Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kráľovský ťah bývalého Jazdca

.pavol Gašpar .časopis .profil

Jeden z bonmotov rešpektovaného a úspešného generálneho manažéra Briana Burka hovorí, že počas posledného prestupového dňa v NHL sa zrodí omnoho viac chýb, ako v ktoromkoľvek inom zo všetkých zvyšných 364 dní v roku.

Lenže v množstve výmennej hlušiny, ktorá sa objaví krátko pred prestupovou uzávierkou, sa často nájde aj nečakaný diamant. Presne to sa stalo inému GM, Deanovi Lombardimu, ktorý chcel pred playoff posilniť ofenzívu svojich LA Kings. Našiel tím (Columbus), ktorý sa drahého a v danom čase nie príliš produktívneho strelca rád zbavil. Zrodila sa výmena, ktorá môže zmeniť povesť Mariána Gáboríka. Bude z neho kanonier, ktorý svoj tím prestrieľal k Stanley cupu?
Celý Gáboríkov hokejový život sa točí okolo gólov. Už od útleho veku bolo jasné, že z neho rastie strelec na pohľadanie. Ako 15-ročný dával v juniorke gól na zápas, a to nastupoval proti hráčom o 5 rokov starším, skóroval hneď v prvom extraligovom stretnutí za dospelých, keď mal 16 rokov. V Dukle Trenčín vtedy exceloval iný skvelý strelec, doteraz aktívny hráč a rešpektovaný televízny expert Ján Pardavý: „Všetci v Dukle sme vedeli, že sa tu vyvíja výnimočný talent. Výnimočný aj svojím herným prejavom, čistokrvný strelec, pravé krídlo, ktoré potrebuje puk do jazdy, pretože už v mladom veku mal svoje povestné zrýchlenie, ťah na bránku a presnú strelu bez prípravy.“ Ani rodiaca sa svetová superhviezda sa nevyhla zaužívaným povinnostiam bažantov. Zbieranie pukov po tréningu ale nebolo všetko. „Spomínam si na jeden výjazd do Španielska na Kontinentálny pohár. Bývali sme na izbách po troch a s Romanom Kontšekom sme si vybrali ako spolubývajúceho práve mladého Brambora. Mal smolu, že na izbách boli staršie televízory s klasickým prepínaním, a tak nám musel meniť kanály on. Chvíľu fungoval ako diaľkové ovládanie, doteraz si na to nerád spomína, ale my mu to vždy radi pripomenieme,“ smeje sa Pardavý.
Hráčov podobného razenia vo svete veľa nie je, kanonieri sú vzácna sorta, lebo, ako s obľubou hovorieva iný televízny expert Richard Lintner: „Strieľanie gólov je v hokeji najťažšia robota. Dávať stabilne 20 gólov za sezónu je umenie, kto vie dať 30, 40 a viac, toho si každý klub predchádza.“ Navyše v Gáboríkovom prípade ide aj spôsob, akým vie skórovať. Z plejády kanonierskych stálic znesie porovnanie asi len s legendárnou „Ruskou raketou“, Pavlom Burem, predovšetkým vďaka tomu, ako dokáže presne vypáliť švihom v plnej jazde, bez straty rýchlosti. Paradoxne jeho najväčšia prednosť je zároveň aj najväčšou slabinou, extrémne zrýchlenie mimoriadne zaťažuje oblasť brušného svalstva a slabín, a odtiaľ pramenia jeho časté zdravotné problémy. V zámorí si tým vyslúžil zaradenie do skupiny „sklenených“ hráčov, ktorí sú často zranení. Momentálne patrí aj do ďalšej nelichotivej skupiny hráčov, ktorí nikdy nič veľké nevyhrali. Ale to sa môže zmeniť, navyše s výrazným, a to nielen gólovým prispením strelecky disponovaného krídelníka. „V LA určite herne dozrel, navyše sa našiel v systéme trénera Darryla Suttera. Na jeho pomery sa až prekvapujúco často venuje defenzíve, vidíme ho pred vlastnou bránkou, dokáže dostúpiť k súperovi, vie zakombinovať, a pritom ho stále zdobí efektivita v zakončení. Vidno, že je mimoriadne motivovaný, konečne chce vyhrať veľkú trofej,“ pridáva ďalší postreh Ján Pardavý.
V tíme finálového súpera, New York Rangers, odohral takmer 4 sezóny, a sú to čerstvé spomienky, pretože tam strávil aj väčšinu predchádzajúceho ročníka. Glen Sather, prezident a GM jazdcov priznal, že výmene do Columbusu predchádzalo komplikované rozhodovanie: „Mám Mariána rád, je to skvelý hráč a perfektný chlap. Ale potrebovali sme doplniť tím, a hoci nerád, musel som ho poslať preč.“ V ére mimo platových stropov by sa ho na hviezdy zaťažený Sather určite nevzdal... V Columbuse sa Gáborík dlho neohrial, prvý Európan na poste GM v NHL Jarmo Kekäläinen pripojil pri odchode pár štipľavých slov, ktoré by teraz najradšej vzal späť. Nehovoriac o tých novinároch, ktorí nádeje LA Kings, spájané s Mariánovým príchodom, odkazovali do ríše rozprávok. „On má byť spasiteľom tohto tímu? Kings očividne dúfajú, že kupujú Gáboríka z roku 2003. Ale čas nevrátite, toto nie je Harry Potter,“  trúfol si na ironickú paralelu Scott Burnside zo serveru športovej televízie ESPN. Pred začiatkom finálovej série už rétoriku zmenil a tipoval víťazstvo kráľov 4:1 na zápasy. V priebehu playoff už zrejme zistil, že Gáborík vo verzii 2014 predsa len nie je na zahodenie, dokonca sa dá povedať, že podáva najkomplexnejšie výkony v kariére. Treba však priznať, že v dobe prestupu čísla hovorili v prospech skeptika, v 13 zápasoch pred výmenou skóroval Marián iba raz.
Gólové obrodenie v playoff bude mať nezanedbateľne pozitívny vplyv aj na vyjednávanie o novej zmluve. Tá stará vo výške 7,5 mil. USD na sezónu sa už vlastne skončila (hráči sú platení za základnú časť, v playoff hrajú zadarmo, ale môžu mať zadefinované bonusy za kolektívne a individuálne úspechy), a v lete čaká Gáboríka vyjednávanie o novom kontrakte. Ak by Marián v zápasoch o Stanley cup nezažiaril, musel by ísť s platom výrazne dolu. Takto je jasné, že mu v meste anjelov chystajú božský kontrakt.

(uzávierka čísla bola za stavu 3:1 v sérii o Stanley cup)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite