Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juhannus

.anna Kyppö .časopis .týždeň vo svete

Juhannus je vo Fínsku najväčší sviatok po Vianociach a je aj v kalendári. Sviatok svetla, pôvodne zasvätený ,ukkovi’, pohanskému bohu búrky, ale aj počasia a úrody. Mesto stíchne a kto môže, ide na chatku. Naozaj na chatku, lebo fínske chaty sú malé a skromné. Fíni tam dokážu žiť bez televízie i vodovodu. Ale nie bez sauny. A Juhannus je najmä sviatkom sauny. Sauna sa zohreje a udržuje sa horúca takmer celú noc. K tej svätojánskej patria brezové vetvičky, symbol zdravia.

V piatok 20. 6. sa ide sa na chatu a celú noc sa saunuje. Tí, čo chatu nevlastnia, zohrejú saunu doma a striedavo trávia čas v nej a na dvore, ak im to dovolia komáre.  Tých je práve v tomto čase neúrekom. U nás sused Martti vytiahne harmoniku a nad jazerom zaznie clivá hudba. O polnoci zapáli vatru na brehu a pozve nás k nej. Spolu si pripijeme na Jána. Keď boli deti malé, polnočná vatra bola vyvrcholením Juhannusu.
V jednej dedinke v strednom Fínsku sa v piatok napoludnie vyhlási svätojánsky mier, tak ako sa podľa stredovekých tradícií vyhlasuje vianočný mier v meste Turku. Od všetkých sa očakáva spolunažívanie v pokoji. Potom sa koná 10-kilometrový bežecký pretek a saunový maratón. Na brehu jazera a rieky je saunový areál. Sú tam rôzne sauny – mobilná, minisauna, „len pre ženy“, dymová, klasická, plávajúca na vode, a pod. Ľudia vstupujú do sauny, pobudnú v nej, porozprávajú sa s neznámymi, z ktorých sa stanú známi, ochladia sa v jazere a idú do ďalšej sauny.
Vo svätojánsky predvečer sa pije pivo a opeká klobáska makkara. Na Jána, 21.6.,  sa pokračuje v oslave. Večer je tanec. Celý víkend sa všetci snažia byť s tými, ktorých majú radi. Lebo čaro svätojánskej noci je neodolateľné. Je to noc plná vtáčieho spevu a vône kvetov. Štatistiky ukazujú. že na Jána sa vo Fínsku splodí najviac detí.
Noci sú ešte biele, najbližšie sa zotmí začiatkom augusta. Dovtedy si ukladáme energiu na obdobie tmy. To sa vlastne začína hneď po Jáne, odkedy sa dni nenápadne skracujú. Ale teraz si užívajme svetlo!

Anna Kyppö/
Pôsobí vo Fínsku vyše 30 rokov ako lektorka slovenského jazyka a kultúry. Lektorát slovenčiny na Univerzite v Jyväskylä je jediný slovenský lektorát  v severských krajinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite