Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musíte si to vyriešiť doma

.lukáš Krivošík .časopis .politika

Hovorí, že pokiaľ sa Slovensko nebude ochotné postarať o vlastnú obranu, druhí to zaň neurobia. Nedávno navštívil ako účastník konferencie Gobsec Bratislavu. Americký expert na geopolitiku a šéf súkromnej spravodajskej služby Stratfor George Friedman.

.ste autorom kníh Nasledujúcich sto rokov a Nasledujúce desaťročie. A naznačujete, že Slovensko bude akousi rozkývanou tehlou v múre, na ktorú Rusko môže zamerať svoj všestranný tlak. Prečo práve my?
Ak bude existovať spoločný stredoeurópsky blok, patriť do neho budú Poľsko a Rumunsko. Rusi sa môžu pokúsiť rozdeliť ho tlakom na Slovensko. Ste malá, ideovo rozdelená a krehká krajina uprostred, ktorá má navyše veľa vzťahov s Ruskom, napríklad cez plyn.

.ako môže Slovensko tejto výzve čeliť?
Musíte zväčšiť svoju silu. No dôležité tiež bude zomknutejšie stáť s krajinami ako Poľsko, Rumunsko či Maďarsko. Vyžadovalo by si to národný záväzok pripojiť sa k takémuto bloku štátov a nemyslím si, že Slováci sú dnes na niečo také pripravení.

.náš premiér výslovne povedal, že Slovensko nezvýši svoje žalostne nízke výdavky na ozbrojené sily. Ako takéto vyhlásenie prijíma medzinárodná bezpečnostná komunita?
Žiadna medzinárodná bezpečnostná komunita neexistuje. V skutočnosti sa pýtate, čo na to povedia Američania. A pozícia Spojených štátov bude, že fajn. Nie sme pripravení angažovať sa v krajinách, ktoré nie sú ochotné vynaložiť aj vlastné zdroje na svoju bezpečnosť. Mám dve deti v ozbrojených silách. Povedzte mi, prečo by som mal súhlasiť, aby vás sem raz prišli brániť, keď nie ste ochotní brániť sa ani sami. Sme ľahko zaangažovaní v Poľsku a Rumunsku, čo sú dve krajiny, ktoré túto pripravenosť majú.

.kam môže viesť nečitateľné správanie Slovenska v rusko-ukrajinskej kríze?
Nie je to zlá stratégia pre Slovensko, viezť sa na chrbte iných, pretože tak či onak by bol váš príspevok malý. Je možné pre vás stáť mimo tejto hry, no dôsledky, ak vaša kalkulácia nevyjde, môžu byť značné. Úprimne, ak hovoríme o nejakej pomoci pre tento región, do úvahy prichádzajú výlučne Spojené štáty. Nemci nemajú veľké vojenské sily ani necítia zodpovednosť za tento región. Briti by prišli len v kontexte amerického nasadenia. A Francúzi sami od seba tiež neprídu.

.na druhej strane, názor krajiny, to nie je len vláda. Niektorí ľudia na Slovensku sú na strane Ruska, ďalší úmyslom Moskvy nedôverujú. Väčšina má možno pocit, že sa jej konflikt na Ukrajine vôbec netýka...
V prvom rade nesmiete zabúdať na to, že Rusi sa pokúsia zamerať na Slovensko aj pre tieto jeho vnútorné rozpory – či už intelektuálne, alebo ideologické. Myslím, že prvá vec je seriózne pripustiť, že Slovensko by niekedy v budúcnosti mohlo byť Rusmi znovu okupované. Je ľahké byť proruským v teórii. Ale zaujímalo by ma, koľko rusofilov by chcelo mať opäť ich tanky na svojom území. Celý tento región čelí existenčným otázkam, o ktorých ste si mysleli, že už patria minulosti. Zvykli ste si na myšlienku, že vám pomôže Európska únia alebo NATO. V skutočnosti vám nepomôže sám od seba nikto, pokiaľ sa vy nerozhodnete, že si pomôžete sami.

.vo vašich knihách vidíte Poľsko ako hegemóna strednej Európy na vzostupe. V 21. storočí podľa vás povedie tento región.
Poliaci si pamätajú, že v druhej svetovej vojne stratili 17 percent obyvateľstva. Pamätajú si nemeckú i sovietsku okupáciu a stratili polstoročie svojej histórie. Oni veľmi dobre rozumejú tomu, že sa nič neskončilo a že sa nachádzajú v priestore medzi Ruskom a Nemeckom. A pamätajú si tiež, ako rýchlo sa z weimarského Nemecka stalo nacistické Nemecko. Naproti tomu Slováci a Maďari majú napriek rokom 1968 a 1956 inú historickú skúsenosť. Myslia si, že sa budú môcť spoľahnúť na druhých. Vaša krajina nejako počas Tisa prežila. Rovnako pod sovietskou okupáciou. Je na Slovákoch, aby si rozmysleli, o čo im ide. Či len o prežitie, alebo či majú aj nejaké vyššie ambície. Ak máte nejaké ambície, nedosiahnete ich osamote a musíte tiež podstupovať riziká.

.nemá malá krajina inú možnosť ako len snažiť sa prežiť a nejako zariadiť v medzinárodnom poriadku, ktorý tvarujú veľmoci?
Áno, ale nikdy neviete, či napokon prežijete, lebo o tom budú rozhodovať vaši podmanitelia. Je to pre Slovákov národná debata, ktorú si musíte vyriešiť medzi sebou. Môžete prepadnúť popieraniu a tváriť sa, že sa v skutočnosti nič nedeje. Môžete si povedať, že ste príliš malí a preto nemá zmysel, aby ste čokoľvek podnikali. Alebo môžete čeliť dejinám. Neprekvapilo by ma, keby sa Slováci rozhodli spoliehať výlučne na iných s tým, že sami ste príliš malí. Rizikom je, že by ste mohli byť znova pohltení.

.ruské počínanie na Ukrajine je interpretované ako znak sily a agresivity. No Rusko má veľa štrukturálnych problémov. Nejde skôr o znak zúfalstva a slabosti, ktorú sa Moskva snaží maskovať agresivitou navonok?
Súhlasím, že išlo o zúfalé kroky. No nič nie je nebezpečnejšie ako zviera zahnané do kúta. Rusko je vnútorne slabé, lebo je závislé od svetových cien surovín, ktoré samo nekontroluje. Ak bojujete so zúfalým protivníkom, buď do zápasu vnesiete ohromujúcu silu alebo ten boj radšej ani nezačínajte.

.spojené štáty vidíte ako dominantnú svetovú superveľmoc aj v 21. storočí. No Obamovo prezidentstvo skôr vyzerá ako riadený ústup. Prečo si myslíte, že Amerika bude naďalej lídrom sveta?
Moc nespočíva v tom, behať neustále v kruhu a hádzať okolo seba ručné granáty. Moc spočíva v schopnosti uchovať svoju silu a zasahovať v mieste a čase podľa toho, ako si to sami vyberieme. Sme jediná krajina, ktorá sa môže rozhodnúť, že v krajnom prípade príde napríklad Slovensku na pomoc. A keď tak urobíme, nikto nás nezastaví. Tomu sa hovorí moc.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite