Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dovolenka budúcnosti

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Niekto ide na lazy, iný na Maledivy. Rusi chcú prepracovaných biznismenov poslať do kozmu, na súkromnú vesmírnu stanicu, kde si užijú päťdňovú dovolenku s vesmírnym výhľadom. Na dovolenku budúcnosti sa oplatí šetriť už teraz.

Slováci pri dovolenkách nie sú veľmi kreatívni. Podľa nedávno zverejneného prieskumu agentúry TNS sú najpopulárnejšou destináciou Vysoké Tatry. Zo zahraničných lokalít sú podľa starších dát neprekvapivo najobľúbenejšie Chorvátsko a Turecko.  Ak tiež chodíte každé leto k Jadranu a už vás podobné dovolenky nudia, máme pre vás dobrú správu. V nasledujúcich desaťročiach budú dovolenky vyzerať celkom inak.

.za kapitánom Nemom a majorom Gagarinom
Asi najviac sa môžeme tešiť na nové lokality. Ľudia nebudú cestovať len k moru, ale aj pod jeho hladinu. Svoj podmorský hotel chce postaviť napríklad firma Deep Ocean Technology, ktorá v súčasnosti vyrába stroje na podmorský prieskum. Prvý z hotelov, ktorý by mal stáť v Dubaji, by mal spájať luxus a vrchol technologického pokroku. Hotel, ktorý firma projektuje spoločne s Technickou univerzitou v Gdyni, vyzerá podľa predbežných vizualizácií ako stavby z Hviezdnych vojen. Pozostávať má z dvoch diskov – jedného nad hladinou, kde sa budú môcť ľudia opaľovať ako na výletnej lodi a druhého podmorského. Návštevník, ktorý trpí klaustrofóbiou, síce nebude veľmi spokojný, odmenou mu však bude krásny výhľad na podmorskú scenériu.
Pre tých, ktorých láka opak hĺbky, máme tiež dobré správy. Vesmírna turistika pomaly naberá reálne obrátky. Okrem firmy Virgin Galactic, ktorá ponúka niekoľkominútový výlet na okraj vesmíru za 200-tisíc dolárov, a lietať by chcela od tohto roku, plánujú svoje vesmírne aktivity aj ďalší. K Američanom sa chcú pridať aj Rusi. Ich firma Orbital Technologies plánuje vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu, ktorá bude slúžiť ako vesmírny hotel a krúžiť 350 kilometrov nad zemským povrchom. Na rozdiel od výskumných vesmírnych staníc tá turistická bude menšia, zato s väčšími oknami. Okrem stavu beztiaže bude mať bežný človek zážitky aj z ďalších špecialít – vesmírneho jedla, vesmírnej sprchy či zvislej postele. Jedinou nevýhodou bude, že na palube bude zakázaný alkohol, píše internetový magazín Mashable. Za firmou Orbital Technologies stojí ruská vesmírna agentúra Roskosmos, no jej plány sú aj tak trochu pritiahnuté za vlasy. Vesmírnu loď chcú spustiť už v roku 2016 a cena zájazdu má byť len 240-tisíc dolárov (prví vesmírni turisti zaplatili od 20 do 40 miliónov dolárov). Ak to Rusom nevyjde, veľmi podobné plány má aj americká firma Bigelow Aerospace. Na užšiu klientelu mieri firma Golden Spike Company, ktorá plánuje posielať ľudí na Mesiac. Cena jedného lístka, ktorú určili na 750 miliónov dolárov, znamená, že veľa ľudí sa týmto zážitkom asi nebude môcť pochváliť.

.samodovolenka a samosprievodcovia
Aj keď ostanete radšej na Zemi, dovolenkovanie sa vám výrazne zjednoduší. Už v súčasnosti sa na dovolenku človek dostane oveľa rýchlejšie ako kedysi. Cez internet si nájde vhodnú destináciu, naplánuje cestu, prečíta recenzie a rezervuje hotel. V budúcnosti to podľa štúdie The Future of Travel 2024, ktorú vypracoval letenkový web Skyscanner, zájde ešte oveľa ďalej. Digitálni asistenti odsledujú naše preferencie a dovolenku sami naplánujú tak, ako by sme ju najviac chceli. „V podstate pôjde o umelú inteligenciu, ustavične pripojenú na web, ktorá sa naučí porozumieť našim individuálnym potrebám,“ uvádza štúdia. Naplánuje itinerár podľa toho, čo máme radi a čo nie, a v destinácii vytypuje miesta, ktoré by sa nám mohli páčiť. Na požiadanie potom nájde najlacnejšiu letenku a zabookuje hotel. Čerpať bude napríklad z dát, ktoré o sebe zverejníme na sociálnych sieťach.
Nezjednoduší sa len plánovanie, ale aj dovolenka samotná. Dátový roaming sa v Európskej únii už čoskoro stane minulosťou a už o pár rokov bude samozrejmé mať internetové pripojenie na smartfóne vždy a všade. To výrazne zjednoduší život dovolenkára. Hocikde budete, cez mobil si veľmi rýchlo nájdete najbližšiu reštauráciu, stanicu metra či múzeum, do ktorého sa snažíte dostať. Nikdy sa nestratíte.
Výrazným pomocníkom budú aj nositeľné technológie, ktorým sa na stránkach .týždňa nevenujeme prvýkrát. Inteligentné hodinky budú vedieť podľa štúdie prekladať cudzí jazyk v reálnom čase, takže sa dohovoríte aj s taxikárom alebo pouličným predavačom ananásu na paličke. Okrem toho budeme mať počítačové okuliare či kontaktné šošovky, ktoré budú vedieť preložiť orientačnú ceduľu alebo jedálny lístok. Aj keď to znie ako sci-fi, podobná aplikácia, ibaže pre mobily – Word Lens – existuje už dnes.
Budúcnosť myslí aj na zábudlivých. Ak niečo opomeniete, budete si to môcť vytlačiť v hoteli na 3D tlačiarni. Fínsky dizajnér Janne Kyttanen navrhol nedávno kolekciu Lost Luggage (Stratená batožina). V nej nájdete veci potrebné pre cestovateľa – sandále, cestovnú tašku, okuliare, dokonca aj boxer – ale na rozdiel od bežných vzorov pozostávajú iba z plastu a je ich teda možné vytlačiť na 3D tlačiarni.

.prstom na mape, mapa v hlave
V budúcnosti sa otvorí aj ďalšia dovolenková destinácia, virtuálna realita. Už dnes si vďaka zobrazeniu Street View na Google Maps, trojrozmerným mapám od Apple či rôznym fotografickým webom môže človek podrobne preskúmať svoju destináciu. V budúcnosti sa možnosti ešte zväčšia. Vďaka virtuálnym helmám, ktoré budú vedieť zobrazovať počítačovú realitu takmer ako živú, bude možné ísť na dovolenku a pritom neodísť z domu. Virtuálna realita má oproti tej skutočnej jednu veľkú výhodu. Dajú sa v nej navštíviť miesta, na ktoré sa naozaj nedá dostať. Človek tak môže pocestovať napríklad do Paríža dvadsiatych rokov minulého storočia či Kalifornie päťdesiatych rokov – ale pokojne aj do antického Grécka alebo na Divoký západ. Podľa The Future of Travel 2024 bude virtuálna realita na takej úrovni, že bude poskytovať aj dotykové vnemy. V desaťročnom horizonte však virtuálna realita vraj nemá slúžiť ako skutočná dovolenka, ale len ako „náhľad“, ktorým si bude môcť človek vyskúšať destináciu a rozhodnúť sa, či tam pocestuje, alebo nie.
Niektorí sú ešte ambicióznejší. John Hobson, psychiater z Harvardovej univerzity, nedávno zistil, že elektrickými impulzmi dokáže ľuďom navodiť lucidné sny. To je špeciálny druh vidiny na rozhraní medzi snom a realitou, keď si človek uvedomuje, že sníva a dokáže ovládať svoju predstavu. Aj keď bežnému človeku sa podobný sen prihodí len veľmi zriedkavo, elektrickými impulzmi ho Hobson podľa stránky LiveScience navodil až 77 percentám participantov. Ak by sa podarilo výskum v oblasti lucidných snov posunúť ďalej, znamenalo by to dovolenku doslova v ríši snov.
Príbuznou cestou sa chce vydať aj firma Valve, ktorá vyvíja a predáva počítačové hry. Jej riaditeľ Gabe Newell nedávno povedal, že počítačové hry by sme už čoskoro mohli hrať v našich hlavách. „Ďalšia oblasť technológie, ktorá ma veľmi zaujíma – možnosť hovoriť priamo s mozgom, napreduje oveľa rýchlejším tempom, ako by som očakával,“ cituje Newella hráčsky web DualShock. S podobnou technológiou budú vedieť počítače generovať obraz priamo do hláv ľudí, odpadne teda potreba pre virtuálnu helmu.

.pre zdravie
Či už dnes, alebo o desať rokov, dovolenky sú pre správne fungovanie človeka nevyhnutné. Odpočinok a relax nás nielen nakopnú k lepšej produktivite, ale dokážu zachrániť psychické aj fyzické zdravie. Dlhodobá kardiovaskulárna štúdia, ktorá monitoruje ľudí v massachusettskom meste Framingham od roku 1948, potvrdila, že účinky dovolenky sú liečivé. Muži, ktorí vynechávali dovolenku, mali o 30-percent vyššiu šancu dostať srdcovú príhodu ako tí, ktorí išli každý rok aspoň na týždňovú dovolenku. Dúfajme teda, že popri tých všetkých vymoženostiach ostanú dovolenky ešte stále dovolenkami.
.autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite