Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Imidž namiesto odvahy

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Generálny prokurátor si vylepšuje imidž akčným prístupom v kauzách, ako je nedostatok jedla v polepšovniach. Zároveň sa však zdráha preveriť rozhodnutia o zastavení trestného stíhania v prípadoch politikov, vplyvných podnikateľov či mafiánov.

Keď sa stal Jaromír Čižnár pred rokom šéfom Generálnej prokuratúry (GP), málokto čakal zásadné systémové kroky alebo rázny prístup v citlivých kauzách. Predpokladom boli skôr kozmetické zmeny vnútri prokuratúry a efektné gestá smerom k širokej verejnosti. Čižnár je totiž až príliš zviazaný s prostredím GP, ktoré fungovalo na princípe bratstiev a klanov. Na prokuratúre sa tolerovalo skoro všetko: od slabej pracovnej morálky cez pozitívny vzťah k alkoholu až po kamarátov z podsvetia. Toto sa čiastočne zmenilo. Disciplinárna komisia GP exemplárne potrestala Dobroslava Trnku – dôležitý symbol predchádzajúcej éry. Rozhodnutie, že príde o funkciu prokurátora, síce nie je konečné, no už teraz ide o precedens, ktorý ovplyvní atmosféru v tejto inštitúcii na dlhé roky. Čižnár posilnil aj vnútornú kontrolu, keď začal spätne preverovať spisy radových prokurátorov aj ich nadriadených.

.bielenie karty
Problém je, že Čižnár spravidla zasahuje len tam, kde nemôže naraziť, keďže je vo fun­kcii vďaka Smeru (Ficovi). Zrejme aj preto sa sústredí skôr na atraktívne kauzy, kde môže ľahko získať priazeň publika či médií. Vlani v októbri napríklad zareagoval na prípad dojčaťa, ktoré v nitrianskej nemocnici predávkovali liekmi, a správu o chybe potom vybielili z jeho zdravotnej dokumentácie. Keď sa to Čižnár dozvedel, kontaktoval nitrianskeho krajského prokurátora: a prokuratúra začala skúmať, či neprišlo k ublíženiu na zdraví a falšovaniu verejnej listiny. Pre kauzu prišla o fun­kciu prednostka novorodeneckej kliniky Alena Ďurišová, polícia vypočula aj riaditeľa nemocnice a poslanca Smeru Jozefa Valockého. Dodnes však nikoho neobvinila. „Vykonáva sa znalecké dokazovanie,” povedal .týždňu Jaroslav Maček z krajskej prokuratúry v Nitre.
Generálny prokurátor bol aktívny aj v kauze bitky pred nitrianskym barom Mariatchi, kde skupina neonacistov surovo napadla návštevníkov baru. Prípad vzbudil vlnu rozhorčenia, keďže páchatelia boli obvinení až po zverejnení záznamu z priebehu bitky v médiách. O dva dni neskôr navyše prokuratúra útočníkov prepustila. Čižnár odvolal okresného prokurátora v Nitre, podal aj disciplinárne návrhy voči prokurátorkám, ktoré podľa neho pochybili. Disciplinárna komisia však zatiaľ o jeho návrhoch nerozhodla. Momentálne je obvinených šesť ľudí: z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví. Nikto z nich však nie je vo väzbe, potvrdila .týždňu hovorkyňa polície v Nitre Renáta Čuháková.
Čižnár sa činí aj v kauze bývalej moderátorky športu Kristíny Kormúthovej, ktorú RTVS vyhodila pre rasistický status na Facebooku. Kormúthová totiž označila človeka, ktorý jej z domu ukradol odkvapovú rúru, za „nedonoseného, smradľavého cigána”. „Generálna prokuratúra začala konať ex offo. Krajská prokurátorka v Bratislave vydala ústny pokyn okresnej prokurátorke, aby príslušný policajt konal a preveril, či je dôvod na začatie trestného stíhania,“ reagovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Výroky bývalej moderátorky určite netreba brať na ľahkú váhu: prepustenie z práce je však dostatočný trest za jej neprimeranú reakciu. Obzvlášť v krajine, kde nedokáže polícia (prokuratúra, súdy) vyvodiť zodpovednosť ani voči „kovaným” neonacistom typu Rastislava Rogela, ktorí systematicky útočia na menšiny (.týždeň. č. 43/2011).
Populizmom zaváňa aj Čižnárov pokus vstúpiť do prípadu nevyhovujúcich podmienok v polepšovniach, na ktorý upozornila verejná ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová.  Podľa obmudsmanky totiž deti v reedukačných centrách hladujú, keďže štát na ich stravu vynakladá len tri eurá denne. Po medializácii prípadu sa ozval aj Čižnár, ktorý nariadil v centrách mimoriadnu previerku. „Ak sa potvrdia zistenia ombudsmanky, generálny prokurátor prijme adekvátne opatrenia,“ povedala Predajňová. Nad Čižnárovým prístupom sa pozastavila aj Dubovcová, ktorá nechápe, ako chce generálny prokurátor pomôcť hladným deťom v polepšovniach…  

.výbušné kauzy
Čižnár začal konať aj v kauze emisie, ktorú považuje „z hľadiska celospoločenského významu za veľmi dôležitú”. GP od polovice januára skúma, či bol dôvod na zastavenie trestného stíhania. Hoci odvtedy ubehlo už päť mesiacov, výsledok stále nie je známy. Za alibizmus však možno považovať predovšetkým Čižnárov postoj k dôležitým politickým, ekonomickým aj mafiánskym kauzám, ktoré zastavil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. A nejde len o financovanie Smeru, ale aj o prípady ako Veľký Slavkov, tunelovanie SKB, Šatan či olejári (.týždeň. č. 20/2014).
Čižnár sa už k týmto kauzám nemieni vracať. „Za svoje rozhodnutia nesie primárnu zodpovednosť špeciálny prokurátor. Vami uvádzané trestné veci boli meritórne rozhodnuté dávno pred nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora,“ odkázal cez hovorkyňu Predajňovú, hoci po nástupe do funkcie avizoval, že preverí všetky prípady staršie ako tri roky. Od momentu, keď sa stal Čižnár šéfom GP, bolo navyše zastavených viacero trestných stíhaní aj v kauze Gorila, ktorú dozoruje Kováčik. Na otázku, či tieto rozhodnutia preverí, už Čižnár nereagoval.
Je chvályhodné, že na rozdiel od minulosti GP nerieši len podnety zvonka, ale reaguje aj na to, čo sa deje v spoločnosti. Akurát sa nemožno zbaviť dojmu, že Čižnár zbytočne neriskuje, keďže si vyberá kauzy selektívne. Okrem toho: dnes si možno ľudia pamätajú, ako sa angažoval v prípade náckov z Nitry, jeho pôsobenie vo funkcii šéfa GP sa však bude merať hlavne cez veľké kauzy. A na ich dotiahnutie zatiaľ chýba Čižnárovi odvaha.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite