Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Znovuzrodenie ZSSR? Ruský prezident Vladimír Putin podpísal s Kazašskom a Bieloruskom Dohodu o vzniku Eurázijského ekonomického zväzu. Urobil to v kazašskom hlavnom meste Astana a označil to za epochálnu udalosť. Spoločenstvo začne fungovať od roku 2015 a jeho súčasťou bude istá miera voľného pohybu osôb – kazašskí, bieloruskí a ruskí občania budú podľa pravidiel bez obmedzení pracovať vo všetkých krajinách, ktoré dohodu podpísali.

Putin sa vyjadril, že cieľom zväzu nebude zasahovanie do suverenity členských krajín. Spoločenstvo má byť integrované len a len ekonomicky. Jeho slovám však protirečia vyjadrenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten ešte v Astane označil Eurázijský ekonomický zväz za základňu budúcej politickej, vojenskej a humanitárnej jednoty Kazachstanu, Ruska a Bieloruska. Ešte koncom roku 2012 hovorila Hillary Clintonová, že Putin sa pod rúškom ekonomickej integrácie usiluje o obnovenie ZSSR. Dnes jej slová  znovu citujú komentátori, ktorých znepokojuje postup Ruska voči susedom.
.mg

Ukrajina nezaplatila sumu, ktorú dlží za plyn, informoval ruský minister energetiky Alexander Novak. Hrozí, že ruský monopolný dodávateľ Gazprom odmietne Ukrajincom posielať plyn inak ako za vopred uhradené platby.
Sudánska kresťanka, ktorú odsúdili za údajné odpadnutie od islamu, 27-ročná Merijam Jehjá Ibrahim Išhág, minulý týždeň porodila dieťa. Podľa islamského práva môže dva roky dojčiť, potom má byť popravená. Za jej prepustenie sa angažuje okrem iných aj Amnesty International
Egypťania si zvolili prezidenta, stane sa ním bývalý poľný maršal Abdul Fatáh al-Sísí. Získal vyše 93 percent hlasov, no k urnám prišlo iba 46 percent voličov. Voľby totiž bojkotovalo Moslimské bratstvo a spolu s ním aj mnohí liberálni aktivisti.
Abcházsko, separatistické územie, ktoré je stále oficiálne súčasťou Gruzínska, zažilo vzburu proti prezidentovi Alexandrovi Ankvabovi. Aj parlament vyzval prezidenta, aby odstúpil. Situáciu sa pokúšal upokojiť Vladislav Surkov, pravá ruka ruského prezidenta Putina.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Časopis Forbes označil za najvplyvnejšiu ženu planéty nemeckú kancelárku. Druhá na zozname bola šéfka amerického FED-u Janet Yellen, tretia Melinda Gates, štvrtá brazílska prezidentka Dilma Rousseff a piata šéfka MMF Christine Lagarde.

Antiosobnosť: Marine Le Pen/
Ambiciózna šéfka francúzskeho Národného frontu uspela v eurovoľbách, pritom idey jej strany sú veľmi kontroverzné. Z predsudkov a antisemitizmu ju obvinil aj šéf britskej euroskeptickej strany Nigel Farrage, ktorého chce Le Penová do svojej poslaneckej platformy.

Citát/
Marine Le Penová: „Do desiatich rokov budeme vo vláde.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite