Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Človek sa hanbí, odvracia zrak, potom neodolá, pozrie a zahanbí sa ešte väčšmi – za seba, za Petra Nečasa, za MF Dnes. Najčítanejší český denník minulý štvrtok na troch stranách zverejnil prepisy intímnej komunikácie muža, ktorý bol vlani o tomto čase ešte predsedom českej vlády, a Jany Nagyovej, ktorá bola šéfkou jeho sekretariátu a dnes je jeho manželkou.

Prepisy pochádzajú z jednej vetvy policajnej operácie, ktorá vlani zničila Nečasov kabinet. Vyzerajú ako delostrelecká príprava na blížiaci sa súd s Nagyovou.
Jana Nagyová (dnes Nečasová) je obvinená, že nezákonne zadala vojenskej tajnej službe úlohu sledovať vtedajšiu premiérovu ženu. Prepisy v MF Dnes dopĺňajú do príbehu nepodstatný čriepok: Nagyová chcela neformálneho šéfa operácie Ondreja Páleníka (rodeného Slováka a nositeľa amerických vyznamenaní za odvahu v Afganistane) odmeniť funkciou prezidenta Najvyššieho kontrolného úradu. Nečas to odmietol ako nerealizovateľné. Tým sa seriózna správa končí. Nasleduje náhľad do Nečasovho vzťahu: Ona sa urazila, on ju odprosoval, ona vyčítala, on chcel tresnúť s premiérstvom a žiť s ňou, ona trucovala...
Poznámka č 1: Ten, kto to pustil do novín, chcel Petra Nečasa zosmiešniť ako slabocha pod papučou a vyvolať zdesenie – toto duo riadilo český štát? Mohli to pustiť policajti a prokurátori, ale prístup do spisu majú aj ďalší obvinení a tiež poškodení. Poznámka č 2: Politici obviňujú MF Dnes, patriacu magnátovi Andrejovi Babišovi, že chcela deň pred eurovoľbami poškodiť ODS. Tak hlboko však MF Dnes neuvažuje; dostala pikantný materiál a nemohla odolať. (Odpočúvanie Babiša by neuverejnila, to od nej nemožno chcieť, ale inak kohokoľvek.) Poznámka č. 3: Zo súkromného života sa tým robí verejný seriál a z Nečasa a Nagyovej čosi ako politická Iveta Bartošová a jej milenci. Za zneužitie právomocí má však byť súd – nie takýto lynč.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite