Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Control

.jaroslav € .časopis .hudba

Príbeh človeka. Príbeh, ktorý by si okrem najbližších nikto ani veľmi nevšimol. Lenže Ian Curtis bol spevákom, textárom a lídrom skupiny Joy Division, najkultovejšej postpunkovej formácie zo všetkých, ktorá dala svetu jednu z najúžasnejších piesní Love Will Tear Us Apart.

Príbeh človeka. Príbeh, ktorý by si okrem najbližších nikto ani veľmi nevšimol. Lenže Ian Curtis bol spevákom, textárom a lídrom skupiny Joy Division, najkultovejšej postpunkovej formácie zo všetkých, ktorá dala svetu jednu z najúžasnejších piesní Love Will Tear Us Apart.


Slávny holandský fotograf a režisér videoklipov (Depeche Mode, Metallica, U2...) Anton Corbijn nakrútil svoj prvý film práve o tomto človeku. Počas dvoch hodín sme videli sedem rokov života Iana Curtisa, teda to najpodstatnejšie, čo sa v ňom odohralo. Od tínedžera, čo si doma púšťa platne Davida Bowieho až po citlivého, rozorvaného mladého muža, epileptika, ktorý spácha sebevraždu. A medzitým jeho prvá láska Debbie, ktorá sa stala aj jeho manželkou, kapela, ktorá sa nezmazateľne zapísala do dejín rock´n´rollu a milenka, ktorá mladému Ianovi skomplikovala cestu k životu.

Dôvody na smrť? Veď iní by si to skôr užívali. Nie však Ian Curtis. Ten sa vrhol strmhlav do života, 19-ročný sa oženil a stal sa otcom. Do toho vpadla ako víchor jeho hudobná kariéra, vzápätí epilepsia a život sa pre neho stal peklom. Nebol vôbec pripravený znášať ten tlak ani boj s chorobou. Ako sa postupne odcudzoval svojej žene a spoznával inú, aj jeho rola speváka čoraz slávnejšej kapely dostávala trhliny. Ian dával do toho všetko a získal pocit, že to nestačí a tušil, že dať viac už asi nie je schopný. Mrazivé ako piesne Joy Division.
V závere filmuWernera Herzoga „Stroszek“ sa tichý a skromný hudobník presťahuje do USA, kde ho obklopí a deprimuje cudzia kultúra. Opúšťa ho jeho dievča, hrdina nenachádza východisko a spácha samovraždu. Ian Curtis, veľký milovník Herzoga, odišiel dobrovoľne na večnosť po zhliadnutí tejto snímky, ktorú britská televízia uviedla práve večer pred jeho smrťou. Dva mesiace pred 24. narodeninami a pár hodín pred prvým americkým turné jeho kapely.
„Toto je kríza, ktorá musela prísť, / aby zničila rovnováhu. / Plný pochybností, neistý, pozerám sa späť, / myslím na to, čo prinesie budúcnosť. / Je toto rola, ktorú si chcel žiť?“ spieva Curtis v piesni Passover.
Vo filme Control hrá Iana Curtisa Sam Riley a hrá ho výborne. Je presvedčivý neuveriteľnou podobou s originálom, ako aj hereckým výkonom. Krásny, smutný film, v ktorom by každý jeden záber mohol byť majstrovskou umeleckou fotografiou.

Autor je punkový hudobník.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite