Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Poľský škandál Poľskom otriasa škandál, ktorý môže dramaticky ovplyvniť zvyšok kariéry premiéra Donalda Tuska. Týždenník Wprost, ktorý bol dlhodobo považovaný za blízky vláde, zverejnil prepis rozhovoru z varšavskej luxusnej reštaurácie medzi šéfom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom. Guvernér a minister sa pri vodke vulgárne rozprávali, škandál však vyvolalo najmä to, že guvernér prisľúbil Tuskovej vláde pomoc s nákupom cenných papierov a znižovaním deficitu štátu, ak Tusk odvolá ministra financií Jacka Rostowského.

Zákon pritom podobnú intervenciu zakazuje, Belka navrhol spôsob, ako ho obísť. Na škandále je závažné to, že premiér Tusk o pár mesiacov ministra financií odvolal a dnes v Poľsku málokto verí tomu, že dôvodom bolo niečo iné ako dohoda s centrálnou bankou. Škandál ešte narástol, keď polícia urobila prehliadku týždenníka Wprost, ktorý ohlásil, že má aj ďalšie nahrávky.
Polovica Poliakov žiada predčasné voľby a prezident Komorowski aj premiér Tusk ich už otvorene pripustili.
.jd

Na Blízkom východe sa mení rovnováha síl, môže za to postup teroristov z organizácie Islamský štát Iraku a veľkej Sýrie na Bagdad. Po tom, ako dobyli druhé najväčšie iracké mesto Mosul a získali ďalšie územia na sever od Bagdadu, sa očakáva ich útok na hlavné mesto. Vývoj mení spojenectvá v regióne. Američania začali spolupracovať s Iránom, niektorí hovoria aj o potrebe spolupráce so Sýriou. Os zla už nie je tak zlá, keď Washington vidí reálne alternatívy. Vývoj má aj svojich kritikov, generál Petraeus napríklad varoval, že USA by sa nemali stať letectvom šítskych milícií.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil mierový plán pre východnú Ukrajinu, v ktorom navrhuje amnestiu za odzbrojenie. Stalo sa to deň po tom, ako vypukol ostrý konflikt a na konci týždňa, keď Rusi zostrelili ukrajinské lietadlo. Napätie tiež zvýšil  vulgarizmus, ktorý na adresu ruského prezidenta použil ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. Angela Merkelová a Francois Hollande vyzvali Vladimíra Putina, aby s Ukrajincami rokoval o obnovení dodávok plynu. Kyjev žiada nižšie ceny.

Osobnosť: Avraham Šalom/
Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Šin Bet zomrel vo veku 86 rokov. Šalom vypátral a z Argentíny uniesol Adolfa Eichmanna, Šin Bet musel opustiť po mučení palestínskych teroristov. V poslednom čase bol silným zástancom vyjednávania a mieru s Palestíncami.

Antiosobnosť: Matteo Renzi/
Populárny taliansky premiér ohrozuje stabilitu eurozóny. Spolu s európskymi socialistami začal hovoriť o podpore Jeana-Clauda Junckera za šéfa Komisie, ak ten uvoľní pravdilá rozpočtovej politiky. Junckera najotvorenejšie blokuje David Cameron a Viktor Orbán.

Citát/
Diego Maradona po prehre Španielska na MS : „Tiki-taka je mŕtva.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite