o koľko. No Smer sa chystá osloviť aktívnejšie aj prvovoličov. Cestovanie vlakom zadarmo pre študentov základných, stredných a vysokých škôl (denného štúdia) má byť darčekom vlády k tohtoročnému Dňu študentstva (spustiť sa má totiž práve od 17. novembra). Podobnú výhodu budú mať aj dôchodcovia, kým zamestnancov, dochádzajúcich do práce, čaká polovičná zľava na cestovnom.
Vládu majú úľavy pre cestujúcich vlakovou dopravou stáť asi 60 miliónov eur a týkať sa budú viac ako polovice cestujúcich. Ide o nesystémové populistické opatrenie. Železnice sú už teraz stratové a dotované štátom. Navyše, internet zaplavujú obrázky ľudových satirikov s preplnenými indickými vlakmi, ktorých cestujúci sa ich držia zvonku alebo sedia na streche – to všetko ako prísľub novej kvality cestovania pod taktovkou Smeru, už čoskoro aj na Slovensku. Je to pochopiteľne pritiahnuté za vlasy, no podobné obavy majú racionálne jadro. Ak sa totiž zníži alebo odstráni platenie za cestu vlakmi, viac ľudí, s oprávnením na zľavy, bude tento dopravný prostriedok využívať. To môže znížiť kvalitu cestovania a odradiť tú skupinu cestujúcich, ktorá si platí plnú cenu a finančnú situáciu dopravcov ešte viac sťažiť.
Okrem toho, už sa ozývajú autobusoví dopravcovia, že aj oni by boli radi takto dotovaní. Cestujúci, ktorí majú k dispozícii len autobusovú dopravu, lebo železnica do ich obce proste nevedie, sa takisto môžu cítiť nespravodlivo ukrátení. Samozrejme, vláda, ktorá bude za pár rokov nútená neekonomické opatrenie zrušiť, sa ihneď stane terčom hnevu študentov, dôchodcov i zamestnancov, dochádzajúcich za prácou.
Kde Smer vezme na svoj balíček peniaze, je otázne, pretože slovenské verejné financie nie sú vo viacročnom horizonte natoľko upratané, aby si vláda mohla povedať, že šetrenia už stačilo. Staviť sa, že darčeky voličom zaplatí zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty a oživujúci sa rast HDP, je riskantné.

.správnym Smerom
No okrem rozdávania nádielok s otáznym finančným krytím predstavila vládna strana aj pár opatrení, ktoré vyzerajú celkom sľubne. Napríklad možnosť uhradiť DPH až po prijatí platby za faktúru, čo v prostredí rozšírenej druhotnej platobnej neschopnosti pomôže, aby podnikatelia nemuseli odvádzať daň štátu za službu, ktorú síce vykonali, no nedostali za ňu zaplatené. Vláda chce tiež zjednodušiť zakladanie technologických start-upov zavedením zjednodušeného typu eseročiek a akcioviek, či daňovými úľavami na firemnú vedu a výskum. Pri hodnotení opatrení vlády na zlepšenie podnikateľského prostredia bude závisieť, či v praxi pôjde o kroky, ktoré ho budú zlepšovať plošne a pre všetkých alebo len pre vybrané segmenty podnikateľov.
Nie je novinkou, že najbolestivejším problémom Slovenska je vysoká nezamestnanosť, s čím súvisia aj relatívne nízke mzdy mnohých tých, ktorí prácu majú. Viacero opatrení, medializovaných na sneme, si kladie za cieľ tento problém riešiť. Často je aj ich smer správny, no otázne bude, či pôjdu dosť do hĺbky. Vláda chce napríklad zatraktívniť prax pre študentov odborných škôl daňovými úľavami pre firmy. Lenže ak by sme u nás chceli rozvinúť duálne vzdelávanie podľa rakúskeho vzoru, ktoré je považované za jeden z faktorov tamojšej nízkej nezamestnanosti mladých, vyžadovalo by si to prepracovanejšie koncepčné zmeny.
Chronickým problémom slovenskej ekonomiky je zaťaženie práce vysokými odvodmi. Avizované zníženie odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov sa má týkať 800-tisíc ľudí. Dlhodobo nezamestnaných treba dostať do práce, čomu má pomôcť dočasný súbeh dávky v hmotnej núdzi a mzdy. Tieto opatrenia si kladú za cieľ vytvoriť plynulý prechod medzi nezamestnanosťou a zamestnaním. Samozrejme, opäť bude záležať od konkrétneho realizovania, no opatrný optimizmus je na mieste. Rozumný je aj úmysel obmedziť vyplácanie sociálnych dávok bohatým. O budovaní jasieľ a škôlok by mala existovať širšia spoločenská diskusia, lebo zo zahraničných skúseností sa zdá, že by mohlo ísť o účinný liek na prepad pôrodnosti.   

.vývoj hodný ocenenia
Bolo jasné, že po prehratých prezidentských voľbách sa v Smere budú diať dovnútra strany i navonok zmeny. Do úvahy prichádzala možnosť, že sa Robert Fico vráti k agresívnej opozičnej rétorike boja proti bankám, maloobchodným reťazcom či „novinárskym hyenám“. Napokon sa zdá, že si vybral menej pravdepodobnú, zato pokornejšiu cestu. Jeho strana namiešala sendvič opatrení, kde sa medzi tradičnými populistickými jazdami nachádzajú aj rozumne vyzerajúce nápady. Na rad by teraz mala prísť verejná diskusia, ako zmysluplné veci realizovať tak, aby priniesli čo najväčší efekt.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite