Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Máločo je podľa našich predstáv. Už ani tá jar nebýva ako kedysi. Zaľúbenci si to museli všimnúť prvého mája, keď sa na znak vrúcnej lásky chceli pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou. V predvečer mája som sa vracal z konferencie ružomberskej katolíckej univerzity o Božom slove v médiách. Poľská profesorka tam spomínala anekdotu o znižovaní úrovne ich školského systému.

V roku 2005 mali žiaci, končiaci základnú školu, vypočítať matematický príklad: Drevorubači potrebovali vyťať 100 stromov, ale vyťali len 80, vypočítajte, koľko je to percent? V roku 2010 bol ten príklad uľahčený: Drevorubači mali zotnúť 100 stromov, avšak zoťali len 80, povedzte, koľko im ešte ostáva vytnúť? Nuž a v roku 2014 to zadanie znie takto: Drevorubači mali vyrúbať 100 stromov, vyrúbali len 80. Ostáva im vyrúbať ešte 20 stromov. Prosím, zakrúžkujte správnu odpoveď.
V tieto dni niektorí zamestnanci a žiaci univerzity, na ktorej odznel bizarný príklad o degradácii úrovne vzdelania, podťali nohy rektora školy Tadeusza Zasępu. Poznám ho od roku 2000 ako charakterného muža a verím mu! Kam sa ďalej uberie tá škola, neviem, ale vyrúbanie rektora je ničenie jej možností a podliezanie ľudskej úrovne, ktorá sa na záverečných testoch zväčša nemeria.
Bol som cez víkend pozvaný do Bruselu navštíviť kresťanskú misiu Slovákov. Celkom živo tam žijú. Týmto im ĎAKUJEM za roztomilé prijatie. Žiť vieru v tých reáliách je ťažké. Každý z nich býva preosiaty. Počul som o výške ich zárobkov a mal som zimomriavky. Lenže keď som počul o výške ich nájomného za bývanie, tak som skoro zamrzol.
Naozaj je tam všetko vydreté, každý sa musí osobne osvedčiť. Ale nevzdávajú zápas o ideál, túžia po naozajstných vzťahoch. S Bohom, aj navzájom. Obklopení džungľou relativizmu stoja pri sebe, aj keď sa im práve nedarí. Napriek vzdialenosti domova, napriek nekvitnúcim čerešniam neznižujú svoje možnosti. A ich túžba po vrúcnej láske ostáva nepoškvrnená.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite