Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Malajzijským aerolíniám sa začiatkom marca stratilo lietadlo s 239 cestujúcimi. Hľadajú ho viaceré štáty s najmodernejšou technikou, žiaľ, bezvýsledne. Ozrutný Boeing 777 zmizol bez stopy. V 21. storočí sú špecialisti s parádnymi radarmi a satelitmi od výmyslu sveta bezradní.

Ach, aké paradoxné, hovorím si. Už temer stokrát sa objavili info, že satelity zachytili trosky lietadla na hladine, lenže vzápätí – omyl. A opäť našli trosky a opäť to popreli, a znovuobjavili a znovu dementovali. Prvý týždeň po zmiznutí to boli ešte vzrušujúce informácie, teraz však zavládla apatia z pretlaku „zaručených“ správ. A u príbuzných obetí prišlo zúfalstvo. Ľudsky je najhoršie prijať stratu človeka. Prijať fakt, že ten, s kým sme sa pred pár minútami lúčili, sa už nikdy nevráti a ja ho nemôžem ani pochovať, lebo telo nenašli.
Na inteligentnom rádiu slovenského okruhu beží v piatkový večer relácia Straty a nálezy – o tom, čo všetko môžeme v živote stratiť alebo získať. Zachytil som tú o učiteľoch. Bol som potom omrknúť svoju školu v susednej dedine. Je prázdna a chátra. Ostal som v pomykove: nová jar tlačí všetko dopredu, nostalgické spomienky z detstva tlačia život dozadu.
Nesmierna bolesť Veľkého piatku je tak veľmi blízko Veľkonočnému ránu, že sa nestíhame preorientovať. Bolesť a smrť je zakorenená v našej skúsenosti tak silno, že radosť a zmŕtvychvstanie s tým nemajú silu urobiť niečo nastálo. Akoby udalosť Velkej noci nemala schopnosť nadlho nás zadefinovať smerom k večnosti. Je to podobné, ako keď som v detstve túžil prejsť na kolobežke celý svet, ale až bicykel ma vyviedol z omylu, že je to možné. Lenže radosť a bolesť, smrť a život nevidí Boh ako opozitá. Je načase, aby začali v našej duši žiť v symbióze, lebo až keď sa človek zmieri so smrťou, pochopí, že všetko v živote je naozaj nové.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite