Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred útokom

.yoani Sánchez .časopis .klub

Rozmýšľam, čo asi cíti hmyz chytený do pavučiny, keď sa k nemu približuje predátor, ktorý ho chytil do pasce. Na čo myslí, keď nadídu sekundy, v ktorých očakáva obeť útok a vie, že po ňom zahynie?

Musí to byť niečo podobné, ako to, čo zažívame v týchto dňoch na Kube. Okolo jednotlivcov, skupín a vôbec spoločnosti sa stavajú pasce a v povetrí cítiť represiu.  Podobne ako v tom prírodnom scenári, všetko je na konečný úder pripravené, verejná mienka sformovaná, všetky potrebné záznamy, ktoré budú predložené médiám a súdom, dávno napísané. Súčasná stratégia kubánskej vlády proti opozícii sa podobá pomalému plíživému pohybu pavúčích nôh, ktoré sa blížia k svojej obeti.
Žijeme vo svete, ktorý sa podobá na telenovelu a pomaly, od jednej časti ku druhej, zažívame pokusy démonizovať moderné technológie, a vôbec, disidentský svet. Čaká nás zopakovanie temných dní Čiernej jari? Nikto nevie. (V marci a apríli 2003 zatkla kubánska vláda 75 disidentov vrátane 29 novinárov, pozn. prekl.).
Útok sa zjavne blíži, dôkazom je aj správanie vlády, ktorá v médiách do omrzenia opakuje niektoré svoje vyhlásenia. Sieť ZunZuneo (tzv. kubánsky twitter, zriadený americkou vládou, sieť bola bez vysvetlenia zrušená v roku 2012, pozn. prekl.) vláda spojila so zadržaním štyroch údajných teroristov, ktorých nedávno zaistili na Kube.  Ako v zlom televíznom filme, aj tu sa spájajú rôzne nitky, ktoré majú vytvoriť zdanie, že twitter a mobilné telefóny sú priamo spojené so smrťou a vojnou. Našťastie tieto telenovely nefungujú na spracovanie kubánskej verejnosti tak ako v minulosti. Kubánci sú totiž až príliš pohltení starosťami každodenného života, ktorým dominuje materiálny nedostatok. Ľudia majú už dosť ideológie a myslia viac na to, ako odísť, než na svoje občianske povinnosti.
Pasca je takmer hotová. Bude použitá? Nikto nevie. Ale nedá sa takmer nič spraviť. Nakoniec je to totiž vždy pavúk, ktorý je väčší, silnejší a nedá sa mu odporovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite