Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žiadna rozprávka

.lucia Piussi .časopis .ostatné

Toto nie je žiadna rozprávka! Kniha pre deti o

Toto nie je žiadna rozprávka! Kniha pre deti o tom, aké to bolo vyrastať za komunizmu a čo to ten komunizmus bol vlastne zač, kreslený príbeh vlastného života, žiadna všeobecná didaktická príručka.


Svetový český ilustrátor, grafik a tvorca animovaných filmov, newyorský usadlík a emigrant z osemdesiatych rokov urobil veľkú vec – obrázkovú knihu Múr – ako som vyrastal za železnou oponou. Znovu zisťujeme, že tie skutočné príbehy sú najsilnejšie. Hoci ide o obrázkovú knihu od maliara svetového mena, fakt, že opisuje príbeh vlastného života – so všetkými detailmi, ktoré zo svojho života, zo svojich obrázkov a denníčkov povyberal – je na knihe to najcennejšie. O to viac potom vyniknú všetky tie dejinné udalosti, stránku za stránkou môžete hltať davové scény, vlajky a červené hviezdy, prasačie ksichtíky prisluhovačov moci a vystrašené rozviate postavy chlapcov s nedovolenými účesmi.
Z celého nánosu faktov o živote za totality autor urobil jednoduchú knihu pre každé malé dieťa a jeho rodiča, ktorému nie je jedno, akú predstavu si jeho syn alebo dcéra o komunizme vytvorí. A pritom čo stránka, to umelecké dielo! Na začiatku vidíme štvorčlennú rodinku idúcu v aute. Už do prvého obrázku sa zaľúbite – ten dojemne infantilný štýl, akým Petr Sís kreslí tváre, ten úzkostlivý výraz otca rodiny s vytočenou ofinkou padajúcou do čela (keď prišiel autor do Artfora knihu osobne predstaviť, naozaj presne takú ofinku mal a to sa cení!). Text k tejto prvej stránke hlása: „Toto je významný deň! Zoberiem vás dnes na váš prvý rockový koncert!“

Tak sa začína celá história o jednom chlapcovi a zvláštnej krajine potiahnutej červeným súknom – prvé obrázky sú krásne čierno-biele, každá vlnka na Vltave a každá dlaždička na Staromáku dokonale vypracovaná – len zástavy a päťcípe hviezdy a stuhy na vencoch sú červené. Ako chlapec rastie, pribúdajú červené pionierske šatky a prasačie ksichtíky. Tie majú všetci, ktorí s mocou akokoľvek spolupracujú – od policajta stojaceho na rohu po súdružku učiteľku či obraz visiaci v triede na stene. Obrázky sú komentované vždy len pár vetami, ale autor nezabudol na nič podstatné. Je tu úplne všetko. Od výstrelu z Aurory až po malú horiacu postavičku letiacu prázdnym Václavákom, domy, v ktorých sa na prízemí čaká dlhý rad, na poschodí špicľuje a na pôjde „disidenčí“. A pritom nemáme ten nechutný pocit, že niekto tu zjednodušuje a dáva komplikovanú, prerastenú a živú skutočnosť do dajakých pofidérnych šuplíčkov.
Výňatky z denníkov a autorov príbeh je tým skutočným dôvodom a pozadím tohto „animovaného filmu“ o chlapcovi za železnou oponou, ktorý sa nám hravo rozvíja  pred očami, keď v knihe listujeme. Je jasné, že autor ju napísal svojim vlastným deťom, ktoré sa už narodili ako americkí občania a práve to je dobre.
Verím, že kniha naozaj môže byť dobrým pomocníkom práve tým rodičom, ktorí vedia o komunizme svoje a možno až príliš veľa a na jednoduché detské otázky sa môžu začať zadŕhať v komplikovaných chuchvalcoch ťaživých odpovedí. Práve takáto kniha ich zľahka navedie na jednoduchú a jasnú koľaj. Zároveň je to kniha krásnych obrázkov s takým citom a láskou vypracovaných, že každý detail poteší oko. Keď autor knihu osobne predstavoval, v príjemnej a nezáväznej debate u nás v kníhkupectve, priznal, že všetky tie dlaždičky, každú jednu, vždy znova nakreslí rukou. Ktosi vykríkol: „Veď na to sú už programy!“ Petr Sís sympaticky po svojom a „nemachersky“ poznamenal: „Ja viem, všetci mi to vravia, že sú na to programy, ale ja to aj tak vždy nakreslím znova, aj keď to dlho trvá, mne sa to tak viac páči.“

Autorka pracuje v Artfore.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite