Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaro Východu po slovensky

.anastasia Sevastyanová .časopis .lifestyle

Nie je to veľké, dymí to a považuje sa to za súčasť samostatnej kultúry. Nie tej našej, ale pomaly sa udomácňuje aj u nás. A to aj napriek tomu, že názory na túto vec sú rôzne, často kontroverzné. Vodná fajka.

Sedela som v malej kaviarni na strednom Slovensku, keď predo mňa postavili čudesnú vec. Sčasti to vyzeralo ako váza, sčasti ako nejaká zložitá kovová konštrukcia s neznámym posolstvom. Tušila som, čo to je, ale nevedela som, čo sa s tým robí. Pomaly som sa učila, ako sa má držať hadica a ako mám vdychovať dym, až som sa nakoniec do vodných fajok zamilovala – rovnako ako viacero mladých a starších ľudí v rôznych kútoch našej krajiny.

.cigarety vs. vodná fajka
Vodná fajka, alebo tiež shisha, hookah, nargila, hubble-bubble pipe pochádza z Indie, odkiaľ sa neskôr dostala do Ázie a na Arabský polostrov. Arabskí hodnostári si vo svojich krásnych sídlach bafkali z vodnej fajky už v pätnástom storočí. Do Európy shisha pricestovala o päť storočí neskôr spolu s módou mať doma exotické veci z Východu. Vodná fajka nechýba ani v knihe Lewisa Carolla Alica v krajine zázrakov. Tam ju fajčila húsenica.
Vodná fajka je jednoduché zariadenie na filtrovanie a ochladzovanie dymu, ktorý fajčiar vdychuje. Skladá sa z vázy, srdca, korunky a hadice. V nádobe fajky vzniká pri nasávaní z hadice podtlak, ten ťahá vzduch z korunky cez uhlíky a tabak, ktorý je umiestnený pod alobalom vnútri korunky. Nasatý dym zo spaľujúceho sa tabaku sa filtruje cez studenú vodu, vďaka čomu dochádza k chladeniu vdychovaného dymu a čiastočnému odfiltrovaniu nežiaduceho popola. Na tele fajky je malý poistný ventil, ktorý sa uzavrie pri naťahovaní, pri prefúknutí sa zdvihne a otvorí. Vďaka tomu je možné vyfúknuť prebytočný dym z vázy.
Mýty o tom, že vodné fajky sú 400-krát nebezpečnejšie ako obyčajné cigarety, sú nepodložené, aj keď podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vodná fajka rozhodne nie je úplne neškodnou náhradou cigariet. Predstavuje zdravotné riziko pre aktívnych aj pasívnych fajčiarov. Voda vo vodnej fajke je určená na ochladzovanie dymu, nie na filtráciu, na množstvo škodlivín nemá takmer žiadny vplyv. Hladiny dechtu a benzpyrénu sú aj po tom, ako dym prejde vázou s vodou, vysoké. Tabak v cigarete sa spaľuje pri cca 900 stupňov Celzia, v kotlíku vodnej fajky pri 450 stupňoch Celzia. Z vodnej fajky síce absorbujeme viac dechtu ako z cigariet, ale decht horiaci v cigarete pri vyššej teplote je karcinogénnejší. Najväčšie riziko spočíva v tom, že zatiaľ čo z cigarety si fajčiar potiahne možno dvadsaťkrát, z vodnej fajky to môže byť za jedno sedenie sto až dvestokrát. Pokiaľ sa v podniku dbá na hygienu a každý fajčiar dostáva na použitie hadice vlastný plastový náustok, netreba sa báť, že by sa cez ne šírili nákazlivé choroby.

.slovenské shisha bary
U nás na Slovensku sa shisha fajčí relatívne krátky čas, ale už si stihla vytvoriť dva konfrontačné tábory, ktoré si o nej myslia svoje. V jednom sú predovšetkým mladí ľudia, ktorí na tento starodávny vynález nedajú dopustiť. Na druhej strane je tu skupina konzervatívcov, pre ktorých je vodná fajka zlo, rovnako ako celý Arabský polostrov. Napriek tomu pomaly v každom okresnom meste už existuje bar alebo kaviareň, kde ponúkajú vodné fajky.
Svoje pátranie po krátkych dejinách vodnice u nás som začala na strednom Slovensku, v Prievidzi, kde bol pred štyrmi rokmi otvorený priekopnícky shisha-bar Touareg. Ten začal do malomestského prostredia prinášať novú kultúru, ktorú dovtedy nikto nepoznal. Nápad, začať ponúkať návštevníkom vodnú fajku, dostal bývalý manžel majiteľky tejto kaviarne – rodený Tunisan. Po návšteve susedných európskych krajín, kde shishu ponúkali skoro všade, skúsil vodnú fajku rozšíriť aj u nás.
Pred pár rokmi len niekoľko bratislavských a slovenských barov zahrnulo vodnú fajku do nápojového lístka ako spestrenie ponuky. Vodné fajky sa podávali aj v čajovniach, napríklad v Klopačke v Banskej Štiavnici, kam zákazníci cestovali aj z iných miest, predovšetkým za príjemným posedením. Ľudia boli voči novej veci ostražití, a preto si tieto kaviarne a bary pomerne ťažko získavali stálych návštevníkov. Ale tí, ktorí to ocenili, doviedli ďalších. Najmä mladšie generácie, predovšetkým stredoškoláci a vysokoškoláci, začali shishu skúšať a zistili, že fajčiť vodnú fajku spolu s kamarátmi je spoločenská zábava, rituál. V Bratislave sa otvorili nové podniky zamerané na arabskú kultúru – Habibi Cafe alebo Sindbad Shisha Lounge. Neskôr sa táto kultúra rozšírila aj do Košíc, Nových Zámkov či menších miest. Mnohí zákazníci si dnes vlastné vodné fajky nosia domov z dovoleniek.

.profesia – fajčiar
V samotných krajinách pôvodu vodnú fajku a jej fajčiarov nájdete skoro na každom kroku. V Egypte, Tunise alebo Turecku sú bary s vodnými fajkami často situované rovno na ulici. Majitelia hodia na zem koberec, pár vankúšov, postavia pár stolov a hotovo. Štýlové a príjemné posedenie je na svete. Na Arabskom polostrove vodnú fajku podávajú trocha inak, dokonca nemusí vyzerať ako shisha, ktorú poznáme u nás. Arabi kladú dôraz na zachovanie tradičného výzoru, často je celá konštrukcia kovová a hadica, cez ktorú sa ťahá, menej zdobená. U nás nájdeme aj futuristické vodné fajky zo skla a plastu, svietiace shishe a dokonca aj hadice, do ktorých si môžete uložiť ľad a dym ochladzovať.
Rozdiel vidno aj v samotnom spôsobe podávania. V turistických destináciách donesú sviatočným fajčiarom vodnú fajku už pripravenú na fajčenie – obsluha na to určená si zo shishe potiahne, aby sa nemuseli trápiť s tým, že fajka slabo ťahá. Na Slovensku je táto praktika menej rozšírená, ale napríklad v Rusku takéhoto profesionálneho fajčiara nájdete takmer v každom shisha-bare.
Dôležitou súčasťou vodnej fajky sú aj kvalitné uhlíky. Najlepšie sú kokosové alebo bambusové. Tie sa však ťažko rozpaľujú a po objednaní fajky treba počítať s tým, že na ňu bude treba približne 5-10 minút počkať. Niektoré podniky u nás kupujú lacnejšie samozápalné sírové uhlíky, ktoré sa chytia aj od obyčajnej zápalky. Obsahujú však viac škodlivých látok a neskôr fajka nechutí až tak dobre.

.kamienky namiesto tabaku
No a ešte to najdôležitejšie, tabak, ktorý sa nakladá do korunky na vrchu fajky a určuje samotnú chuť aj celý zážitok z fajčenia. V rôznych krajinách majú rôzne preferencie. Pokiaľ my, Európania, obľubujeme rozličné príchute, nielen ovocné, ale napríklad aj kapučíno alebo žuvačka, pôvodní fajčiari preferujú čistý tabak bez prímesí. Ten skúšali ponúkať aj na Slovensku, absolútne sa však neujal.
Tabaky do vodnej fajky sa pripravujú inak ako do cigariet. Listy sú namočené v melase – sladkom sirupe, ktorý dodáva tabaku chuť. Pre tých, čo nechcú vdychovať ani trochu nikotínu a dechtu, existujú kamienky, namočené v melase, ktoré sa dajú fajčiť rovnako ako tabak. Aký tabak fajčiť? Na internete je množstvo ponúk – od podomácky vyrábaných tabakov až po kamienky. Lepšie je však spoľahnúť sa na arabskú kvalitu a zohnať si tabak odtiaľ. Na Slovensku patrí medzi známe a obľúbené značky napríklad Al Fakher.
Vodná fajka nie je len nástroj na fajčenie a vychutnávanie si hustého a voňavého dymu. Shisha slúži predovšetkým na relax a príjemné posedenie s kamarátmi. Nedá sa fajčiť v zhone a strese. Vodná fajka nesie posolstvo, komponované v duchu arabských múdrostí – všetko má svoj čas. Len pre istotu však opakujeme: Aj toto fajčenie škodí zdraviu.
.autorka je poslucháčkou Mediálneho kurzu .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite