Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozumy Tomáša Uleja

.tomáš Ulej .časopis .lifestyle

V živote som veľa necestoval, o cudzích krajinách neviem nič. Keď náhodou do nejakej prídem, všetko mi je divné. Tak si už roky na každej takejto ceste značím drobné postrehy, aby som z toho údivu nič nestratil. Tu je mojich deväť poznámok z trojtýždňovej cesty po Kalifornii. Ešte na obed v Mamonth Lake pozorujeme rastafariánov, ako zlyžúvajú svah, a už o tri hodiny a dvesto kilometrov nezvládam hlboký nádych v štyridsaťstupňových horúčavách Death Valley. V Yosemittoch meter odo mňa žuje trávu srnka, o pár sto kilometrov ďalej v Las Vegas, v napodobenine Benátok, premávajú gondoly. Ak túžite po rôznorodosti, Kalifornia je správne miesto.

Kompletný vernostný program amerických fastfoodov v jedinom nápise pred vstupom: Ak vážite viac ako 300 libier – hamburger zdarma.
V uliciach amerických miest stretnete toľko zvláštnych ľudí, že sa v nich nebudete cítiť hlúpo ani v tuláckom odeve. Iba v Las Vegas muž, odetý len v slipoch a podprsenke, pocítil potrebu povedať mi: sorry, vyzeráš ako „weirdo“.
Test krajiny sa dá urobiť otázkou: Ako sa máš? Američan povie fajn, aj keby sa mal zle, lebo nikto si nemôže priznať, že by niečo nebolo v poriadku. Slovák povie zle, aj keď sa má fajn, lebo inak by každého iba naštval.
Zákon kultúrnej stratenosti Slováka: Čím bazálnejšia vec, tým menej jej rozumieš. Problémy mi robí dvere otvoriť, zamknúť, odomknúť, sprchu nastaviť i zapnúť. A tiež platiť akýmkoľvek spôsobom. V sanfranciskej MHD vložím omylom dvadsať dolárov do automatu, ktorý nevydáva. Na výdavok sa mi nasledujúcich dvadsať minút skladá celý autobus.
USA je krajina, kde na vstup potrebujete vláde odovzdať pomaly aj vzorku stolice, no na skasírovanie v obchode nepotrebujete zadať ani PIN.
A ak niečo ilustruje, ako veľmi sa človek vzdialil prirodzeným pudom, potom je to môj nepretržitý päťhodinový spánok 3 kilometre vo vzduchu a v 500-kilometrovej rýchlosti.
Deväťhodinový časový posun nakoniec dá človeku jednu večeru navyše pri ceste tam, a zničí tri dni po návrate späť. Všetko medzitým je cesta. Vôbec neľutujem.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite