Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zotročený

.yoani Sánchez .časopis .klub

Balíš si ráno svoju tašku, chystáš sa vyraziť do školy a z kuchyne počuješ, ako ťa opäť sekíruje tvoja matka: „Hlavne sa do ničoho nepleť, všetko ti môže neskôr narobiť kopu starostí,“ kričí z kuchyne. Tak si vyrazil na rannú schôdzu do školy, uzavretý sám do seba, aby si nikto nič nevšimol. Zazvonil zvonček, vstúpil si do triedy, kde sa začínala hodina dejepisu a dejepisárka zase raz ponúkala manichejskú verziu minulosti. Vedel si, že to nebolo tak, ako tvrdila učiteľka, pretože si tie dejiny poznal z kníh svojho starého otca. Ale zostal si ticho, aby si nemal problémy.

Začal si mutovať, a potom prišiel čas na povinnú vojenskú službu. Musel si sa naučiť, ako prežiť. Takže keď na teba dôstojník reval, by si sa viac snažil, v hlave si si opakoval, že sa máš správať tak, aby si ťa nikto nevšímal. Prežívať bez pohromy, do ničoho sa nezapliesť, vyhýbať sa pozornosti, to bola vtedy tvoja premisa. Nič si nikomu nenavrhoval, o žiadnej zmene si nehovoril, jediné, čo tvojí šéfovia z tvojch úst počuli, boli slová: „K službám, pane!“
Potom si začal chodiť na univerzitu a mal si jediný cieľ – získať diplom a promovať bez zbytočných komplikácií.  
Narodili sa ti deti a odmalička si ich učil, ako sa majú chrániť predstieraním. „Hlavne nevytŕčajte z davu, prináša to iba problémy,“ opakoval si im od momentu, ako tomu mohli rozumieť. A tým si predĺžil cyklus predstierania na ďalšiu generáciu, tak ako to kedysi urobili tvoji rodičia.
Ale neobišlo sa to bez zranení. Nie si žiadny podvodník, ktorý by iných zavádzal, ty si klamal sám seba. Vinou všetkého toho sebaovládania, potláčania svojich názorov, strachu povedať niečo nahlas, si sa zmenil na priemerného človeka. A tým si dodnes. Človek,  zotročený systémom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite