Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Keď rokuje Západniar, riadi sa pravidlom Theodora Roosevelta: Hovor ticho, ale drž veľkú palicu. Česká republika sa prvýkrát ocitla v situácii, keď z pozície bohatšieho a silnejšieho stlačila slabšiu krajinu. Pár dní pred piatkovým valným zhromaždením štátnej energetickej spoločnosti ČEZ oznámil jej šéf Daniel Beneš, že uzavrel zmier s Albánskom. ČEZ má dostať späť 100 miliónov eur (skoro tri miliardy korún), za ktoré v roku 2009 kúpil albánskeho distribútora elektriny. Česká vláda totiž ticho oznámila Albánsku, že inak zablokuje jeho pokus stať sa riadnym kandidátom na členstvo v EÚ.

Albánsko bolo najčernejšou epizódou v balkánskej jazde ČEZ. Z pohľadu firemných stratégov to bola krajina veľkých možností: za získanie jedného albánskeho zákazníka zaplatili stokrát menej ako za českého, pričom spotreba elektriny mala plynulo rásť. Z pohľadu analytikov to však bola skôr krajina veľkých rizík: straty v prenosovej sieti dosahovali až 40 percent, s platením faktúr si tu nelámu hlavu a krajina závisí od svojich vodných elektrární. Keď v roku 2011 udrelo sucho, Albánsko muselo prúd doviezť. Spotrebitelia by neboli schopní platiť európske ceny, preto regulátor zakázal distribútorovi zdražovať. ČEZ dal teda odpojiť najväčších neplatičov vrátane úradov a vodární. Na oplátku Albánsko vlani v januári distribútora fakticky znárodnilo – a ČEZ pohrozil medzinárodnou arbitrážou. Takže teraz sa Česi zahojili a Albánsko zostalo celé.
Politikom a akcionárom sľubuje riaditeľ Beneš bezpečnejšie investície. Už v apríli povedal, že za „najväčšiu chybu v histórii firmy“ považuje, že v roku 2004 nekúpila Slovenské elektrárne. Na otázku, či má ešte záujem, odpovedal vyhýbavo – nedarí sa dostavba v Mochovciach, Slovensko teraz nie je bohviečo. Znie to, ako keď rokuje Albánec: „Oj, pane, vaša mulica je stará a vycivená, tú nechcem ani zadarmo!“ A vraj sa ČEZ v tej krajine nič nenaučil.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite