Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V zime môžeme mať problém

.jozef Majchrák .časopis .politika

Rozhovor s energetickým analytikom Karolom Hirmanom o tom, aký bude mať opätovná rusko-ukrajinská plynová kríza vplyv na Slovensko a čo nám hrozí v zime.

.rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu. Čo to môže znamenať pre Slovensko?
Ak sa budeme baviť o katastrofickom scenári, tak táto kríza môže byť v konečnom dôsledku dlhšia než tá v januári 2009. Teraz je síce leto, keď je odber nízky, ale v lete sa plnia podzemné zásobníky plynu. Sovietski inžinieri vytvorili svojho času geniálne dielo, tranzitnú sústavu zo Západnej Sibíri až do Európy. Jej nevyhnutnou súčasťou sú však zásobníky plynu na Západnej Ukrajine.  Vďaka nim je možné plyn v zime technicky prepraviť cez Karpaty ďalej do Európy.

.čo sa stane, ak tieto zásobníky nie sú zaplnené?
Ak nie sú zaplnené, alebo sú naplnené málo, nastáva neriešiteľná situácia. Plyn nie je možné v zimných mrazoch v plnom objeme prepraviť z Ukrajiny ďalej do Európy.

.čierny scenár teda znamená, že túto zimu by mohol byť problém s prepravou plynu na Slovensko?
Áno, plynová kríza by sa tak predĺžila až do jari budúceho roku. Aby bolo možné naplniť zásobníky, musí sa Rusko s Ukrajinou dohodnuť v nasledujúcich týždňoch. Do konca júla, alebo do začiatku augusta.

.nedá sa táto situácia riešiť reverzným tokom plynu?
Reverzný tok môže situáciu zmierniť, ale nedokáže zabezpečiť, aby zásobníky boli dostatočne zaplnené na zimnú sezónu. Nie sú na to zatiaľ dostatočné kapacity. Navyše, bolo by zvláštne, keby európski zákazníci zapĺňali ukrajinské zásobníky, aby mohol fungovať ruský tranzit plynu a Rusi si tak mohli plniť záväzky voči európskym odberateľom. Bola by to z obchodného hľadiska ťažko predstaviteľná situácia.

.neexistuje možnosť, že by Ukrajina zaplnila zásobníky z vlastnej ťažby?
Nie. Ukrajinská ťažba je zhruba na úrovni dvadsiatich miliárd kubických metrov plynu ročne, pričom spotreba Ukrajiny je okolo štyridsať miliárd kubíkov. Pri takomto pomere nie je možné zaplniť zásobníky pre tranzit len z vlastnej ťažby. Ukrajina má momentálne v zásobníkoch štyridsať až štyridsaťpäť percent potrebnej kapacity plynu. To znamená, že chýba desať až pätnásť miliárd kubíkov plynu, aby bola istota, že tranzit bude fungovať, aj keď bude studená zima.

.to je čierny scenár. Aký je ten optimistický?
Taký, že Rusko a Ukrajina nájdu v priebehu niekoľkých týždňov kompromisné riešenie, ktoré stabilizuje situáciu aspoň do konca budúceho roka. Ak na začiatku jesene nebude dohoda, tak v zime môžeme mať problémy.

.politici tvrdia, že teraz sme na prípadnú plynovú krízu lepšie pripravení, ako v roku 2009. Existuje napríklad možnosť využiť reverzný tok plynu zo Západu.
Áno, dnes sme na tom oproti roku 2009 lepšie. Na českej a na rakúskej hranici máme dostatočnú infraštruktúru, potrebnú na reverzný tok. Funguje aj plynovod Nord Stream, ktorý ešte vtedy nebol v prevádzke. Problémom je, že infraštruktúra, ktorá existuje pre prepravu ruského plynu na západ, ako je Nord Stream a Jamalský plynovod, nie je schopná úplne nahradiť kapacitu ukrajinsko-slovenského tranzitného koridoru.

.znamená to, že aj napriek reverznému toku nemusíme mať dosť plynu?
To závisí od počasia. Plynárenstvo je veľmi citlivé na vonkajšie teploty. Odber narastá geometrickým radom s poklesom teploty o každý stupeň. Ak by v celej Európe, ale aj v Rusku a na Ukrajine nastali silné mrazy, ako to bolo pred dvoma rokmi vo februári, tak by mohol byť veľký problém s tlakovými pomermi v európskej prenosovej sústave. Netvrdím, že situácia bude taká dramatická ako v roku 2009, ale môže byť veľmi napätá až do budúcej jari.

.čo môže Slovensko robiť, aby nebolo vystavované takýmto situáciam?
To už nie je otázka len pre Slovensko, ale pre celé európske plynárenstvo a ide aj o dôveru plynu ako takého. Stresovať zákazníka každý rok je neúnosné. Základom je diverzifikácia.

.jej základom mal byť projekt plynovodu Nabucco, ten však zlyhal.
Nabucco celkom nezlyhal. Bude sa stavať plynovod do južného Talianska, ktorým sa bude prepravovať kaspický plyn. Tým sa vykryje región, ktorý je z pohľadu zásobovania plynu najproblematickejší. Diverzifikácia nie je len o tom, že vymeníte ruský plyn za iný. Môžete vymeniť plyn aj za iné palivo, alebo usporiť.  Na Slovensku existuje ešte slušný potenciál na rozvoj biomasy ako paliva v systémoch centrálneho vykurovania.

.veľa sa dnes hovorí o bridlicovom plyne. Je to pre nás z pohľadu diverzifikácie šanca?
Je to šanca z pohľadu Poľska, aj keď pôvodné, veľmi optimistické očakávania sa asi nenaplnia, ale paradoxne je to šanca aj z pohľadu Ukrajiny. Potenciálne to môže byť veľmi zaujímavý producent bridlicovéhom plynu. Aj keď nie hneď, ale v horizonte desiatich rokov môže Ukrajina nielen pokryť svoju spotrebu, ale byť aj exportérom plynu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite