Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pocta kniežaťu

.časopis .týždeň doma

Podporovať slobodu slova, ľudské práva a občiansku statočnosť chce novozaložená Nadácia Jána Langoša. Nadácia bude udeľovať domácu a medzinárodnú cenu.

Podporovať slobodu slova, ľudské práva a občiansku statočnosť chce novozaložená Nadácia Jána Langoša. Nadácia bude udeľovať domácu a medzinárodnú cenu.
„Chceli by sme podporiť ľudí, pre ktorých sú pravda a sloboda najpodstatnejšími hodnotami,“ povedala predsedníčka správnej rady Gabriela Langošová. Prvú medzinárodnú cenu dostal český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

Cesta senátora Schwarzenberga do Havany, podpora kubánskeho disentu a následné vyhostenie komunistickým režimom boli len ďalším logickým dôsledkom jeho zásadných a šľachetných krokov. Napokon, Karel Jan Schwarzenberg je šľachtic. Šľachetný šľachtic.
Šľachetný šľachtic nie je v jeho prípade tautológia, ale väzba záväzná a zásadná.
.martin Porubjak

Zo stretnutí s kniežaťom ostalo pre mňa pamätné najmä jedno: „Není možné buvola pouze zraniti; buď ho je zapotřebí zabíti, anebo se nepustit do souboje.“ Keď sa odvtedy stretávam s byvolmi, mám na pamäti tieto jeho slová. Najkrajšie sú však scheinfeldské stretnutia. Majú dvoch dobrých duchov: Karla Schwarzenberga a Viléma Prečana. Vďaka pravdivej prostorekosti Františka Mikloška sa na nich vytvorila aj istá tradícia: slovenská vizita ako zo zemianskych čias u Karla Schwarzenberga, ktorému František z Nitry hovorí trošku priškrteným hlasom pane kníže. Aj on síce vie, že tento titul Karlovi Schwarzenebergovi na území Československa dávno odňali. Aj on – rovnako ako my všetci, ktorí raz za rok popíjame biele víno z najsevernejších vínnych pivníc Európy – však vie, že šľachtictvo znamená predovšetkým šľachetnosť, šľachetnosť zdržanlivú, zato však záväznú, nezrušiteľnú a ustavične prítomnú. Poznám ľudí, ktorí by chceli byť Stredoeurópanmi. On ním je, a má to v erbe, nielen v tom rodovom. Je Stredoeurópanom preto, že neokázalo okružuje strednú Európu svojou mysľou, citom a pamäťou. Je Stredoeurópanom aj preto, že prijíma nielen to, čo je na strednej Európe dobré a príťažlivé, ale aj to, čo je na nej brutálne a strašné. Je Stredoeurópanom preto, že má strednú Európu intímne zažitú osobnou a historickou skúsenosťou a pamäťou. Je Stredoeurópanom preto, že ju dokáže vo všetkých vrstvách a usadeninách uchopiť svojím vnútorným zrakom. Je však Stredoeurópanom aj preto, že pozná nielen jej hodnotu, ale aj cenu. A vie ju obhospodáriť. Dvoma erbovými vlastnosťami Karla Schwarzenberga sú neokázalosť a zdržanlivosť. On môže byť neokázalý, veď je naozaj kníže a nie homo nuovus. A má právo na zdržanlivosť. Uvedomuje si totiž, že všetko tu už síce bolo, no pritom neodmieta to, čo tu je a bude. Z pocitu zodpovednosti, a z pasie.
.peter Zajac

Nuž, noblesa – to je prvá predstava, ktorá sa mi vynorí v mysli v súvislosti s kniežaťom Schwarzenbergom. Noblesa vo vyjadrovaní, občas pretkaná jadrnými výrazmi, noblesa v správaní a noblesa v myslení. Po prvý raz som mal to potešenie, keď ma knieža pozvalo na svoj lovecký zámoček na Drevíči. Bolo to iba niekoľko mesiacov pred rozhodujúcimi voľbami na Slovensku. Diskutovali sme, či sa podarí prekonať mečiarizmus, či Slováci dakedy vstúpia do Európy a či sa tomu dá nejako pomôcť. Potom si knieža trochu nostalgicky zaspomínalo na železnú oponu, keď sa vo funkcii lesného inžiniera vracalo zo svojich lesov do Viedne maličkou okľukou cez Hainburg, aby si mohlo z diaľky pozrieť Bratislavu. Celá večera bola nadmieru príjemná. Veľký, starý, hladký stôl z tmavého dubového dreva bez obrusu, biele taniere bez ozdôb, strieborné lyžice na talianske cestoviny. K tomu výborné víno od „rakouského sedláka, od kterého již léta kupuji“.
.peter Vajda


Mienkotvorná vrstva, orientovaná na vzdelanie a etiku, sa na Slovensku po zamatovej revolúcii rozdrobila, morálne a duchovné autority zanikli. V krajine je obrovský nedostatok osobností, ktorých morálna integrita a intelektuálna erudícia by bola schopná preklenúť rôzne tábory a pre všetky spoločenstvá by mohla byť meradlom. Je tu desivý nedostatok vzdelaných ľudí kontemplatívneho typu, ktorí by, zvažujúc minulosť aj budúcnosť, racionálne argumentujúc podnecovali k podobnému správaniu aj svojich blížnych. Jedinečná osobnosť  Karla von Schwarzenberga intenzívne zmierňuje tento deficit.
.lászló Szigeti

Milé knieža (všimnite si, ako tu porušujem takmer 100 rokov starý zákon), nezabudnem, ako ste na moju otázku, dokedy ešte budeme musieť znášať postkomunistické vnímanie práva a morálky, po krátkej úvahe spôsobenej vyfúknutím dymu z fajky, blahosklonne odpovedali:  „Pane kolego, ješte nejmíň třicet let“. To bolo v roku 1995. Takže dnes, 12 rokov „po“, Vám musím dať za pravdu – len si nie som istý, či sa toho ešte dočkám.
.ernest Valko

Môj prvý osobný kontakt s Vami, i keď nepriamy, sprostredkovaný,  a istotne absolútne jednosmerný, prebehol ešte niekedy v začiatkoch 90. rokov, keď mi Janko Langoš priniesol  fajnovú cigaru a so sprisahaneckým mrknutím dodal, že je nie je hocijaká, že je od kniežaťa Schwarzenberga. Pravdepodobne som si dva razy šlukol a nechal ju uschnúť v nejakej škatuli ako všetky ostatné, lebo predsa len, nóbl cigary patria k nóbl ľuďom. V žiadnom prípade však nechcem, aby ste sa zamerali na symboliku tohto aktu a chápali ju osobne. Podstatné pre mňa bolo, že môj priateľ v čase xenofóbnej hystérie, ktorá v tom čase na Slovensku prepukla, prinášal z Prahy malé posolstvá nádeje. Myslím, že ani česká spoločnosť nebola v tomto ohľade na tom najlepšie. Ale bola tu intelektuálna elita, ktorá razantne kládla limity. K nej ste už vtedy, a vlastne oveľa, oveľa  skôr, patrili aj Vy, pán minister, a paternalisticky a s láskou ste dohliadali na svoj ľud, ako Vás to učil Váš otec. Nazdávam sa, že ste túto svoju povinnosť šľachtica zobrali vážnejšie a pod svoju ochranu ste vzali všetkých, ktorým sa ubližuje, ktorí sú ponižovaní, týraní, ktorým sú upierané ich ľudské práva. To sú hodnoty, ktoré si ctil aj náš spoločný priateľ Janko Langoš, a preto sa teším, že prvým, komu bude udelená jeho cena, ste Vy, vážené knieža.
.marián Varga

Navždy pamätná pre mňa ostane burgenlandská večera spred niekoľkých rokov, keď som bol popri Václavovi Havlovi a Árpádovi Gönczovi hosťom aj ja. Hovorilo sa väčšinou o stredoeurópskom regióne, o konfliktoch medzi tunajšími národmi, ktoré sa zavše zdajú nezmieriteľné, a o ústave Európskej únie. Tam a vtedy som mal možnosť počuť skúsenosti troch životov. Dvoch politikov, ktorí za komunistickej diktatúry bojovali za slobodu a demokraciu a boli za to väznení, a demokrata, ktorý sa zhodou okolností narodil ako aristokrat. Mal som pocit, že Karl von Schwarzenberg aj v tom burgenlandskom hostinci hovoril oným nespochybniteľným tónom, pretože jeho slovami akoby prehovorila história – autentická história, napriek tomu, že ani on nemá nadprirodzenú moc. Jeho sila spočíva v tom, že sa demokracii nemusí učiť ako napríklad ja. Jeho úlohou nie je to, aby si osvojil zložitosť demokracie, teda aby sa ju učil, ale to, aby ju naučil iných.
.béla Bugár
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite